Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Receptek

A megfelelő étkezési szokások kialakítása elsődleges fontosságú a cukorbetegek számára.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, miből mennyit lehet fogyasztani. Segítünk a havonta frissülő receptjeinkkel, amelyek tápanyagtáblázatot is tartalmaznak!

Főétel

Parajos-diós rakott pasztinák (4 személyre)

1. A kölest hagymás olajon megforgatjuk, és a zöldségalaplével felöntve készre főzzük. Ha megfőtt, durvára vágott diót keverünk bele.

2. A paszternákot sós vízben roppanósra pároljuk. A parajt a fokhagymával együtt blansírozzuk.

3. Egy tepsit a kókuszzsírral kikenünk, a paszternák felét lerakjuk, erre kerül a diós köles fele, majd a blansírozott paraj, a köles másik fele, és végül a maradék paszternák.

4. A tetejére sajtszószt készítünk. A tejszínt a repceolajjal, kurkumával, pirospaprikával, sóval kikeverjük, és a rakott zöldségekre öntjük.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Almás zelleres pulykasaláta diós öntettel

1. A zellert megmossuk, meghámozzuk, az almát megmossuk.

2. Az almát héjastól felkockázzuk, a zellert megtisztítva megpároljuk.

3. A csirkemellet sütőben egészben megsütjük, sóval ízesítve.

4. Ha kihűlt a csirkemell felkockázzuk az alma és zeller méretével megegyező nagyságra.

5. A diót késsel feldaraboljuk.

6. Öntetet készítünk a joghurtból, sóval, citromlével, olívaolajjal, édesítőszerrel és az apróra vágott dióval.

7. A kihűlt, felkockázott csirkemellet, zellert, almát, összekeverjük és a joghurtos öntettel meglocsoljuk.

8. Hűtőben hagyjuk tálalásig.


Főétel

Babsaláta paradicsomosan

1. A szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára, majd puhára főzzük sós vízben.

2. Olíva olajon megpároljuk az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát a sóval ízesítve.

3. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a puhára megfőtt babbal együtt összeforraljuk.

4. Ízesítjük, oregánóval, sóval, édesítőszerrel.

5. Kihűtjük és hidegen fogyasztjuk.


Főétel

Borsos tokány borjúhúsból

1. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.

2. A húst megmossuk és felcsíkozzuk.

3. Felforrósítjuk az olajat és a vöröshagymát megpároljuk, sóval ízesítve.

4. A paradicsompürén átpirítjuk a húscsíkokat.

5. Ízesítjük őrölt borssal, fokhagymával.

6. Ha megpuhult a hús, lezárjuk a tüzet.


Főétel

Chilisbab borjúhússal

1. A szárazbabot beáztatjuk pár órára, majd puhára főzzük.

2. Az olajon sóval együtt megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.

3. A borjúhúst megpirítjuk.

4. Hozzáadjuk a kukoricát, paradicsompürét, fokhagymát, fűszerpaprikát és a megfőzött babot.

5. A kaliforniai paprikát apró, kukoricaszem nagyságúra vágjuk és kevés víz hozzáadásával megpároljuk a raguban.

6. Ha megpuhultak az alapanyagok, levesszük a tűzről és tálaljuk.


Főétel

Cukkini lepény

1. A cukkiniket mossuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.

2. A liszttel, sóval, borsikafűvel, apróra vágott petrezselyemzölddel, tojásokkal és a cukkinivel készítsünk masszát.

3. A kiolajozott serpenyőt forrósítunk, majd a masszából evőkanállal kisebb adagokat tegyünk bele, lapítsuk szét és mindkét oldalán süssük át.


Főétel

Csirkepörkölt kapros túrógombóccal

1. Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, sóval ízesítve.

2. Rátesszük a csirkecombokat és a fűszerpaprikát, amivel puhára pároljuk.

3. A kukoricadarát másfélszeres forró, sós vízbe öntjük, majd folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük.

4. Még forrón belekeverjük az áttört túrót a kukoricadarába, majd vizes kanállal galuskákat formázunk.

5. A csirkepörkölt mellé tálaljuk a túrógombócokat, majd kaporral ízesített tejföllel locsoljuk meg.


Főétel

Csőben sült brokkoli

1. A brokkoli rózsákat megmossuk, és félpuhára gőzben megfőzzük.

2. Graten mártást készítünk.

A margarint megolvasztjuk, a lisztet hozzáadva hevítjük majd tűzről levéve felengedjük a hidegtejjel. Ízesítjük, reszelt szerecsendióval, sóval. Csomómentesre kikeverjük. Beletesszük a tejfölt, reszelt sajt felét, tojássárgáját, habját felverve.

3. Tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, beletesszük a brokkoli rózsákat majd ráöntjük a graten mártást, amit megszórunk a maradék reszelt sajttal.

4. Forró sütőben, szép arany sárgára sütjük.

5. Önálló ételként, vagy köretnek is kiváló.


Főétel

Eszterházy csirketokány, kölessel

1. A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem gyökér) megtisztítjuk, és egyenletes kockákra vágjuk, majd a vöröshagymára téve, lepirítjuk.

3. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkehúst, lepirítjuk.

4. Hozzáadjuk a fűszereket,babérlevelet, sót, citromhéját és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.

5. A lisztből és tejfölből habarást készítünk, majd óvatosan hozzámelegítve a mártáshoz adjuk.

6. Kiforralás után utóízesítjük, citromlével, mustárral, borssal, pici édesítőszerrel szükség esetén.

7. A kölest másfélszeres mennyiségű sós víz hozzáadásával megpároljuk.

8. A csirketokányt a kölessel együtt tálaljuk.


Főétel

Fácán gombás áfonyaöntettel és kölessel (4 személyre)

1. A fácánt a sóval alaposan bedörzsöljük, és kakukkfűvel ízesítjük. Nagy lábosba tesszük, majd 1 liter vízzel és a megforrósított vajjal leöntjük. Lefedve 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) kb. másfél óra alatt puhára sütjük. Amikor megsült, a húst felszeleteljük.

2. A kölest kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük.

3. A póréhagymát egy kevés vajon megpároljuk, a gombát rászórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 perc elteltével az áfonyát is belekeverjük, és az egészet összepároljuk.

4. Tálaláskor a kölest és a húst az áfonyaöntettel meglocsoljuk.


Főétel

Fetával töltött gombafejek (4 személyre)

1. A gombák szárát óvatosan kitörjük a gombafejekből. A kalapot lehámozzuk.

2. A krémfehérsajtot (fetát) villával összetörjük, hozzáadjuk a főzőtejszínt, belenyomunk 1 gerezd fokhagymát, majd belevágjuk a snidlinget is. Alaposan összekeverjük a krémet, őrölt fekete borssal ízesítjük.

3. Nyomózsák segítségével vagy egyszerűen egy kanállal megtöltjük vele a gombafejek belsejét.

4. Egy tepsibe kevés olajat öntünk, erre fektetjük a gombafejeket úgy, hogy ne érjenek össze. 200 fokon előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha a teteje kezd megpirulni, mérsékeljük félidőben a hőfokot.

5. Tzatzikivel tálalhatjuk, de önmagában is egy finom előétel.


Főétel

Finomfőzelék

1. A zöldségeket megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

2. Félpuhára pároljuk a zöldségeket.

3. Lepirítjuk, majd liszttel meghintjük, hideg tejjel felengedjük.

4. Kiforraljuk, ha szükséges még a vizet pótoljuk.

5. Ízesítjük szükség szerint sóval.

6. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.


Főétel

Friss nyári kapros tökfőzelék

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.
2. A megpárolt vöröshagymára rátesszük a gyalult tököt, kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.
3. Elkészítjük a tejfölös habarást a graham liszttel, tejföllel, és hozzámelegítés után kiforraljuk.
4. Sóval, apróra vágott friss kaporral, kevés ecettel, édesítőszerrel ízesítjük.

Főétel

Füstölt sonkával göngyölt csirkemell, tavaszi zöldségekkel

1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.

2. A hússzeleteket betekerjük a füstölt sonkával.

3. Tűzálló tálat kiolajozunk, és behelyezzük a göngyölt húsokat.

4. A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, nagyobb cikkekre vágjuk, majd a hús köré helyezzük, enyhén megsózva.

5. Fedővel vagy alufóliával letakarva, sütőben puhára pároljuk


Főétel

Gombás, zöldséges rizseshús

1. A pulykacombot megmossuk, apró kockákra vágjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk egyenlő nagyságú kockákra, a gombát kisebb cikkekre.

3. Lepirítjuk a húst, a zöldségeket, majd félpuhára pároljuk, sóval, borssal ízesítve.

4. Újra lepirítás után hozzáadjuk a barnarizst, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntve, fedő alatt készre főzzük.

5. Ha megpuhultak a nyersanyagok, a friss petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.


Főétel

Grillezett csirkemell körtés lilahagymával

1. A körtét és a lilahagymát megpucoljuk, megmossuk és közel azonos méretű cikkekre szeleteljük.

2. A rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.

3. A körtét és a lilahagymát teflon serpenyőben nagy lángon átpirítjuk, sózzuk.

4. Ha megpuhultak a zöldségek rozmaringgal meghintjük.

5. A csirkemell szeleteket, meggrillezzük sütőben, vagy teflon serpenyőben hirtelen átsütjük.

6. A körtét és a lilahagymát fóliában, összecsomagolva sütőben is megsüthetjük!


Főétel

Hajdinás rakott brokkoli

1. A brokkolit, még roppanós állagúra, gőzben megfőzzük.

2. A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A darált húst olajon megpároljuk.

4. Besamelmártást készítünk: margarinon megpirítjuk a lisztet és tejjel felengedjük, majd a reszelt sajttal kikeverjük.

5. Tűzálló tálat kiolajozunk, majd lerétegezzük az alapanyagokat: brokkoli, hajdina, darálthús, brokkoli sorrendben.

6. A tetejére öntjük a besamelmártást reszelt sajttal meghintve.

7. Forró sütőben átsütjük.


Főétel

Hajdinás rakott kel (4 személyre)

1. A káposztaleveleket 1 percre forró, sós vízbe dobjuk, majd kiemeljük, és alaposan lecsepegtetjük.

2. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A vöröshagymát az olajon 7-8 perc alatt megfuttatjuk, belekeverjük a fokhagymát, végül a hajdinát is. Pirospaprikával, majorannával, köménnyel fűszerezzük, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi kétujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk, időnként megkeverve 15-20 perc alatt puhára főzzük. A főtt hajdinát a főtt rizzsel összeforgatjuk.

4. Tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a kellevelek felével kibéleljük. A hajdinás rizst ráterítjük, majd a maradék káposztával beborítjuk. Tejföllel meglocsoljuk, és 200 fokon sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.


Főétel

Halvagdalt

1. A burgonyát mossuk meg és reszeljük le, a sajtot szintén. 

2. A halat daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró darabokra. 

3. A buronyát, halat, sajtot keverjük össze a tojással és a fűszerekkel, majd formázzunk belőle pogácsát.

4. Olajjal kikent tepsiben süssük 10-15 perc alatt, 180-200 fokon.


Főétel

Húsos rakott zöldbab amaránttal

1. Az apróra vágott hagymát és paprikát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a zúzott fokhagymát is.

2. A húst fehéredésig hevítjük, majd 0,5 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt liszttel kikeverjük, és habverő segítségével a húshoz adjuk. Hozzátesszük a zöldbabot, és 5 percig együtt főzzük.

3. A rizst háromszoros sós vízben puhára főzzük, ezt követően hozzákeverjük az amarántot.

4. Egy hőálló tálat olajjal kikenünk, főtt rizzsel kibéleljük, és erre szedjük rá a húsos zöldbabot.

5. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt összesütjük. Pirospaprikás, tárkonyos tejföllel tálalhatjuk.


Főétel

Káposztás tészta

1. A káposztát megmossuk és lereszeljük.

2. Olajon megpároljuk a káposztát, ízesítjük sóval és borssal.

3. A durum tésztát kifőzzük sós vízben, és a káposztához forgatjuk.


Főétel

Karalábé zabpelyhes töltelékkel

  1. A vöröshagymát vágjuk apróra, dolgozzuk össze a darált hússal, zabpehellyel, tojással, sóval, borssal.
  2. A karalábék belsejét vájjuk ki , majd töltsük be a húsos, zabpelyhes töltelékkel.
  3. Tegyük magas falú tepsibe vagy tűzálló tálba a karalábékat és vízzel felöntve, fedő alatt pároljuk meg.
  4. Ha megpuhult a karalábé akkor vegyük ki, a forgácsokat habarjuk be a tejfölös liszt hozzámelegítésével. Ízesítsük sóval, petrezselyemzölddel.
  5. A töltött karalábék mellé tesszük a mártást és így tálaljuk.

Főétel

Karalábés pulykaragu

1. A pulykamellfilét kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük kevés liszttel. A füstölt szalonnát felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. A karalábékat meghámozzuk, és kockára daraboljuk.

2. A mártáshoz kézi habverővel simára keverjük a tejfölt, a tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt.

3. Egy lábasban mérsékelt tűzön megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, majd félretesszük a pörcöket. A lábosban megsütjük a pulykakockákat 6-8 perc alatt, aztán ezeket is kiszedjük, félretesszük. A megmaradt zsiradékon megfonnyasztjuk az újhagymát, hozzáadjuk a karalábét, a felaprított petrezselymet, a babérleveleket és 2 dl meleg vizet, sózzuk, borsozzuk, lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

4. A megpárolt karalábéhoz visszapakoljuk a megsütött pulykakockákat meg a félretett szalonnapörcöket és ráöntjük a mustáros mártást. Mérsékelt tűzön kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük az ételt. Tálaláskor aprított petrezselyemmel díszíthetjük.


Főétel

Kínai pirított tészta zöldséggel és csirkehússal (5 személyre)

1. A tésztát szárazon kicsit átpirítjuk, majd enyhén sós vizet öntve rá megfőzzük.

2. A káposztát, a répát és a csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, olajon átfuttatjuk. A hús alá kevés vizet öntve puhára pároljuk.

3. Ha az összetevők elkészültek, a zöldségeket és a húst a leszűrt tésztához keverjük, sóval, ízlés szerint szójaszósszal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Összemelegítés után tálaljuk.


Főétel

Kölesrizottó spenóttal

1. A friss paraj leveleket megfonnyasztjuk.

2. A kölest 1,5 szeres sós vízzel, tejszínnel, vajjal puhára főzzük.

3. A végén hozzáadjuk a megpárolt leveles parajt és a reszelt sajtot.

4. Ízesítjük fehérborssal.


Főétel

Lecsós marhaszelet bulgurral

1. Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.

2. A megmosott, csíkokra vágott húst lepirítjuk.

3. Fedő alatt félpuhára pároljuk, majd újra zsírjára pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fűszerpaprikát, sót, borsot.

5. Fedő alatt készre pároljuk.

6. A bulgurt kétszeres sós vízzel megpároljuk.

7. Tálalásnál köretként tesszük a bulgurt és mellé adjuk a lecsós tokányt.


Főétel

Mákos tészta

1. Forraljunk vizet sóval ízesítve, majd tegyük bele a száraztésztát.

2. A megfelelő idő elteltével szűrjük le a megfőtt tésztát, és tegyük egy tálba egy kis olajjal.

3. Az édesítőszert a mákkal keverjük össze.

4. A kifőtt tésztát tálaljuk ki és a tetejét szórjuk meg az édesített mákkal.


Főétel

Padlizsánkrém

1 Az egész padlizsánokat megmossuk, kés hegyével megszúrkáljuk és meleg sütőben puhára sütjük.
2 Aprítógépbe tesszük a megpucolt vöröshagymát, fokhagymát, mustárt, sót, oliva olajat, és jól kikeverjük, majd a héjától megfosztott padlizsánt is hozzáadjuk és krémes állagúra készítjük.

Főétel

Padlizsános muszaka (10 személyre)

1. Az olajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymákat. Hozzáadjuk a darált húst, és magas hőfokon pár perc alatt megpirítjuk. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, ízesítjük, és lassú tűzön 15-20 perc alatt megfőzzük.

2. A padlizsánt hosszában fél centis szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben egy evőkanál olajon megpirítjuk mindkét oldalukon. A sült padlizsánokat egy tűzálló tálba rétegezzük.

3. Besamelt készítünk: A tejet felmelegítjük, félretesszük. A margarint egy kisebb edényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a felmelegített tejet. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzzük. Belereszeljük a szerecsendiót, sóval ízesítjük, majd levesszük a tűzről.

4. A húst a padlizsánszeletekre halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással, a tetejét megszórjuk sajttal és 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Padlizsános zöldmetélt fűszeres csirkemellel

1. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
2. A padlizsánokat megmossuk, héjával együtt vékony csíkokra vágva olajon megpirítjuk, a pácolt sonkát szintén csíkokra vágva hozzáadjuk.
3. Ízesítjük sóval, fokhagymával. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát és összeforgatjuk.
4. Apróra vágott petrezselyemzölddel együtt tálaljuk.
5. A csirkemell szeleteket megmossuk, ízesítjük, borsikafűvel, kakukkfűvel és nagy lángon hirtelen megsütjük vagy grillezzük. A padlizsános tésztával tálaljuk.

Főétel

Paradicsomos sárgaborsófőzelék

1. A sárgaborsót sós vízben puhára főzzük, az egészben hagyott vöröshagymával együtt.

2. Ízesített rántást készítünk a paradicsompürével, majd a sárgaboróhoz adjuk.

3. Kiforraljuk.

4. Sóval, feketeborssal ízesítjük.


Főétel

Parajos ricottás durum penne

1. A tésztát forró, sós vízben kifőzzük.

2. Az olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a parajt (nyáron a megmosott, friss leveles parajt). Sózzuk enyhén!

3. Felöntjük a tejszínnel, és a ricottával átforgatva összepároljuk.

4. Tálalhatjuk a kiszedett forró tészta tetejére téve vagy a tésztába keverve a spenótos ragut.

5. Friss bazsalikom levéllel ízesíthetjük, díszíthetjük még.


Főétel

Párolt, almás lilakáposzta

1. A káposztát megmossuk és felszeleteljük vékony csíkokra.

2. Az almát megmossuk, magház nélkül felcsíkozzuk.

3. A vöröshagymát megtisztítjuk, felvágjuk.

4. Az olajat felhevítjük és a köménymagot megpattogtatjuk rajta, majd a vöröshagymát megpároljuk, megsózva.

5. Rátesszük a káposztát és az almacsíkokat.

6. Ha már megpuhult a káposzta, utóízesítjük enyhén ecettel.


Főétel

Pikáns cukkini vagdalt

1. A cukkinit megmossuk, nagy-lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A cukkinit a többi alapanyaggal összeállítjuk.
3. Lapos pogácsákat formázunk a masszából amit sütőlapra téve kisütünk vagy teflon serpenyőben mindkét oldalára forgatva megsütünk.
4. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.

Főétel

Pulykamell céklába töltve

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk és kivájjuk a közepét.

2. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A darált pulykamellet összedolgozzuk a kölessel, tojással, petrezselyemzölddel, sóval és betöltjük a céklák közepébe.

4. Egy tűzálló tálba helyezzük a töltött céklákat és a forgácsot, amit kivájtunk, és kevés víz hozzáadásával, letakarva sütőben puhára pároljuk.

5. Ha megpuhult a cékla, eltávolítjuk a fedőt, és a reszelt sajttal megszórva átsütjük.


Főétel

Ráczponty

1. A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk és felszeleteljük.

2. A ponty szeleteket hirtelen átsütjük mindkét oldalán.

3. A paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát felkarikázzuk.

4. Egy tűzállótálat kiolajozunk és lerakjuk a szeletelt burgonyákat, rátesszük a ponty szeleteket és a felkarikázott zöldségekkel beborítjuk.

5. A tetejére öntjük a fűszerpaprikával ízesített sós tejfölt és a szalonna csíkokat.

6. Forró sütőben átsütjük, szép pirosra.


Főétel

Rakott karfiol, csirkehússal, árpagyönggyel

1. A csirkehúst vágjuk apróra és készítsük el pörköltként. 

2. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. 

3. A karfiolt pároljuk vagy főzzük félpuhára.

4. Hőálló edényt kenjünk ki vékonyan az olajjal és rakjuk a karfiol felét majd az árpát és a  ledaraált csirkehúst. A tetejére ismét karfiol kerül melyet tejföllel locsoljunk meg. 

5. Sütőben 200 fokon körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Sonkás-sajtos rakott csirkemell (4 személyre)

1. A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.

2. Egy mélyebb kiolajozott sütőformát kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt ismételjük még kétszer, végül a kilógó bacon szeleteket visszahajtjuk rá, hogy befedje az egészet.

3. Előmelegített sütőben 180 fokon, fóliával letakarva 20 percig sütjük. Majd eltávolítjuk a fóliát, hogy a teteje is megpiruljon, így még 15 percig sütjük.


Főétel

Sült pisztráng Waldorf salátával (2 személyre)

1. Felaprítjuk a petrezselymet és a fokhagymát, egy tálban összekeverjük az extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal. Egy-két teáskanál citromlevet is adhatunk hozzá.

2. Egy éles késsel beirdaljuk a pisztráng mindkét oldalát, kb. 6-7 vágással. Megsózzuk a halat, majd bedörzsöljük a pácot, hogy a beirdalt részekbe is bejusson. A halakat egy tepsibe fektetjük és betesszük a sütőbe, 200 fokon kb. 15 percet sütjük.

3. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét. A zeller szárát felkarikázzuk, a dióbelet durvára törjük. Összekeverjük a majonézzel és a tejszínnel, ízlés szerint borsozzuk.

4. Tálaláskor a salátából a tányérra rakunk, és ráfektetjük a pisztrángot.


Főétel

Szójás erdélyi káposzta

1. A szójagranulátumot fűszeres vízben 10-15 percig főzzük.

2. Gombócokat készítünk rizzsel, szójagranulátummal, tojással, és ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával.

3. Hőálló edényben megpirítjuk a vöröshagymát az olajon, a sóval együtt.

4. Rátesszük a fokhagymát, fűszerpaprikát, majorannát, lecsó zöldségkeveréket és felengedjük kevés vízzel.

5. A savanyú káposztát lerakjuk egy rétegben, majd beletesszük a gombócokat és újra káposztát teszünk rá.

6. Fedővel együtt sütőbe tesszük, kis lángon sütjük egy óra hosszát.

7. Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.


Főétel

Tengeri halfilé bakonyi módra, petrezselymes árpagyönggyel

1. A szalonnát apróra vágjuk és kisütjük a zsírját.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk és a kisült zsíron só hozzáadásával megpároljuk.

3. Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát.

4. Tejfölös habarást készítünk, melyet hozzámelegítve a gombához adunk.

5. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával.

6. Kiforralás után levesszük a tűzről.

7. A halfilét megsózzuk, enyhén borsozzuk és mindkét oldalán átsütjük.

8. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

9. Tálalásnál a natúr halfiléhez tesszük a gombamártást és köretként a petrezselymes árpagyöngyöt.


Főétel

Tonhallal töltött édesburgonya

1. Az édesburgonyát hosszában kettévágjuk, és mindkét felét megszurkáljuk villával. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a vágott felületükkel felfelé.

2. Alufóliával lefedve 220 fokon 35 perc alatt hagyjuk megpuhulni a sütőben. A sütési idő felénél távolítsuk el az alufóliát.

3. A megsült édesburgonyák belsejét kanállal kivájjuk. A kanállal kikanalazott belső részt összekeverjük a tonhallal, sóval, borssal, mustárral, apróra vágott lilahagymával.

4. Az elkészült tölteléket visszatöltjük az édesburgonya belsejébe.


Főétel

Töklecsó rizzsel

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.
2. A felvágott zöldpaprikát, paradicsomot, gyalult tököt rátesszük és puhára pároljuk, fűszerpaprikával ízesítjük.
3. A barna rizst előírásnak megfelelően puhára főzzük só hozzáadásával.
4. A friss töklecsót a rizzsel tálaljuk.

Főétel

Töltött paprika

1. A zöldpaprikákat megmossuk, magházát kivágjuk.

2. A darált húst, rizst, apróra vágott vöröshagymát összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal.

3. Rántást készítünk az olajjal, liszttel, fűszerpaprikával.

4. 4 db gombócót formázunk a húsos masszából, és megtöltjük a 4 db zöldpaprikát a töltelékkel.

5. Paradicsommártást készítünk, melyben puhára főzzük a gombócokat és a töltött paprikákat.

6. Ha megpuhult a gombóc és paprika, a rántással besűrítjük. Kiforraljuk.

7. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük.

8. A töltött paprikát, gombócot a paradicsommártással együtt kitálaljuk, és főtt burgonyával fogyasztjuk.


Főétel

Üde zöldbableves kölessel

1. A zöldbabot megtisztítjuk, egyenlő darabokra felvágjuk.

2. Világos, zsemleszínű rántást készítünk, fokhagymával ízesítve.

3. Feltesszük főni a zöldbabot sós vízbe az egészben hagyott vöröshagymával együtt.

4. Ha félig puha a zöldség, hozzáadjuk a kölest.

5. A rántással besűrítjük és kiforraljuk. Az egészben hagyott vöröshagymát kivesszük.

6. A kefirt hozzámelegítjük a leveshez, és a friss, összevágott kaporral meghintjük.


Főétel

Vadas pulykatokány

1. A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zöldségeket (sárgarépa, zeller, petrezselyem gyökér) megtisztítjuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, lepirítjuk.

3. Hozzáadjuk a felcsíkozott pulykahúst, lepirítjuk.

4. Hozzáadjuk a fűszereket, babérlevelet, sót és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.

5. A lisztből és tejfölből habarást készítünk, majd óvatosan hozzámelegítve a mártáshoz adjuk.

6. Kiforralás után utóízesítjük, citromlével, mustárral, borssal, pici édesítőszerrel szükség esetén.


Főétel

Zabpelyhes zellervagdalt

1. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg olajon, majd pároljuk  tovább az apróra vágott zellerrel, egészen addig, amig teljesen megpuhul. 

2. A kenyeret áztassuk meg a tejben, majd nyomjuk ki. 

3. Keverjük össze a péppé tört zellert, zabpelyhet, kenyeret, reszelt sajtot, tojást, fűszereket. 

4. Egy tűzálló tálat vajazzunk ki és a masszát öntsük bele 200 °C-os  sütőben 40-45 perc alatt süssük pirosra!


Főétel

Zelleres burgonyapüré

1. Megtisztítjuk a burgonyát és a zeller, majd egyenlő kockákra vágjuk.

2. Hideg, sós vízben feltesszük főni a zellert és a burgonyát.

3. Ha megpuhult a zöldség, leöntjük róla a vizet és burgonyanyomón áttörjük.

4. Hozzáadjuk a forró tejet, margarint az áttört zöldséghez, és folyamatosan keverjük habverővel, amíg eléri a krémes, egynemű állagot.


Főétel

Zöldbabos-brokkolis bulgur (4 főre)

1. Az előzőleg átmosott bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megpároljuk.

2. Az apróra vágott hagymát wokban kis zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és a brokkolit, sózzuk, borsozzuk.

3. A zöldbabot és a brokkolit kevés vízzel pár perc alatt roppanósra pároljuk.

4. Hozzáadjuk az előzőleg elkészített párolt bulgurt és az egészet elkeverjük.


Főétel

Zöldséges pulykafasírt (4 személyre)

1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és aprítógépben összeaprítjuk, ugyanígy a répát is. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

2. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a répát, a brokkolit, a zabpelyhet, a vöröshagymát. Fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és összegyúrjuk a felvert tojással. A masszát fél órára hűtőbe tesszük.

3. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszából húsgolyókat formázunk és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.



A Diabétesz Kontroll Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kontroll Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2013 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.