Medvehagymás fonott kalács (2 darab kalácshoz)
Hozzávalók:
0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
0,5 kg búzaliszt
1 darab tojás
140 g vaj
1 csokor medvehagyma
500 ml tej (1,5 %-os)
1 evőkanál cukor (kelesztéshez)
25 g élesztő
45 g só
kenéshez tojás
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
10185,4 KJ (2425 kcal)
Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a lisztet a tojással, vajjal, a felaprított medvehagymával és sóval. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A felfuttatott élesztőt a lisztes keverékbe keverjük, kézzel bedagasztjuk a tésztát.
2. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. Miután megkelt, 6 egyenlő részre vágjuk, egy kalácshoz 3 tortarészt fonunk össze.
3. A kis gombócokat 3 egyenlő hosszúságú rúddá sodorjuk, az egyik végüknél összetapasztjuk, és befonjuk. Az összevont kalácsokat 30 percet hagyjuk szobahőmérsékleten kelni.
4. Egy tojást villával lazán felverünk, és megkenjük vele a kalácsokat. 180 fokon 25-30 percig sütjük.