Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Hogyan védekezzünk a hőség ellen?

2022. június

Keményen kezdett az idei nyár, s a várakozások szerint még jónéhány hőhullámra készülhetünk az őszi enyhülésig. A napokig kitartó 30 fok feletti hőmérséklet, vagy a 35-37 fokos csúcsok az egészséges szervezetet is megviselik, mivel egyszerűen kimerül az erő feletti hűtésben. Sokféle betegségnél pedig extra teher a hőség, különösen a szív érrendszeri bajoknál, de ezekhez tartozik a cukorbetegség is. A nagy melegben nem csak a szervezet saját metabolizmusa változhat meg, hanem még a beadott inzulin felszívódása is eltérhet a szokásostól. Ezek egyaránt indokolhatják a gyakoribb mérést, önellenőrzést.

Tipikus diabéteszes nyári veszély a kiszáradás is. Már viszonylag csekély folyadékhiány is erősen hat a szervezetre, ugyanis arra gyors növekedéssel reagál a vér cukorkoncentrációja. Inni kell tehát ütemesen akkor is, ha a szomjúság nem jelzi annak szükségét. A nagyobb vízfogyasztás persze több oldható vitamint, nyomelemet is kimos a szervezetből, így nem csupán a folyadékot, hanem azokat is pótolni kell.

Ezekben a nyári tudnivalókban talán nincs is semmi újdonság, ám ahogy több a forró nyár, úgy nő a tudomány érdeklődése is e probléma iránt. S egyre több apró részletet tárnak fel az átvészelés tudományából is.

Legutóbb például az időjárás és a bűnözés közötti kapcsolatot vizsgálta a University of Southern California két kutatója. A National Bureau of Economic Research honlapján megjelent tanulmányukból az derül ki, hogy a 30 és 40 Celsius-fok közötti környezeti hőmérséklet a legveszélyesebb a közbiztonságra. Mint az Index idézte a munkájukból: 30 felett több mint 2 százalékkal nő a bűncselekmények száma, csak az erőszakosakat tekintve pedig majd 6 százalék ez a növekedés. (40 fok felett viszont már inkább csökken a bűnözés, ami talán nem is...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.