Mifelénk alighanem a karácsony a családi hagyományok legstabilabb őrzője. Az ünnepi rítusok, a fenyő vagy a lakás feldíszítése, s különösen a háromnapos rokonjárás számtalan alkalmat kínál a generációkat átfogó szokások felelevenítéséhez. A családi asztal körül ilyenkor olyanok is összejönnek, akiket a mindennapok messzebbre sodortak, s évente talán csak egyszer látják egymást.
Talán nincs is két teljesen egyforma karácsonyi menüsor, de vannak slágerételek, amelyek sok családban kerülnek az asztalra ilyenkor. Így emlegetik mások mellett a töltöttkáposztát, a halászlét, a rántott pontyot, a gesztenyés pulykát, az orjalevest meg a disznótorost, s persze az édességek seregét: a gubát, zserbót, bejglit... Némelyik közülük a tradícionális honi paraszti ételeket idézi fel, más valamely "újabb keletű" városias konyhadivatot. Az sem nagyon számít már, hogy némelyik német, más meg francia, illetve angol forrásból fakadva vált hagyományosan magyarrá. Melléjük a mágiák világából is érkeztek bőven slágerételek az ünnepi asztalra. Az alma, a mák, a dió, a lencse, a bab vagy éppen a sütőtök fogyasztásának...