Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Receptek

A megfelelő étkezési szokások kialakítása elsődleges fontosságú a cukorbetegek számára.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, miből mennyit lehet fogyasztani. Segítünk a havonta frissülő receptjeinkkel, amelyek tápanyagtáblázatot is tartalmaznak!

Desszert

Almás muffin (20 db)

1. Az almákat megmossuk, magházát eltávolítva lereszeljük nagylyukú reszelőn.

2. A tojásokat kikeverjük a margarinnal, fahéjjal, sütőporral.

3. A tojásos margarinhoz adjuk a kétféle lisztet, és a végén beleforgatjuk a reszelt almákat.

4. Az almától és a fahéjtól édes ízt kap a tészta, de ha szükséges, még édesíthető energiamentes édesítőszerrel ízlés szerint.

5. A muffin formát kibéleljük és kiadagoljuk a tésztát.

6. Közepesen meleg sütőben, kb. 20 perc alatt aranysárga színűre sütjük.


Desszert

Amerikai fánk (22 darab)

1. A meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, a tojásokkal és az élesztős tejjel összegyúrjuk a tésztát.

2. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább gyúrjuk. Letakarva, kiolajozott tálban meleg helyen kelesztjük 1 órát.

3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét pedig pogácsaszaggatóval kivágjuk.

4. Felmelegített bő olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

5. A csokimázhoz a kétféle csokit mikróban felmelegítjük, időnként átkeverve, hozzáadva az olajat is. A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és egy rácson hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint díszíthetjük.


Desszert

Céklás brownie

1. A főtt, pucolt céklát összeturmixoljuk.

2. Egy tálban kimérjük a liszteket, a sütőport, a kakaóport, a fahéjat és a sót. Alaposan összekeverjük, majd a céklás krémhez adjuk. Végezetül az olajjal elkeverjük.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, 160 fokon előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.


Desszert

Citromos keksztekercs (24 szelethez)

1. A darált háztartási kekszet összegyúrjuk a kakaóporral, az instant kávéval, 10 dkg eritrittel. 1,5 dl tejet apránként adagolunk hozzá. A masszának könnyen nyújthatónak kell lenni.

2. A pudingport 1,5 dl tejben 20 dkg eritrittel sűrűre főzzük. A puha margarint robotgép segítségével kihabosítjuk, kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot, majd a citrom levével és héjával ízesítjük.

3. A kekszes masszát 2 felé osztjuk, majd egyenként 2 alufólia között vékonyra nyújtjuk, megkenjük a krém felével, és szorosan feltekerjük. Ugyanígy járunk el a másik tekerccsel is.

4. Alufóliába csomagolva pár órára hűtőbe tesszük, majd a fóliából kibontva, kókuszreszelékben meghempergetjük, és vékony szeletekre vágva kínáljuk.


Desszert

Citromos panna cotta
(4 adag)

1. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk. A tejszínt a kókuszitallal, a tejjel, citromhéjjal és vaníliaaromával felforraljuk. Elkeverjük az édesítőszerrel.

2. A zselatint kinyomkodjuk, meleg lében feloldjuk, hozzáadjuk a citrom levét is, majd 4 pohárba (szuflé formába) öntjük, és hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.


Desszert

Cukkinitorta avokádókrémmel (kb. 8 szelethez)

1. A diót, a kókuszlisztet, a sütőport és 2 darab zöld citrom héját elkeverjük.

2. A cukkinit lereszeljük. A tojásokat felverjük az eritrittel, hozzákeverjük a kókuszolajat, a joghurtot, a cukkinit, majd a lisztes keverékkel összedolgozzuk.

3. A masszából egyenként kisütünk 3 db 20-22 cm-es kerek tortalapot.

4. Az avokádót meghámozzuk, kimagozzuk, kimérjük a 20 dkg-ot, összedolgozzuk a kókusztejszínnel, 2 darab zöld citrom levével és héjával, majd 2 ek. eritrittel édesítjük.

5. A kihűlt tortalapok közé kenjük az avokádós krémet, a tetejére is kenünk, és pisztáciával megszórjuk.


Desszert

Csokis, sütőtökös pite (12 szelethez)

1. A sütőtököt kisebb kockákra vágjuk, kevés margarinon puhára pároljuk. Párolás után kihűtjük, majd turmixoljuk a tojásokkal, a tejszínnel, a fűszerekkel és az eritrittel.

2. A tésztát kitekerjük, vékony rétegben belenyomkodjuk a sütőformába, úgy, hogy az oldalán körben 5 cm-es perem legyen. A sütőtökös tölteléket beleöntjük, hogy egyenletesen szétterüljön a formában.

3. Előmelegített sütőben 150 fokon kb. 30 percig sütjük, majd 130 fokon tovább sütjük még 30 percig.

4. A csokimáz bevonathoz vízgőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét, a végén egy evőkanál olajjal hígítjuk. A tortára öntjük, és hagyjuk megdermedni.


Desszert

Csokoládés-túrós kuglóf

1. A kétféle lisztet elkeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A vajat az édesítőszerrel kihabosítjuk, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Hozzáadjuk a túrót, a citrom reszelt héját és levét, a tejet, a csokoládécseppeket, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.

2. A tésztát olajjal vékonyan kikent kuglófformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, végül tálra kiborítva hagyjuk kihűlni. Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét friss gyümölccsel, porédesítővel.


Desszert

Diós bejgli (kb.20 adaghoz)

1. Az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1,5 dl meglangyosított tejben felfuttatjuk, és a kétféle liszthez adjuk.

2. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, a margarinnal,100 g eritrittel, tojás sárgájával valamint egy csipet sóval. A kidolgozott tésztát négy cipóra osztjuk, és meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük.

3. Elkészítjük a tölteléket: a darált diót 2 dl tejjel felfőzzük, elkeverjük 150 g eritrittel. Adunk hozzá reszelt citromhéjat és őrölt fahéjat.

4. A kelesztési idő letelte után a cipókat lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra és rásimítjuk a tölteléket. A két rövidebb oldalának a szélét visszahajtjuk, majd hosszanti oldalánál fogva feltekerjük.

5. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük tojássárgájával. Kb. 15 perc után tojásfehérjével is átkenjük. Majd villával megszurkáljuk a rudakat, előmelegített sütőben 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.


Desszert

Diós kalács

1. A darált diót főzzük fel ½  dl tejjel, édesítőszerrel, szegfűszeggel.

2. A liszteket keverjük össze, vajjal morzsoljuk el és az feloldott élesztővel dagasszuk. 

3. 20 perc pihentetés után, nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk 12 darabra. 

4. A tésztát kenjük meg diótöltelékkel és sodorjuk fel majd ismét hagyjuk pihenni.

5. 200 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük pirosra.


Desszert

Diós répatorta (12 szelet)

1. A sárgarépát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn finomra reszeljük. Hozzáadjuk a reszelt narancshéjat. A kétféle lisztet egy tálban elkeverjük a fűszerekkel és a sütőporral.

2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből egy csipet sóval kemény habot verünk. A sárgájákat 120 g eritrittel felverjük.

3. A tojássárgájához adjuk az olajat, majd a lisztes keveréket. Végül a sárgarépát is hozzáadjuk, kézi mixerrel alaposan eldolgozzuk. Beleforgatjuk a durvára vágott diót. Óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Egyenlő arányban két részre osztjuk a tésztát. Kb. 17 cm-es tortaformában 175 fokon két lapot sütünk.

4. A megsült tortalapokat hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk, hogy négy tortalapot kapjunk.

5. A krémhez a mascarponét elkeverjük a krémsajttal, hozzáadunk 100 g eritritport, és a vaníliaaromát. Végül beledolgozzuk a puha vajat is. Felhasználás előtt hűtőbe tesszük 20 percre.

6. A torta összeállításához az egyik tortalapot tálcára tesszük, megkenjük a krém negyedével. Ráhelyezzük a következő lapot, amire ismét krém jön, majd a harmadik lap és újra krém. Végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot. A maradék krémmel kívülről is beborítjuk. Hűtőszekrénybe hagyjuk pihenni legalább 4 órát. A tetejét ízlés szerint díszíthetjük durvára vágott dióval.


Desszert

Eperturmix

1. Az eperszemeket alaposan mossuk meg.

2. Tegyük turmixgépbe az eperszemeket és az édesítőszert ha szükséges, és a tej 1/3 részét.

3. Turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük fel a maradék tejjel.

4. Azonnal fogyasztjuk.


Desszert

Epres fehér csokis sütemény (kb.12 szelethez)

1. A tojásfehérjét 2 evőkanál édesítővel kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a maradék eritrittel, óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Belekeverjük a lisztet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.

2. A krémhez 1 dl tejszínt felmelegítünk, beletördeljük a csokoládét, és folyamatos keveréssel felolvasztjuk. Amikor kész, hűtőbe tesszük kb. 30 percre, hogy lehűljön. Majd géppel habosra keverjük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis masszát óvatosan belekeverjük.

3. Néhány eperszemet félreteszünk díszítésnek, ezeket szeletekre vágjuk, a többit pedig egyben hagyjuk. Az egyik tésztalapot megkenjük bőven a krémmel, majd erre sorakoztatjuk az egész eperszemeket. Ezt újabb adag krémmel simítjuk, majd lezárjuk a másik tésztalappal.

4. A sütemény tetejét a maradék krémmel borítjuk, és a szeletelt eperrel díszítjük. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, és utána szeleteljük.


Desszert

Erdeigyümölcsös túrós pite
(36×13 cm-es piteformához)

1. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval és az eritrittel, majd összemorzsoljuk 10 dkg hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a vizet és gyorsan egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott, lisztezett piteformát. Sütőpapírt terítünk rá, erre szárazbabot szórunk, és a tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A nehezékkel együtt leemeljük a sütőpapírt, és a pitét további 5 percig sütjük.

2. A töltelékhez összedolgozzuk a túrót 10 dkg puha vajjal, a citrom héjával, a vanília kivonattal és a por eritrittel. A tejszínt keményre verjük, és a túrós masszához forgatjuk. A krémet a kihűlt alapra kenjük, ráhalmozzuk a gyümölcsöt, és tálalásig hűtőbe tesszük.

3. Tálalás előtt szeletelt mandulával és mentalevéllel díszíthetjük.


Desszert

Fahéjas alma bundában

1. Az almákat mossuk meg, a magházakat távolítsuk el és vágjunk körülbelül egy centiméteres vastagságú karikákra.

2. Az egész tojást verjük fel és a búzaliszttel, tejjel készítsünk masszát belőle. Ízesítjük fahéjjal.

3. A teflon serpenyőt forrósítsuk fel, majd olajozzuk ki. Az almakarikákat mártsuk bele a lisztes, tojásos masszába és a kiolajozott serpenyőben mindkét oldalát süssük meg!


Desszert

Fánk (18 darabhoz)

1. A natúr joghurtot elkeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat.

2. Folyamatosan hozzáadagoljuk a tejet.

3. Olajjal kikent fánksütőbe adagoljuk, 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

4. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, utána szedjük ki. Kínálhatjuk cukormentes lekvárral, vagy eritrites porcukorral megszórva.


Desszert

Gránátalmás grapefruit saláta

1. Megmossuk a gyümölcsöket és lehámozzuk a grapefruitot.

2. A gránátalmából kipattogtatjuk a magokat.

3. A grapefruit cikkeit szétszedjük és kisebb kockákra vágjuk.

4. A gyümölcsöket tálban összekeverjük és állni hagyjuk egy fél órára.

5. Behűtve fogyasztjuk.


Desszert

Gyümölcsös charlotte
(8 szelethez)

1. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a poreritrittel és 2 evőkanálnyi forró vízzel krémesre keverjük, végül rászitáljuk a rizslisztet, ráborítjuk a habot és óvatosan összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit és a masszát kb. 1 cm vékonyan elterítjük a tepsin. 10 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Utána azonnal nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és feltekerjük a piskótát. Becsomagoljuk sütőpapírba és hagyjuk kihűlni.

2. A pudingport elkészítjük a tejjel és 3 evőkanál poreritrittel. Hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a krémes túrót. Az áfonyából 5 dkg-t félreteszünk, a többit beleforgatjuk.

3. A piskótát kitekerjük, megkenjük a lekvárral, majd feltekerjük, és 1 cm vékony szeletekre vágjuk. Kibélelünk vele egy gömbölyű tálat. Belesimítjuk a krémet, és 2 órára hidegre tesszük. Tálalás előtt rászórjuk a félretett áfonyaszemeket.

WEB/REC/C/2024/IX/01-06v.


Desszert

Hókifli (24 darabhoz)

1. A puha vajat az eritrittel krémesre verjük. Beleszórjuk a mandulalisztet, darált diót, darált mandulát, vaníliát. Robotgéppel összedolgozzuk.

2. A tésztából 7-8 grammnyit lecsippentünk, megsodorjuk és kiflit formázunk belőlük. Ezek 3-4 cm-es hókiflik lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, 175 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.

3. Hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd vaníliás eritritporban megforgatjuk.


Desszert

Húsvéti márványkuglóf

1. A vajat kicsit megolvasztjuk, majd az édesítőszerrel és a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadunk 2,5 dl tejet, és összekeverjük.

2. A liszteket egy tálban összekeverjük a sütőporral, majd apránként hozzáadjuk a tejes keverékhez, és csomómentesre keverjük. Kétfelé vesszük a masszát. Az egyik feléhez adjuk a vaníliaaromát, a másik feléhez pedig a kakaóport és a maradék 0,5 dl tejet.

3. Egy kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, és elkezdjük a rétegezést. Felváltva csorgatjuk bele a vaníliás és a csokis masszát körbe-körbe a formába.

4. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 45 perc alatt megsütjük.


Desszert

Képviselőfánk (kb. 18 darabhoz)

1. A vizet összeforraljuk a kókuszzsírral. Hozzákeverjük a sóval és az édesítőszerrel elkevert zabpehelylisztet, majd 2-3 percig kevergetjük, amíg egynemű nem lesz. A tésztát levesszük a tűzről, egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Folyamatosan keverjük, nehogy kicsapódjon a tojás.

2. Miután az összes tojást a tésztához adtuk, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teáskanálnyi halmokat teszünk egymástól kb. 2-3 cm távolságra.

3. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük, amíg megnőnek a fánkok, majd 160 fokon még 15 percet sütjük.

4. A pudingporból a tejjel megfőzzük a pudingot. Ha kihűlt a puding, a tejszínt felverjük az édesítőszerrel. 3-4 púpozott evőkanál tejszínhabot hozzákeverünk, a maradék tejszínhabot pedig félretesszük.

5. A megsült, kihűlt fánkokat felülről számítva kb. az 1/3 részénél elvágjuk. Mindegyikbe teszünk egy evőkanál tejszínhabos pudingot, majd a tetejére egy evőkanál tejszínhabot és a fánkok levágott kalapját.


Desszert

Kevert sütemény birsalmával

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóporral. A tojást habosra keverjük az édesítőszerrel, a kefírrel, majd simára keverjük a lisztes keverékkel.

2. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, és belesimítjuk a masszát.

3. A birsalmát kisebb szeletekre vágjuk, és a massza tetejére halmozzuk.

4. 180 fokon kb. 35 percet sütjük.


Desszert

Kölesfelfújt (15 szelet)

1. A kókusztejet egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a kölest és gyakori kevergetés mellett kb.15 perc alatt tejberizs sűrűségűre főzzük.

2. Fedő alatt langyosra hűtjük, jól átkeverjük, hozzáadjuk az édesítőszereket és egy fél citrom reszelt héját.

3. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgájukat gyors mozdulatokkal belekeverjük, majd a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk. A tojáshabot óvatosan beleforgatjuk a kölesbe, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

4. A málnaszemeket a tetejére szórjuk, kicsit belenyomkodjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

5. Fahéjas eritrittel megszórhatjuk a tetejét.


Desszert

Körtés zabkása

1. A zabpelyhet a tejjel és ugyanannyi vízzel fel tesszük főni.

2. Ízesítjük fahéjjal, szükség szerint édesítőszerrel.

3. Ha megpuhult a zabpehely, még forrón belereszeljük a körtéket.

4. Melegen vagy hidegen is fogyaszthatjuk.


Desszert

Lencsepiskóta kolbásszal (10 szelethez)

1. A lencsét sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A főtt lencsét szétnyomjuk, hogy kicsit darabos legyen. A tojássárgáját a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a szétnyomott lencsét, a lisztet, majd a fehérjehabbal lazítjuk.

3. Egy kisebb téglalap alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleszedjük a lencsetészta felét, középre belefektetjük a szál kolbászt, befedjük a tészta másik felével. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Ha elkészült, kiszedjük a formából és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


Desszert

Levendulás csokifagyi

1. A tejszínt a sűrített tejjel forráspontig melegítjük, tűzről levéve hozzáadjuk a levendulavirágokat. Lefedve kb. 45 percig állni hagyjuk.

2. A tojássárgákat az édesítővel felhabosítjuk, majd lassan folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leszűrt levendulás tejszínhez. Mehet bele egy csipet só, pár percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét, és addig keverjük míg fel nem olvad.

3. A masszát egy hideg dobozba öntjük, mélyhűtőbe tesszük és fél óránként 3-4 alkalommal kézi mixerrel átkeverjük. Fagyikanállal gombócolva tálaljuk.


Desszert

Linzer (kb. 40 darabhoz)

1. A liszteket egy tálban elkeverjük az édesítővel, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajjal, közben hozzáadjuk a tojást és egy csipet sót. Cipóvá formázzuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát lisztezett gyúródeszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, ízlés szerint kiszaggatjuk (csinálhatunk karácsonyi mintákat belőle), és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 180 fokon előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

3. Hagyjuk kihűlni, majd 2-2 kekszet lekvárral összeragasztunk.


Desszert

Mákos sütemény (kb. 35 darabhoz)

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet. Ízlés szerint édesítjük.

2. Kivajazott, lisztezett őzgerincformába öntjük és közepes tűzön sütjük.


Desszert

Mangózselés panna cotta
(3 pohárhoz)

1. A tejet a tejszínnel, a joghurttal és 3 dkg édesítőszerrel kis lángon felforrósítjuk. Közben 5 g zselatinport kevés vízben feloldunk. A tejes alapot a tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliaaromát és a zselatint, majd simára keverjük. Langyosra hűtjük és poharakba adagoljuk. A krémet néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.

2. A mangó húsát meglocsoljuk a citromlével, pürésítjük, majd felforraljuk és szűrön átpasszírozzuk. A gyümölcspépet felmelegítjük 1,5 dkg édesítőszerrel, hozzáadjuk a vízben feloldott 5 g zselatint, langyosra hűtjük. A panna cotta-ra csorgatjuk, és szilárdulásig ismét hűtőbe tesszük.

3. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már majdnem kemény a hab, hozzáadunk 10 dkg édesítőszert, a végén pedig óvatosan belekeverjük a ribizlit.

4. A sütőből kivett tésztára rákenjük a tojáshabot, majd visszatesszük még 10 percre sülni, amíg a teteje megpirul.

WEB/REC/C/2024/VIII/01-06v.


Desszert

Medvehagymás fonott kalács (2 darab kalácshoz)

1. Egy tálban elkeverjük a lisztet a tojással, vajjal, a felaprított medvehagymával és sóval. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A felfuttatott élesztőt a lisztes keverékbe keverjük, kézzel bedagasztjuk a tésztát.

2. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, 6 egyenlő részre vágjuk, egy kalácshoz 3 tortarészt fonunk össze.

3. A kis gombócokat 3 egyenlő hosszúságú rúddá sodorjuk, az egyik végüknél összetapasztjuk, és befonjuk. Az összevont kalácsokat 30 percet hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.

4. Egy tojást villával lazán felverünk, és megkenjük vele a kalácsokat. 180 fokon 25-30 percig sütjük.


Desszert

Mentás nektarinos torta (12 szelethez)

1. A zabpelyhet kézzel összegyúrjuk a lereszelt almával, fahéjjal, majd egy folpackkal bélelt 20 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Hűtőszekrénybe tesszük.

2. A hideg tejszínt felverjük, közben fokozatosan hozzáadjuk az egyik zacskó instant zselatint.

3. A nektarint az édesítőszerrel, a mentával, a citromlével és a joghurttal simára turmixoljuk, hozzákeverjük a másik zacskó zselatint, és elkeverjük a tejszínnel.

4. A krémet a zablapra öntjük, hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára. Tálaláskor nektarinszeletekkel, mentalevelekkel díszíthetjük a tortát.


Desszert

Mézes puszedli (35 darabhoz)

1. A liszteket a mézeskalács fűszerkeverékkel, egy csipet sóval, eritrittel és szódabikarbónával összekeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal.

2. A tojással és a tejszínnel összegyúrjuk egy tálban, lefedve egy éjszakát pihentetjük hűtőszekrényben.

3. Kisebb diónyi gombócokat formázunk, és sütőpapíros tepsire helyezzük, előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

4. Ha kihűltek, poreritrittel enyhén felhabosított tojásfehérjébe mártjuk, és hagyjuk megszáradni.


Desszert

Mini kuglófok (9 darabhoz)

1. A vajat megolvasztjuk, kikenjük a mini kuglófforma mélyedéseit.

2. A száraz alapanyagokat összekeverjük, folyamatosan adagolva beledolgozzuk az olvasztott vajat, a tojást, a tejet és a citromlét. A törökmogyorót összevagdaljuk és a masszába forgatjuk.

3. A tésztát a formákban szétosztjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formákból.


Desszert

Puszedlikocka (20 szelethez)

1. A barackokat lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A vajat a diabetikus mézzel összeolvasztjuk, a tojást kikeverjük az édesítőszerrel, majd az egészet összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerkeverékekkel elkevert liszttel, a barackkal, majd fellazítjuk a tejjel, és a reszelt narancshéjjal ízesítjük.

2. A masszát a tepsibe simítjuk, a sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

3. A csokoládét keverőtálba tördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk az olajjal, és a kihűlt sütemény tetejére kenjük, majd megszórjuk durvára vágott dióval.

4. Nagyobb kockákra vágva tálaljuk.


Desszert

Ribizlis kókuszgolyó (kb. 9 darabhoz)

1. A hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, majd robotgéppel is. Linzertészta sűrűségű állagot kell kapnunk.

2. Egy kicsit pihentetjük, majd gombócokat formázunk belőle, és megtöltjük 1-1 szem ribizlivel.


Desszert

Sajttorta

1. A kekszet aprítógépben összetörjük. Hozzákeverünk 30 g eritritet és 50 g olvasztott margarint, majd a masszát belenyomkodjuk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába.

2. A krémsajtot elkeverjük 100 g eritrittel, és hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját.

3. A habtejszint (cukrozatlan) felverjük habverővel, közben hozzáadjuk a zselatin fix port. Az egészet összekeverjük a krémsajttal.

4. A krémet a kekszes alapra öntjük, elengyengetjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


Desszert

Sütőtökös pogácsa

1. A sütőtököt megsütjük és összepürésítjük. Összedolgozzuk a liszttel, szódabikarbónával, reszelt sajttal, tejföllel, margarinnal, sóval. Az összegyúrt tésztát 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk, kiszúrjuk, bekockázzuk. Egy tojást felverünk 1 evőkanál olajjal, és átkenjük vele a pogácsák tetejét.

3. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.


Desszert

Szamócás rizsfelfújt

1. A vaniliás tejben főzzük meg a rizst, ha szükséges pótoljuk a tejet vízzel.

2. A  tojás sárgáját keverjük ki a margarinnal, édesítőszerrel, és a reszelt citromhéjjal.

3. A tojásfehérjét verjük habbá.

4. A kihűlt megfőtt rizst forgatjuk össze a tojássárgájával és fehérjével.

5. Öntsük kikent tűzálló edénybe a rizs felét, majd a megmosott felezett eper szemeket fektessük bele. Öntsük rá a rizs másik felét.

6. Közepesen meleg sütőben aranysárgára sütjük.


Desszert

Szilvás joghurtos zabpehely

1 A szilvákat megmossuk, apró kockára vágjuk.
2 A joghurtot megízesítjük egy kis fahéjjal, ízlés szerint édesítőszerrel, majd a felvágott szilvára öntjük.
3 A zabpelyhet belekeverjük a joghurtba.
4 Fogyasztás előtt hütőben pihentetjük.

Desszert

Szilvás-kókuszos szelet
(24 szelethez)

1. A kukoricalisztet összeforgatjuk a kukoricadarával, a darált dióval, a kókuszreszelékkel és a sütőporral. Ízesítjük az eritrittel, a citrom reszelt héjával és egy csipet sóval.

2. A tojásokat egy tálba felütjük, habosra keverjük. Hozzáadjuk a kókuszitalt, a vaníliaaromát, kb. 1 dl vizet és a citrom levét. Az egészet alaposan kikeverjük, majd a száraz hozzávalókkal összedolgozzuk.

3. A lágy masszát egy 20×30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A tetejét megszórjuk a felaprított szilvával. 170 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

4. Sütés után hagyjuk kihűlni és szeletekre vágjuk.

WEB/REC/C/2024/VII/01-06v.


Desszert

Téli turmix

1. Az almát és a banánt megmossuk, felvágjuk kisebb darabokra.

2. Turmixgépbe tesszük a gyümölcsöket és a tejet, és a sima krémes állag eléréséig turmixoljuk.

3. Ha szükséges, édesítőszerrel édesítjük, fahéjjal fűszerezzük.


Desszert

Vaníliás kifli

1. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és kézi mixerrel összedolgozzuk. Gombócot formázunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

2. A hűtőből kivéve, pár percig hagyjuk szobahőmérsékleten állni. A tésztából kis darabokat tépkedve gombócokat, majd kiflit formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

3. Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütjük, figyelve, mert könnyen megég. Sütés után por édesítőbe forgathatjuk.


Desszert

Zabkeksz (15 darabhoz)

1. Egy tálban összekeverjük az édesítőszert, zabpehelylisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát, sót és a fahéjat.

2. Hozzáadjuk a tojást, a kókuszolajat és a vaníliát. Alaposan elkeverjük. A csokoládét és a magokat apróra vágjuk, majd beleforgatjuk a masszába.

3. 15 db egyenlő részre osztjuk a masszát, golyókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól távol, a tenyerünkkel óvatosan lenyomjuk a golyókat, attól függően, milyen vastag kekszet szeretnénk.

4. 10 perc alatt készre sütjük, hagyjuk a tepsin kihűlni.



A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.