Diós bejgli (kb.20 adaghoz)
Hozzávalók:
200 g tönkölybúzaliszt
400 g teljes kiőrlésű liszt
3 darab tojás sárgája
1 darab tojás
200 g margarin
20 g instant élesztő
250 g eritrit (édesítőszer)
400 g dió
3,5 dl tej (1,5%-os)
1 csipet só
2 evőkanál reszelt citromhéj
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál cukor
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
334,5 kcal
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1,5 dl meglangyosított tejben felfuttatjuk, és a kétféle liszthez adjuk.
2. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, a margarinnal,100 g eritrittel, tojás sárgájával valamint egy csipet sóval. A kidolgozott tésztát négy cipóra osztjuk, és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük.
3. Elkészítjük a tölteléket: a darált diót 2 dl tejjel felfőzzük, elkeverjük 150 g eritrittel. Adunk hozzá reszelt citromhéjat és őrölt fahéjat.
4. A kelesztési idő letelte után a cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra és rásimítjuk a tölteléket. A két rövidebb oldalának a szélét visszahajtjuk, majd hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.
5. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük tojássárgájával. Kb. 15 perc után tojásfehérjével is átkenjük. Majd villával megszurkáljuk a rudakat, előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.