A diabétesz és a magasvérnyomás-betegség közös tulajdonsága, hogy szövődményeik révén megnövelik a szív-érrendszeri halálozás kockázatát. Akik mindkét említett kórtól szenvednek, azoknak pedig különösen nagy kihívás e rizikó csökkentése. Kifejezetten e betegcsoport egy egyszerű terápiás lehetőségét vizsgálta az Amerikai Kardiológiai Társaság októberi [2019] konferenciáján ismertetett egyik kutatás.
A beszámoló szerint - melyet az OTSZ Online is idézett - a kutatásban mintegy kétszáz túlsúlyos, magasvérnyomásos cukorbeteget fogtak rostdús diétára. Arra képezték ki őket, hogy milyen étrendi praktikákkal tudják a rostbevitelüket 20-25 százalékkal növelni, s ezzel az átlagosnál is dúsabbá tenni. A fél éves vizsgálati idő alatt ennek betartását időnként ellenőrizték is. A kutatás alatt, illetve a végén azt mérték, hogy ez az étrendmódosítás megváltoztatta-e a szív-érrendszeri katasztrófák nagyobb veszélyét jelző élettani paramétereket? Azt tapasztalták, hogy az általában egészségesnek tartott rostdús étkezés...