Amerikai fánk (22 darab)
Hozzávalók:
375 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
125 g finomliszt
25 g búzasikér
25 g élesztő
1 tk cukor (élesztő miatt)
20 g eritrit (édesítőszer)
2 db tojás
90 g vaj
2,5 dl tej (1,5%-os)
1 csipet só
100 g étcsokoládé (cukormentes)
100 g tejcsokoládé (cukormentes)
2 ek olaj+ sütéshez
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
749 KJ (178 kcal)
Elkészítés:
1. A meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. A liszteket a sikérrel, sóval, édesítőszerrel elkeverjük, a tojásokkal és az élesztős tejjel összegyúrjuk a tésztát.
2. Ha összeállt a tészta, hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább gyúrjuk. Letakarva, kiolajozott tálban meleg helyen kelesztjük 1 órát.
3. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, a közepét pedig pogácsaszaggatóval kivágjuk.
4. Felmelegített bő olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
5. A csokimázhoz a kétféle csokit mikróban felmelegítjük, időnként átkeverve, hozzáadva az olajat is. A fánkok tetejét a csokiba mártjuk, lecsöpögtetjük, és egy rácson hagyjuk megdermedni. Ízlés szerint díszíthetjük.