Márciusban [2021] a Magyar Elhízástudományi Társaság is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz amely egy, a vevők dolgát megkönnyítő új élelmiszer-jelölés bevezetésére szólítja fel az Európai Bizottságot. Ha a kezdeményezésük győzedelmeskedik, akkor többé nem kell nagyító, meg számológép ahhoz, hogy az emberek bevásárláskor az egészségüket kímélő termékeket választhassanak. Igaz, az élelmiszercímkék ma már sok beltartalmi információt tartalmaznak, de ezek kevéssé segítik a gyors döntéseket. Van, aki már ott elakad, hogy nem látja az adattábla apró betűit. Mást pedig éppen az ott látott adatok értelmezése zavarhat meg: ha 100 gramm száraztésztában 0,11 gramm só van, az sok vagy jó? S ha egy desszertben 12 százaléknyi a telített zsírsav, akkor azt választani még elfogadható, vagy már kifejezett önsorsrontás? Fontosak az ilyen adatok egy étrend precíz megszerkesztéséhez, de keveset segítenek, amikor a "pláza-láz" elsöpri az aprólékos megfontolásokat.
Ha csak néhány pillanat jut egy-egy vásárlói döntésre, akkor az azt segítő információnak is nagyon gyorsan kell hatnia. Ez a felismerés hozta össze a Nutri-Score rendszer bevezetésének támogatóit is. E jelölés nagyon is ismerős lehet azoknak, akik jártak már műszaki áruházban, s például nézegették a mosógépeket. Ott láthatták azt, hogy azokat energiahatékonyságuk szerint osztályokba sorolták, s azt látványosan jelölték is színnel/betűvel. Így az "A" osztályúak voltak a legtakarékosabbak, s ahogy...