Gombaleves burgonyagombóccal
(4 személyre)
Hozzávalók:
20 dkg erdei gomba (vegyes)
2 dkg szárított tinóru gomba
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 ek olaj
4 ek teljes kiőrlésű liszt
20 dkg burgonya
1 db tojás
1 ek aprított petrezselyem
bors
só
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
875 KJ (208 kcal)
Elkészítés:
1. A szárított gombára 2 dl forró vizet öntünk és állni hagyjuk kb.20 percet. A gombát felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a tisztított zöldségeket félkarikákra szeljük.
2. A hagymát a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a zöldséget és kíméletesen pirítjuk 2-3 percen keresztül. Ezután hozzáadjuk a gombát és még 5-10 percen át pirítjuk. Megszórjuk 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel és kevergetve főzzük pár percet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1 liter vízzel.
3. A beáztatott gombák levét is a levesbe öntjük, a gombákat pedig összevágjuk és szintén a leveshez adjuk. Kíméletesen főzzük 15 percen keresztül, megszórjuk petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk.
4. A burgonyagombóchoz a tisztított burgonyát kockákra szeljük, és kevés sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kicsit hűlni, hozzáadunk 3 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, a tojást és ízlés szerint sózzuk. Összegyúrjuk és apró gombócokat formázunk a masszából.
5. A gombócokat a forró leveshez adjuk, kis lángon 10-15 percen keresztül főzzük. A kész levest melegen tálaljuk.