Magyarország legnagyobb gasztro-kisebbsége a diabéteszeseké - ez is kiderült a legfrissebb "Európai lakossági egészségfelmérés"-ből. A hazai adatokat 2020 novemberében hozta nyilvánosságra a KSH. Ebből kitűnik, hogy nálunk a felnőttek ötöde követ tudatosan valamilyen sajátos étrendet. Közöttük a legnépesebb csoport - a megkérdezettek 6,4%-a - diabetikus diétát tart, ezzel előzik - sorrendben - a laktóz-, a só-, az energia-, a glutén- és a tejfehérje-kerülőket, valamint a vegetáriánusokat. (Az utóbbiak már csak hatodannyian vannak, mint ahányan cukorbetegként étkeznek.)
Azonban a felmérésből az is kiderült, hogy a diagnosztizált diabéteszesek mintegy negyede nem tartja a diétát. Ugyanis az említett 6,4%-nál sokkal többeknek, 8,8%-nak van papírja arról, hogy ő cukorbeteg. Egyébként ezzel a diabétesz nálunk a 7. leggyakoribb krónikus kór. Ám több olyan előzi meg, ami a cukorbetegséghez is gyakran társul: 1. magasvérnyomás [30,9%]; 2. derék- és gerincproblémák [19,8%]; 3. ízületi porckopás [15,2%]; 4. allergia [14,6%]; 5. koleszterinproblémák...