Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Az egészségvédő nevetés

2022. március

A vegyszermentes gyógyszerek közül talán a nevetésnek van a legjobb marketingje, már az Ószövetség is népszerűsítette. A példabeszédek könyve így dicséri: "A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja." De bármily régi is ez a közvélekedés, sokáig csak a hit, meg a köznapi tapasztalat támaszthatta alá, hiányoztak mögüle a tudományos bizonyítékok.

Dr. Tóth-Heyn Péter a Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle egy korábbi számában idézte fel azt az 1976-os közleményt, ami az orvosok figyelmét is felkeltve megvetette a "nevetésmedicina" alapjait. Az arról szólt, hogy egy tízperces jóízű nevetés annyira csökkentette egy súlyos gerincbeteg fájdalmait, hogy képes volt kétórányi nyugodt alvásra. Igaz - mint a szerző is megjegyezte - a nevetés azóta sem vált mint terápiás eszköz a hagyományos orvoslás részévé, de kiegészítő eljárásként egyre nagyobb teret kap.

Ezzel párhuzamosan a kedvező egészségügyi hatásáról is egyre több a tudományosan megalapozott ismeretünk. A Pécsi Tudományegyetem orvosi karának honlapján kifejezetten a tudományosan igazolt élettani hatásai alapján ajánlják a nevetést. Hat ilyet emelnek ki. Az egyik az erek tágítása-tornáztatása, ami a stresszoldással együtt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának egyik ellenszere. Egy másik a hangulatjavító hormonok termelése, amelyek például a fájdalomcsillapításban vagy az öröm megélésében segítenek. A társas kapcsolatokban pedig valóságos varázsszer: a közös nevetés megerősítheti az összetartozást, vagy éppen feloldhat egy feszült helyzetet. Van kutatás,...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.