Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Statikus tinik

2020. február

Szinte az egész világon bajban vannak a tizenévesek. Négyötödük nem mozog eleget - jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy másfélszáz országban végzett felmérés alapján. Az inaktív gyerekkor visszaveti a szellemi és testi fejlődésüket, s úgy alakítja a szokásaikat, hogy aztán felnőttként is hiányozzon mindennapjaikból az éltető mozgás. Emiatt pedig nő az esélyük számos bajra, köztük a szívrohamra, az agyvérzésre, miként a 2-es típusú diabéteszre is.

E jelenség már nem csak a fejlett régiókat érinti, alig van ország, ahol ez nem probléma. "Világunkban mára a fizikai inaktivitás a korai halálozás negyedik legfontosabb kockázati tényezőjévé vált" - írja Mark S. Tremblay, az Ottawai Egyetem gyermekgyógyász professzora The Lancet Child & Adolescent Health című lapban.

Világátlagban ma a lányok 85 százaléka, a fiúknak pedig 78 százaléka túl keveset sportol. A magyar fiataloknál hasonlóak az arányok. A 11-17 éves lányok 85,8 százaléka, illetve a fiúk 73,5 százaléka nem mozog még napi 60 percet sem. Ezek a mutatók ugyan nagyjából megfelelnek a régiós átlagnak, de lényegesen rosszabbak, mint például a szomszédos Szlovákiáé: 77,8% és 65,5%.

"A gyerekek nem lusták" - reagált az adatokra a BBC News-nak dr. Fiona Bull professzor, a WHO szakértője. Szerinte ezek az eredmények nem a fiatalokról szólnak, hanem inkább az eléjük állított követelményekről és arról a környezetről, amibe belenőnek. Hasonlóan vélekedett a már említett...


A Diabétesz Kontroll Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kontroll Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2013 Roche

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.