Augusztus rendszerint kedvez a konyhai kreatívoknak: ilyentájt annyi a friss zöldség és gyümölcs, hogy az már kifejezetten csábít új ételek, receptek kipróbálására. Vannak ennek az időszaknak különös figyelmet érdemlő fogásai is. Például a levesek, amelyeknek két esztendeje éppen e hónapban szentelt egy külön számot a Táplálkozási Akadémiát kiadó dietetikus-szövetség (MDOSZ). Ők akkor azzal érveltek, hogy a leves nem csupán jó táplálék, hanem a folyadékpótlásban is nagy segítség lehet. Különösen azoknál, akiknek a nagy hőségben sem eléggé ösztönző a szomjúságérzetük, így nem isznak eleget. Ráadásul mivel remek hideg leveseket is lehet készíteni, például gyümölcsökből, uborkából, céklából vagy paradicsomból, a szervezet hűsítésére is használhatók. (A nyers leveseknek az is nagy erényük kánikulában, hogy az elkészítésükhöz sem muszáj egy forró tűzhely mellett ácsorogni hosszasan.)
A dietetikusoknak arra is vannak javaslataik, hogy miként lehet az ismert leveseket is még egészségesebb...