Nálunk a kevésbé ismert, de itthon is kapható természetes édesítőszerek közé tartozik a yacon szirup. A yacon (latin nevén Smallanthus sonchifolius) Dél-Amerikában élő növény, ott évszázadok óta használják táplálékként és gyógynövényként. A természetes megoldásokra vágyó nyugati ember cukorbaj, vesebetegségek és emésztési panaszok esetén szokta kipróbálni a yacon-készítményeket.
A gumó formájú yacongyökér külsőre leginkább az édesburgonyára emlékeztet. A gyökérből állítják elő a finom és teljesen egészséges cukorpótlót, a yaconszirupot és a yaconport. A termékek nem véletlenül tartoznak nálunk a Novel Food, azaz az új élelmiszer kategóriába, egészen az utóbbi időkig az Európai Unióban nem volt szabad árusítani őket. Számunkra tehát ezért lehetnek ismeretlenek ezek, az immár elérhető készítmények.
A yaconpor előállításához a gyökeret felszeletelik, és kivonják belőle a nedvességet. Ha szirupot akarnak készíteni, akkor előbb kipréselik a levet a gyökérből, átszűrik, és besűrítik, hogy szirup állagúvá váljon. Mindkét termék finom édes ízű,...