Az ecetnek már a népi gyógyászatban is volt presztízse, s némely jótékony hatását azóta tudományos eszközökkel is igazolták. Ezek talán legfontosabbika, hogy képes a vércukor-emelkedést lassítani. Azaz, ha evés előtt lenyelünk egy-két evőkanálnyit belőle, akkor az étkezés után kevésbé szökik fel a vér cukorkoncentrációja, azaz javul a glikémiás kontroll.
Persze nem túl izgalmas minden ebédet egy pohárnyi savanykás víz felhajtásával kezdeni, ám szerencsére az ecet a gasztronómia egyik legszínesebb alapanyaga. Erjeszthetik borból, különféle gyümölcsökből, vagy éppen fűszerekkel ízesítve, s ennek megfelelően mindig más arcát mutatja. Öntetekhez használva pedig a különféle zöldsalátákat teheti teljesen egyedivé. Emiatt így nyáron különösen jó választásnak tűnik a főétkezések első fogásaként egy-egy tálkányi kissé ecetes, friss saláta. Ez nem csak a vércukorkontrollt segíti, hanem a folyadékpótláshoz is hozzájárul, s a rohamevés ellen is hatásos lehet egy-egy ilyen lassító szakasz beiktatása.
Az ecet nagy erénye az is, hogy házilag is könnyen - akár egy...