Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Receptek

A megfelelő étkezési szokások kialakítása elsődleges fontosságú a cukorbetegek számára.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, miből mennyit lehet fogyasztani. Segítünk a havonta frissülő receptjeinkkel, amelyek tápanyagtáblázatot is tartalmaznak!

Főétel

Almás zelleres pulykasaláta diós öntettel

1. A zellert megmossuk, meghámozzuk, az almát megmossuk.

2. Az almát héjastól felkockázzuk, a zellert megtisztítva megpároljuk.

3. A csirkemellet sütőben egészben megsütjük, sóval ízesítve.

4. Ha kihűlt a csirkemell felkockázzuk az alma és zeller méretével megegyező nagyságra.

5. A diót késsel feldaraboljuk.

6. Öntetet készítünk a joghurtból, sóval, citromlével, olívaolajjal, édesítőszerrel és az apróra vágott dióval.

7. A kihűlt, felkockázott csirkemellet, zellert, almát, összekeverjük és a joghurtos öntettel meglocsoljuk.

8. Hűtőben hagyjuk tálalásig.


Főétel

Almás-currys pulykamell
(4 személyre)

1. A pulykamellet megsózzuk, bekenjük olajjal, majd bedörzsöljük a curry, a bors és a bazsalikom keverékével. Tepsibe tesszük, mellé öntjük a bort, lefedjük alufóliával.

2. Előmelegített sütőben 140 fokon 80 percig sütjük. Ekkor kivesszük, a felső részét megkenjük a felvert tojássárgájával, hogy a félkarikákra vágott almaszeletek ráragadjanak.

3. Az almaszeleteket is megkenjük tojással, majd lefedés nélkül visszatesszük a tepsit a 170 fokos sütőbe. További 15-20 percet sütjük.

4. Kínálhatjuk bulgurral, barna rizzsel vagy édesburgonyával.


Főétel

Avokádó saláta tortillában tálalva
(4 személyre)

1. A salátához felaprítjuk a zöldségeket, csíkokra vágjuk a pulykasonkát.

2. A salátaöntethez összekeverjük a lime kifacsart levét az olívaolajjal és fehérborecettel. A zöldségeket összeforgatjuk a dresszinggel.

3. Egy tűzálló tál hátulját megkenjük olívaolajjal, ráterítjük a tortilla lapokat úgy, hogy a szélei lelógjanak. Sütőben 220 fokon kb. 8-10 percig sütjük, amíg ropogós nem lesz. Óvatosan kivesszük a tortillát a sütőből, ha kihűlt, leemeljük a tálról.

4. A salátát a megsült tortilla lapon tálaljuk.


Főétel

Babbal töltött zeller sajtmártással (4 személyre)

1. A zellert megtisztítjuk, kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét, majd a törmelékkel együtt sós vízben megfőzzük, kiszedjük, hideg vízbe tesszük. Vigyázzunk nehogy túl puhára főzzük.

2. A zsemlét vízbe beáztatjuk, jól kinyomkodjuk. A babot leszűrjük, átpasszírozzuk. A zeller kikapart belsejét is összetörjük. Ezeket összekeverjük a tojással, sóval, borssal, petrezselyemmel. A tölteléket a zellergumókba töltjük, hőálló tálba tesszük.

3. A megolvasztott vajon a lisztet habzásig hevítjük, majd a tejjel jól elkeverjük, megsózzuk, kiforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a sajt háromnegyedét, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A mártást a zellerekre öntjük.

4. Tetejére szórjuk a maradék sajtot, és 180 fokos előmelegített sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.


Főétel

Babsaláta paradicsomosan

1. A szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára, majd puhára főzzük sós vízben.

2. Olíva olajon megpároljuk az apróra vágott vagy lereszelt vöröshagymát a sóval ízesítve.

3. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a puhára megfőtt babbal együtt összeforraljuk.

4. Ízesítjük, oregánóval, sóval, édesítőszerrel.

5. Kihűtjük és hidegen fogyasztjuk.


Főétel

Baconos fasírt tojásos bulgurral (4 személyre)

1. A darált húst két darab tojással, a lereszelt fokhagymával, sóval, borssal összedolgozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. 12 darab lapos fasírtot formázunk belőle.

2. A baconcsíkokat keresztbe kettévágjuk, és X-alakban becsomagoljuk velük a fasírtokat. Teflon serpenyőben kevés olajat hevítünk, és átsütjük rajta a fasírtokat.

3. A bulgurt kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük. Egy evőkanál olajat felhevítünk, rátesszük a felkarikázott újhagymát, majd 4 darab felvert tojást. Rántottát sütünk, belekeverjük a bulgurt, végül sózzuk, borsozzuk.

4. A kisütött fasírtokat a tojásos bulgurral tálaljuk.


Főétel

Barackos csirkés köles
(4 személyre)

1. A húst kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. A sárgabarackot lecsepegtetjük és nagyobb darabokra vágjuk.

2. Egy mélyebb serpenyőben az olívaolajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a húskockákat, és fehéredésig sütjük. Ezután félig felöntjük vízzel, sóval, borssal ízesítjük és félpuhára pároljuk.

3. A kölest az előírások szerint megfőzzük, egy tálba szórjuk, beleforgatjuk a sárgabarackot. Hozzáadjuk a húst, összeforrósítjuk, sózzuk, borsozzuk. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Főétel

Borsos tokány borjúhúsból

1. A vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.

2. A húst megmossuk és felcsíkozzuk.

3. Felforrósítjuk az olajat és a vöröshagymát megpároljuk, sóval ízesítve.

4. A paradicsompürén átpirítjuk a húscsíkokat.

5. Ízesítjük őrölt borssal, fokhagymával.

6. Ha megpuhult a hús, lezárjuk a tüzet.


Főétel

Chilisbab borjúhússal

1. A szárazbabot beáztatjuk pár órára, majd puhára főzzük.

2. Az olajon sóval együtt megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.

3. A borjúhúst megpirítjuk.

4. Hozzáadjuk a kukoricát, paradicsompürét, fokhagymát, fűszerpaprikát és a megfőzött babot.

5. A kaliforniai paprikát apró, kukoricaszem nagyságúra vágjuk és kevés víz hozzáadásával megpároljuk a raguban.

6. Ha megpuhultak az alapanyagok, levesszük a tűzről és tálaljuk.


Főétel

Cukkini lepény

1. A cukkiniket mossuk meg és nagylyukú reszelőn reszeljük le.

2. A liszttel, sóval, borsikafűvel, apróra vágott petrezselyemzölddel, tojásokkal és a cukkinivel készítsünk masszát.

3. A kiolajozott serpenyőt forrósítunk, majd a masszából evőkanállal kisebb adagokat tegyünk bele, lapítsuk szét és mindkét oldalán süssük át.


Főétel

Cukkinis carbonara (4 személyre)

1. Kevés olajat felhevítünk, rádobjuk az áttört fokhagymagerezdeket, kissé átpirítjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott cukkinit, sózzuk, pár perc alatt roppanósra pirítjuk.

2. A tojásokat a lereszelt parmezán sajttal összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk.

3. A spagetti tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük úgy, hogy valamennyit félreteszünk a főzővízből. A tésztát a serpenyőben lévő cukkinihez adjuk, és hozzáteszünk 1 merőkanállal a tészta főzővizéből. Ráöntjük a sajtos tojásos mártást és azonnal tálaljuk.


Főétel

Cukkinis lecsó bulgurral
(6 személyre)

1. A felszeletelt hagymát kevés olajon megdinszteljük. A paprikát karikákra vágjuk, a paradicsomot és a cukkinit felkockázzuk. A hagymát félrehúzzuk a tűzről, és megszórjuk pirospaprikával.

2. A hagymához hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, cukkinit, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon fedő nélkül főzzük.

3. A bulgurt egy csepp olajon megpirítjuk, majd 300 ml forró vízzel felöntjük, és fedő alatt hagyjuk állni. Amikor a zöldségek már majdnem megpuhultak, hozzáadjuk a bulgurt, pár perc alatt összefőzzük.

4. A tüzet lezárva hagyjuk fedő alatt még 15-20 percet, hogy a bulgur teljesen megpuhuljon.


Főétel

Cukkinispagetti (4 személyre)

1. A cukkiniket megmossuk, leszárítjuk, kézi zöldségspirálozóval „spagettivá” alakítjuk. A húst felkockázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk.

2. Serpenyőben 1 evőkanál forró olajon a hagymát és a fokhagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a borral. Ahogy elpárolog, a paradicsomot és a felaprított bazsalikomot is hozzátesszük. Néhány perc alatt készre sütjük.

3. A cukkinispagettit serpenyőben a maradék olajon átforgatjuk, és a raguval, valamint a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

WEB/REC/C/2024/IX/01-06v.


Főétel

Csirkepörkölt kapros túrógombóccal

1. Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, sóval ízesítve.

2. Rátesszük a csirkecombokat és a fűszerpaprikát, amivel puhára pároljuk.

3. A kukoricadarát másfélszeres forró, sós vízbe öntjük, majd folyamatos kevergetés mellett puhára főzzük.

4. Még forrón belekeverjük az áttört túrót a kukoricadarába, majd vizes kanállal galuskákat formázunk.

5. A csirkepörkölt mellé tálaljuk a túrógombócokat, majd kaporral ízesített tejföllel locsoljuk meg.


Főétel

Csőben sült brokkoli

1. A brokkoli rózsákat megmossuk, és félpuhára gőzben megfőzzük.

2. Graten mártást készítünk.

A margarint megolvasztjuk, a lisztet hozzáadva hevítjük majd tűzről levéve felengedjük a hidegtejjel. Ízesítjük, reszelt szerecsendióval, sóval. Csomómentesre kikeverjük. Beletesszük a tejfölt, reszelt sajt felét, tojássárgáját, habját felverve.

3. Tűzálló tálat kikenünk a margarinnal, beletesszük a brokkoli rózsákat majd ráöntjük a graten mártást, amit megszórunk a maradék reszelt sajttal.

4. Forró sütőben, szép arany sárgára sütjük.

5. Önálló ételként, vagy köretnek is kiváló.


Főétel

Diós pulykamell céklás salátával (4 személyre)

1. A céklát a héjában puhára főzzük. Meghámozzuk és vékony csíkokra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, ezt is vékony csíkokra vágjuk, sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük. Az almát is csíkokra szeljük. A majonézt elkeverjük a citromlével, megborsozzuk, belekeverjük a zöldségeket és az almát.

2. A pulykamellfilét 4-8 szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a lisztben, a felvert tojásban és a dióban megforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, befújjuk a felületét olajjal és légkeveréses sütőben megsütjük.

3. Tálaláskor a salátát leveleire szedjük, a tányérra tépkedjük, ráhelyezzük a cikkekre vágott paradicsomgerezdeket, és a diós bundájú hússzeleteket. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.


Főétel

Édesburgonya fasírt
(4 személyre)

1. Az édesburgonyát egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, az apróra vágott fokhagymát, a zabpelyhet, belemorzsoljuk a sajtot, sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, és hagyjuk 20 percet állni.

2. A masszából pogácsákat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. Kevés olajjal megkenjük a felületüket vagy olajspray-vel befújjuk. 220 fokon kb. 30 perc alatt ropogósra sütjük.

3. Tálalhatjuk barnarizsből készült rizi-bizivel vagy bulgurral.


Főétel

Édesburgonya gnocchi mártással (6 személyre)

1. Az édesburgonyát meghámozzuk és kis darabokra vágva kevés sós vízben 30 perc alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, leöntjük róla a vizet és krumplinyomóval áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

2. Egy gyúródeszkára borítjuk a kihűlt édesburgonyát, apránként hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk. Egy nagy gombócot formázunk belőle, amit 4 darabra vágunk, ujjnyi vastag rudakat sodrunk és 1 cm-es darabokat vágunk belőle.

3. Forrásban lévő sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére.

4. Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat felforrósítunk, hozzáadunk 2 gerezd felaprított fokhagymát és a fűszereket, sót, oregánót, kakukkfűvet, bazsalikomot, rozmaringot. A megfőtt, lecsepegtetett krumplinudlikat hozzáadjuk és néhány percig pirítjuk a fűszerekkel.

5. A szószhoz egy edényben felforrósítunk 1 evőkanál olajat, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, pár percig pároljuk. Hozzáadunk 1 gerezd apróra vágott fokhagymát, a kisebb darabokra vágott aszalt paradicsomot és a spenót leveleket. Felöntjük 0,5 dl vízzel és a tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot és 10 percig főzzük.

6. A gnocchit a mártással tálaljuk, tetejét megszórva reszelt parmezánnal.


Főétel

Édesburgonyás pulykaburger pogácsa
(4 személyre)

1. Az édesburgonyát felkockázva puhára főzzük. Ha megfőtt, összepürésítjük, elkeverjük a darált hússal, fűszerekkel.

2. A masszából pogácsákat formázunk, majd teflonserpenyőben kevés olajon 4-5 percig pirítjuk mindkét oldalát.

3. Friss salátával tálaljuk.


Főétel

Eszterházy csirketokány, kölessel

1. A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zöldségeket (sárgarépa, petrezselyem gyökér) megtisztítjuk, és egyenletes kockákra vágjuk, majd a vöröshagymára téve, lepirítjuk.

3. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkehúst, lepirítjuk.

4. Hozzáadjuk a fűszereket,babérlevelet, sót, citromhéját és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.

5. A lisztből és tejfölből habarást készítünk, majd óvatosan hozzámelegítve a mártáshoz adjuk.

6. Kiforralás után utóízesítjük, citromlével, mustárral, borssal, pici édesítőszerrel szükség esetén.

7. A kölest másfélszeres mennyiségű sós víz hozzáadásával megpároljuk.

8. A csirketokányt a kölessel együtt tálaljuk.


Főétel

Fácán gombás áfonyaöntettel és kölessel (4 személyre)

1. A fácánt a sóval alaposan bedörzsöljük, és kakukkfűvel ízesítjük. Nagy lábosba tesszük, majd 1 liter vízzel és a megforrósított vajjal leöntjük. Lefedve 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) kb. másfél óra alatt puhára sütjük. Amikor megsült, a húst felszeleteljük.

2. A kölest kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben megfőzzük.

3. A póréhagymát egy kevés vajon megpároljuk, a gombát rászórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd 2-3 perc elteltével az áfonyát is belekeverjük, és az egészet összepároljuk.

4. Tálaláskor a kölest és a húst az áfonyaöntettel meglocsoljuk.


Főétel

Fetával töltött gombafejek (4 személyre)

1. A gombák szárát óvatosan kitörjük a gombafejekből. A kalapot lehámozzuk.

2. A krémfehérsajtot (fetát) villával összetörjük, hozzáadjuk a főzőtejszínt, belenyomunk 1 gerezd fokhagymát, majd belevágjuk a snidlinget is. Alaposan összekeverjük a krémet, őrölt fekete borssal ízesítjük.

3. Nyomózsák segítségével vagy egyszerűen egy kanállal megtöltjük vele a gombafejek belsejét.

4. Egy tepsibe kevés olajat öntünk, erre fektetjük a gombafejeket úgy, hogy ne érjenek össze. 200 fokon előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Ha a teteje kezd megpirulni, mérsékeljük félidőben a hőfokot.

5. Tzatzikivel tálalhatjuk, de önmagában is egy finom előétel.


Főétel

Finomfőzelék

1. A zöldségeket megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

2. Félpuhára pároljuk a zöldségeket.

3. Lepirítjuk, majd liszttel meghintjük, hideg tejjel felengedjük.

4. Kiforraljuk, ha szükséges még a vizet pótoljuk.

5. Ízesítjük szükség szerint sóval.

6. Meghintjük az apróra vágott petrezselyemzölddel.


Főétel

Fokhagymás tofukockák burgonyaropogóssal (6 személyre)

1. A zúzott fokhagymát néhány kanál vízzel elkeverjük, és a tofukockákat meglocsoljuk vele. Sózzuk, borsozzuk.

2. A burgonyaropogóshoz a burgonyát lereszeljük, összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, a tönkölyliszttel, tojással, apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval, borssal.

3. Az olaj felét felforrósítjuk, a masszából evőkanálnyi adagokat beleszaggatunk, ellapítjuk, és ropogósra sütjük.

4. A tofukockákat 2 evőkanál kukoricaliszttel meghintjük, és a maradék felforrósított olajban ropogósra sütjük.

5. A visszamaradt zsiradékba a maradék lisztet és a tejszínt belekeverjük, összeforraljuk, és a bort is hozzáadjuk. Sózzuk, ha kell vízzel hígítjuk.

6. A sült tofukockákat a mártásba tesszük, átforrósítjuk és a burgonyaropogósokkal tálaljuk.


Főétel

Friss nyári kapros tökfőzelék

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.
2. A megpárolt vöröshagymára rátesszük a gyalult tököt, kevés vízzel felengedve puhára pároljuk.
3. Elkészítjük a tejfölös habarást a graham liszttel, tejföllel, és hozzámelegítés után kiforraljuk.
4. Sóval, apróra vágott friss kaporral, kevés ecettel, édesítőszerrel ízesítjük.

Főétel

Füstölt sonkával göngyölt csirkemell, tavaszi zöldségekkel

1. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.

2. A hússzeleteket betekerjük a füstölt sonkával.

3. Tűzálló tálat kiolajozunk, és behelyezzük a göngyölt húsokat.

4. A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk, nagyobb cikkekre vágjuk, majd a hús köré helyezzük, enyhén megsózva.

5. Fedővel vagy alufóliával letakarva, sütőben puhára pároljuk


Főétel

Gombás, tofus lasagne (4 személyre)

1. A tofut nagyon vékonyan felszeleteljük. A gombát szeletekre, a vöröshagymát és a fokhagymát finomra, a zöldhagymát karikákra vágjuk.

2. A paradicsomokat egy edényben az édesítőszerrel, kakukkfűvel, sóval, borssal felforraljuk. Serpenyőben forró olajon a gombát a hagymákkal néhány perc alatt megpirítjuk. Kivesszük a visszamaradt zsiradékot, a borral felforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, majd a gombával összekeverjük.

3. Sütőformába rétegezzük a hozzávalókat: a paradicsomszósz egyharmada, egy réteg tofu, egy sor gomba reszelt sajttal megszórva, egy réteg lasagnetészta. Majd megismételjük. A tetejére a maradék paradicsomszósz és sajt kerül.

4. Sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Gombás, zöldséges rizseshús

1. A pulykacombot megmossuk, apró kockákra vágjuk.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk egyenlő nagyságú kockákra, a gombát kisebb cikkekre.

3. Lepirítjuk a húst, a zöldségeket, majd félpuhára pároljuk, sóval, borssal ízesítve.

4. Újra lepirítás után hozzáadjuk a barnarizst, és kétszeres mennyiségű vízzel felöntve, fedő alatt készre főzzük.

5. Ha megpuhultak a nyersanyagok, a friss petrezselyemzöldet is hozzáadjuk.


Főétel

Grillezett csirkemell körtés lilahagymával

1. A körtét és a lilahagymát megpucoljuk, megmossuk és közel azonos méretű cikkekre szeleteljük.

2. A rozmaringot megmossuk, apróra vágjuk.

3. A körtét és a lilahagymát teflon serpenyőben nagy lángon átpirítjuk, sózzuk.

4. Ha megpuhultak a zöldségek rozmaringgal meghintjük.

5. A csirkemell szeleteket, meggrillezzük sütőben, vagy teflon serpenyőben hirtelen átsütjük.

6. A körtét és a lilahagymát fóliában, összecsomagolva sütőben is megsüthetjük!


Főétel

Hajdinás rakott brokkoli

1. A brokkolit, még roppanós állagúra, gőzben megfőzzük.

2. A hajdinát kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A darált húst olajon megpároljuk.

4. Besamelmártást készítünk: margarinon megpirítjuk a lisztet és tejjel felengedjük, majd a reszelt sajttal kikeverjük.

5. Tűzálló tálat kiolajozunk, majd lerétegezzük az alapanyagokat: brokkoli, hajdina, darálthús, brokkoli sorrendben.

6. A tetejére öntjük a besamelmártást reszelt sajttal meghintve.

7. Forró sütőben átsütjük.


Főétel

Hajdinás rakott kel (4 személyre)

1. A káposztaleveleket 1 percre forró, sós vízbe dobjuk, majd kiemeljük, és alaposan lecsepegtetjük.

2. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A vöröshagymát az olajon 7-8 perc alatt megfuttatjuk, belekeverjük a fokhagymát, végül a hajdinát is. Pirospaprikával, majorannával, köménnyel fűszerezzük, majd annyi vízzel felöntjük, amennyi kétujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk, időnként megkeverve 15-20 perc alatt puhára főzzük. A főtt hajdinát a főtt rizzsel összeforgatjuk.

4. Tűzálló tálat olajjal kikenünk, és a kellevelek felével kibéleljük. A hajdinás rizst ráterítjük, majd a maradék káposztával beborítjuk. Tejföllel meglocsoljuk, és 200 fokon sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.


Főétel

Halvagdalt

1. A burgonyát mossuk meg és reszeljük le, a sajtot szintén. 

2. A halat daráljuk le vagy vágjuk nagyon apró darabokra. 

3. A buronyát, halat, sajtot keverjük össze a tojással és a fűszerekkel, majd formázzunk belőle pogácsát.

4. Olajjal kikent tepsiben süssük 10-15 perc alatt, 180-200 fokon.


Főétel

Húsos rakott zöldbab amaránttal

1. Az apróra vágott hagymát és paprikát olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, fűszerezzük, beletesszük a zúzott fokhagymát is.

2. A húst fehéredésig hevítjük, majd 0,5 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk. A tejfölt liszttel kikeverjük, és habverő segítségével a húshoz adjuk. Hozzátesszük a zöldbabot, és 5 percig együtt főzzük.

3. A rizst háromszoros sós vízben puhára főzzük, ezt követően hozzákeverjük az amarántot.

4. Egy hőálló tálat olajjal kikenünk, főtt rizzsel kibéleljük, és erre szedjük rá a húsos zöldbabot.

5. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt összesütjük. Pirospaprikás, tárkonyos tejföllel tálalhatjuk.


Főétel

Káposztás tészta

1. A káposztát megmossuk és lereszeljük.

2. Olajon megpároljuk a káposztát, ízesítjük sóval és borssal.

3. A durum tésztát kifőzzük sós vízben, és a káposztához forgatjuk.


Főétel

Kapros tökfőzelék tojáslepénnyel
(4 személyre)

1. A tököt és a vöröshagymát megtisztítjuk, a hagymát apróra vágjuk. A tököt felkockázzuk, a hagymával együtt a vajon pár perc alatt megpároljuk.

2. A kapor leveleit apróra vágjuk, a párolt tökhöz adjuk, ráöntjük a tejszínt és 2 dl vizet. Ízesítjük sóval és egy citrom levével, majd puhára főzzük. Tejföllel gazdagítjuk, majd az egészet leturmixoljuk.

3. A tojáslepényhez a tojásokat kettéválasztjuk, a tojások sárgáit összekeverjük a túróval és egy nagy csipet sóval. Majd hozzákeverjük a sütőporral elvegyített zabpehelylisztet.

4. A tojásfehérjét egy nagy csipet sóval kemény habbá verjük, majd robotgéppel a túrós lisztes masszához adjuk.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire kb. 10 cm-es átmérőjű köröket formázunk belőle és 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.

6. A tökfőzeléket a tojáslepényekkel együtt tálaljuk.


Főétel

Karalábé zabpelyhes töltelékkel

  1. A vöröshagymát vágjuk apróra, dolgozzuk össze a darált hússal, zabpehellyel, tojással, sóval, borssal.
  2. A karalábék belsejét vájjuk ki , majd töltsük be a húsos, zabpelyhes töltelékkel.
  3. Tegyük magas falú tepsibe vagy tűzálló tálba a karalábékat és vízzel felöntve, fedő alatt pároljuk meg.
  4. Ha megpuhult a karalábé akkor vegyük ki, a forgácsokat habarjuk be a tejfölös liszt hozzámelegítésével. Ízesítsük sóval, petrezselyemzölddel.
  5. A töltött karalábék mellé tesszük a mártást és így tálaljuk.

Főétel

Karalábéfőzelék kapros vagdalttal
(4 személyre)

1. A vagdalthoz a zsemlét vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, hozzáadjuk a darált húshoz. Egy vöröshagymát finomra vágunk, kevés olajon megpirítjuk, a húshoz keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított kaprot és 1 tojást, összegyúrjuk.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire a masszából gombócokat formázunk kicsit kilapítva, és előmelegített sütőben 170 fokon 35 percig sütjük.

3. A karalábét megpucoljuk, kockákra vágjuk. Egy finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítunk, hozzáadjuk a karalábét, és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, sóval ízesítjük. Lassan főzzük, amíg puha nem lesz a karalábé, akkor felöntjük tejszínnel, és a kevés hideg vízzel elkevert liszttel.

4. A vagdalttal együtt melegen tálaljuk. Metéltre vágott karalábélevéllel díszíthetjük.


Főétel

Karalábéfőzelék kapros vagdalttal
(4 személyre)

1. A vagdalthoz a zsemlét vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, és a darált húshoz adjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd a húshoz tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felaprított kaprot, 1 tojást, és összegyúrjuk.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a masszát, rudat formázunk belőle, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 170 fokon 35 percig sütjük.

3. A főzelékhez a karalábékat megpucoljuk, kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a karalábét, és rövid ideig együtt pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, sózzuk, kevés édesítőszerrel ízesítjük. Lassan főzzük, amíg puha nem lesz a karalábé, akkor felöntjük a tejszínnel és kevés hideg vízzel elkevert keményítővel.

4. A felszeletelt vagdalttal kínáljuk.


Főétel

Karalábés pulykaragu

1. A pulykamellfilét kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük kevés liszttel. A füstölt szalonnát felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, a petrezselymet apróra vágjuk. A karalábékat meghámozzuk, és kockára daraboljuk.

2. A mártáshoz kézi habverővel simára keverjük a tejfölt, a tejszínt, a mustárt és az étkezési keményítőt.

3. Egy lábasban mérsékelt tűzön megolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a szalonnát, majd félretesszük a pörcöket. A lábosban megsütjük a pulykakockákat 6-8 perc alatt, aztán ezeket is kiszedjük, félretesszük. A megmaradt zsiradékon megfonnyasztjuk az újhagymát, hozzáadjuk a karalábét, a felaprított petrezselymet, a babérleveleket és 2 dl meleg vizet, sózzuk, borsozzuk, lefedve kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

4. A megpárolt karalábéhoz visszapakoljuk a megsütött pulykakockákat meg a félretett szalonnapörcöket és ráöntjük a mustáros mártást. Mérsékelt tűzön kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük az ételt. Tálaláskor aprított petrezselyemmel díszíthetjük.


Főétel

Kínai pirított tészta zöldséggel és csirkehússal (5 személyre)

1. A tésztát szárazon kicsit átpirítjuk, majd enyhén sós vizet öntve rá megfőzzük.

2. A káposztát, a répát és a csirkehúst vékony csíkokra vágjuk, olajon átfuttatjuk. A hús alá kevés vizet öntve puhára pároljuk.

3. Ha az összetevők elkészültek, a zöldségeket és a húst a leszűrt tésztához keverjük, sóval, ízlés szerint szójaszósszal és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Összemelegítés után tálaljuk.


Főétel

Kölesrizottó spenóttal

1. A friss paraj leveleket megfonnyasztjuk.

2. A kölest 1,5 szeres sós vízzel, tejszínnel, vajjal puhára főzzük.

3. A végén hozzáadjuk a megpárolt leveles parajt és a reszelt sajtot.

4. Ízesítjük fehérborssal.


Főétel

Lazacburger
(4 személyre)

1. A szószhoz összekeverjük a majonézt 2 evőkanál natúr joghurttal, fél citrom levével, fél csokor apróra vágott kaporral. Sózzuk, borsozzuk. Hűtőbe tesszük tálalásig.

2. A halpogácsához apró kockákra vágjuk a lazacot, összekeverjük az apróra vágott lilahagymával és a maradék kaporral. Hozzáadunk 4 evőkanál natúr joghurtot, sóval, borssal ízesítjük, és kevés zsemlemorzsával összegyúrjuk. 4 darab pogácsát formázunk belőle, 10 percre hűtőszekrénybe tesszük.

3. Előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütjük, felületét bekenjük kevés olajjal, sütés közben többször megforgatjuk.

4. A zsemléket ketté vágjuk, és a vágott oldalával lefelé fordítva egy száraz serpenyőben 1 percig pirítjuk. Megkenjük a joghurtos-kapros szósszal, teszünk rá a salátából, majd jöhet a lazacpogácsa, rá a paradicsom, ismét szósz, majd a vékonyra szeletelt uborka és végül a megpirult teteje a zsemlének.


Főétel

Lecsós marhaszelet bulgurral

1. Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát.

2. A megmosott, csíkokra vágott húst lepirítjuk.

3. Fedő alatt félpuhára pároljuk, majd újra zsírjára pirítjuk.

4. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát, paradicsomot, fűszerpaprikát, sót, borsot.

5. Fedő alatt készre pároljuk.

6. A bulgurt kétszeres sós vízzel megpároljuk.

7. Tálalásnál köretként tesszük a bulgurt és mellé adjuk a lecsós tokányt.


Főétel

Lencsefasírt (4 személyre)

1. A lencsét kb.20 perc alatt puhára főzzük forró vízben.

2. A főtt lencsét az olaj kivételével összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. A hűtőbe tesszük 5-10 percre.

3. A tésztából kis pogácsákat formázunk, kevés kókuszolajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

4. Melegen tálaljuk salátával.


Főétel

Lencsefasírt bulgurral (4 személyre)

1. A lencsekonzervet átöblítjük és leszűrjük. A zabpehelyre öntünk 1,5 dl forrásban lévő vizet, megkeverjük, kicsit hagyjuk állni. A lilahagymát apróra vágjuk és hozzáadjuk a meleg zabpehelyhez.

2. A lencsét villával összetörjük, a zabpehelyhez keverjük az apróra vágott fokhagymával együtt, mustárral és a többi fűszerrel ízesítjük. A masszát alaposan összedolgozzuk és legalább 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Majd pogácsákat formázunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, olajjal megspricceljük és 180 fokon kb.30 perc alatt megsütjük.

4. A megsült lencsefasírtokat főtt bulgurral tálaljuk.


Főétel

Lencsepiskóta kolbásszal (10 szelethez)

1. A lencsét sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A főtt lencsét szétnyomjuk, hogy kicsit darabos legyen. A tojássárgáját a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a szétnyomott lencsét, a lisztet, majd a fehérjehabbal lazítjuk.

3. Egy kisebb téglalap alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleszedjük a lencsetészta felét, középre belefektetjük a szál kolbászt, befedjük a tészta másik felével. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Ha elkészült, kiszedjük a formából és ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.


Főétel

Mákos tészta

1. Forraljunk vizet sóval ízesítve, majd tegyük bele a száraztésztát.

2. A megfelelő idő elteltével szűrjük le a megfőtt tésztát, és tegyük egy tálba egy kis olajjal.

3. Az édesítőszert a mákkal keverjük össze.

4. A kifőtt tésztát tálaljuk ki és a tetejét szórjuk meg az édesített mákkal.


Főétel

Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival

1. A páchoz összekeverjük a narancs kifacsart levét, az őrölt fahéjat, 3 szem szegfűszeget, fél narancs reszelt héját az olajjal, a rozmaringgal és a paprikával. A kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Lefóliázva kb. 2 órát pihentetjük a hűtőben.

2. A kacsát egy hőálló tálba tesszük, köré rakjuk a negyedekre vágott narancsokat, a szegfűszeget és a fahéjrudakat. Aláöntünk egy pici vizet, 200 fokon 30 percen át sütjük.

3. Felmelegítjük a megmaradt pácot, hozzáadjuk a bort. 30 perc leteltével megkenjük a húst ezzel a páccal és még 30 percet sütjük fólia nélkül.

Gnocchi elkészítése:
1. A meleg, főtt burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és a szerecsendiót, majd áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a liszteket és a tojást, alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztából ujjnyi vastag hengereket formálunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villával a közepükbe mintát nyomunk.

2. Nagy mennyiségű sós vízben kifőzzük a gnocchit, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.

3. A zsályát kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi vajjal. Beleforgatjuk a gnocchit, és melegen tálaljuk a kacsával.


Főétel

Oregánós csirke sütőtökkel
(4 személyre)

1. Az olívaolajat keverjük össze az oregánóval és a római köménnyel.

2. A csirkét és a kockára vágott sütőtököt egy tepsibe tesszük, összeforgatjuk a fűszeres olajjal, sózzuk.

3. 200-220 fokon kb. 45 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hozzákeverjük az olajbogyót és még 5 percet sütjük.

4. Tálalás előtt hozzáforgatjuk a rukkolát és melegen kínáljuk.


Főétel

Padlizsánkrém

1 Az egész padlizsánokat megmossuk, kés hegyével megszúrkáljuk és meleg sütőben puhára sütjük.
2 Aprítógépbe tesszük a megpucolt vöröshagymát, fokhagymát, mustárt, sót, oliva olajat, és jól kikeverjük, majd a héjától megfosztott padlizsánt is hozzáadjuk és krémes állagúra készítjük.

Főétel

Padlizsános muszaka (10 személyre)

1. Az olajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymákat. Hozzáadjuk a darált húst, és magas hőfokon pár perc alatt megpirítjuk. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, ízesítjük, és lassú tűzön 15-20 perc alatt megfőzzük.

2. A padlizsánt hosszában fél centis szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben egy evőkanál olajon megpirítjuk mindkét oldalukon. A sült padlizsánokat egy tűzálló tálba rétegezzük.

3. Besamelt készítünk: A tejet felmelegítjük, félretesszük. A margarint egy kisebb edényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a felmelegített tejet. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzzük. Belereszeljük a szerecsendiót, sóval ízesítjük, majd levesszük a tűzről.

4. A húst a padlizsánszeletekre halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással, a tetejét megszórjuk sajttal és 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Padlizsános zöldmetélt fűszeres csirkemellel

1. Sós vízben kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük.
2. A padlizsánokat megmossuk, héjával együtt vékony csíkokra vágva olajon megpirítjuk, a pácolt sonkát szintén csíkokra vágva hozzáadjuk.
3. Ízesítjük sóval, fokhagymával. Hozzáadjuk a kifőtt tésztát és összeforgatjuk.
4. Apróra vágott petrezselyemzölddel együtt tálaljuk.
5. A csirkemell szeleteket megmossuk, ízesítjük, borsikafűvel, kakukkfűvel és nagy lángon hirtelen megsütjük vagy grillezzük. A padlizsános tésztával tálaljuk.

Főétel

Paradicsomos sárgaborsófőzelék

1. A sárgaborsót sós vízben puhára főzzük, az egészben hagyott vöröshagymával együtt.

2. Ízesített rántást készítünk a paradicsompürével, majd a sárgaboróhoz adjuk.

3. Kiforraljuk.

4. Sóval, feketeborssal ízesítjük.


Főétel

Parajos ricottás durum penne

1. A tésztát forró, sós vízben kifőzzük.

2. Az olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a parajt (nyáron a megmosott, friss leveles parajt). Sózzuk enyhén!

3. Felöntjük a tejszínnel, és a ricottával átforgatva összepároljuk.

4. Tálalhatjuk a kiszedett forró tészta tetejére téve vagy a tésztába keverve a spenótos ragut.

5. Friss bazsalikom levéllel ízesíthetjük, díszíthetjük még.


Főétel

Parajos-diós rakott pasztinák (4 személyre)

1. A kölest hagymás olajon megforgatjuk, és a zöldségalaplével felöntve készre főzzük. Ha megfőtt, durvára vágott diót keverünk bele.

2. A paszternákot sós vízben roppanósra pároljuk. A parajt a fokhagymával együtt blansírozzuk.

3. Egy tepsit a kókuszzsírral kikenünk, a paszternák felét lerakjuk, erre kerül a diós köles fele, majd a blansírozott paraj, a köles másik fele, és végül a maradék paszternák.

4. A tetejére sajtszószt készítünk. A tejszínt a repceolajjal, kurkumával, pirospaprikával, sóval kikeverjük, és a rakott zöldségekre öntjük.

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Párolt, almás lilakáposzta

1. A káposztát megmossuk és felszeleteljük vékony csíkokra.

2. Az almát megmossuk, magház nélkül felcsíkozzuk.

3. A vöröshagymát megtisztítjuk, felvágjuk.

4. Az olajat felhevítjük és a köménymagot megpattogtatjuk rajta, majd a vöröshagymát megpároljuk, megsózva.

5. Rátesszük a káposztát és az almacsíkokat.

6. Ha már megpuhult a káposzta, utóízesítjük enyhén ecettel.


Főétel

Pikáns cukkini vagdalt

1. A cukkinit megmossuk, nagy-lyukú reszelőn lereszeljük.
2. A cukkinit a többi alapanyaggal összeállítjuk.
3. Lapos pogácsákat formázunk a masszából amit sütőlapra téve kisütünk vagy teflon serpenyőben mindkét oldalára forgatva megsütünk.
4. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.

Főétel

Póréhagymával rakott cukkini (4 személyre)

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a cukkinit, a paprikát karikára, a póréhagymát elnyújtott karikákra szeleteljük.

2. Vajjal kikent hőálló edényben sorban, kicsit egymásra helyezve lerakjuk a zöldségeket.

3. A tejszínt összekeverjük a tojássárgájával, a szerecsendióval és a reszelt sajttal. Megsózzuk, megszórjuk őrölt fehér borssal. Elosztjuk a zöldségeken, és a megmaradt vajat rámorzsoljuk.

4. Sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.


Főétel

Pulykamell céklába töltve

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk és kivájjuk a közepét.

2. A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

3. A darált pulykamellet összedolgozzuk a kölessel, tojással, petrezselyemzölddel, sóval és betöltjük a céklák közepébe.

4. Egy tűzálló tálba helyezzük a töltött céklákat és a forgácsot, amit kivájtunk, és kevés víz hozzáadásával, letakarva sütőben puhára pároljuk.

5. Ha megpuhult a cékla, eltávolítjuk a fedőt, és a reszelt sajttal megszórva átsütjük.


Főétel

Ráczponty

1. A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt meghámozzuk és felszeleteljük.

2. A ponty szeleteket hirtelen átsütjük mindkét oldalán.

3. A paradicsomot, zöldpaprikát, vöröshagymát felkarikázzuk.

4. Egy tűzállótálat kiolajozunk és lerakjuk a szeletelt burgonyákat, rátesszük a ponty szeleteket és a felkarikázott zöldségekkel beborítjuk.

5. A tetejére öntjük a fűszerpaprikával ízesített sós tejfölt és a szalonna csíkokat.

6. Forró sütőben átsütjük, szép pirosra.


Főétel

Rakott karfiol, csirkehússal, árpagyönggyel

1. A csirkehúst vágjuk apróra és készítsük el pörköltként. 

2. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük meg. 

3. A karfiolt pároljuk vagy főzzük félpuhára.

4. Hőálló edényt kenjünk ki vékonyan az olajjal és rakjuk a karfiol felét majd az árpát és a  ledaraált csirkehúst. A tetejére ismét karfiol kerül melyet tejföllel locsoljunk meg. 

5. Sütőben 200 fokon körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.


Főétel

Rakott lencsés édesburgonya
(4 személyre)

1. Az édesburgonyát vékony szeletekre vágva sós, lobogó vízbe dobjuk 2 percre, majd leszűrjük és hideg vízzel átmossuk.

2. A raguhoz a kolbászt kis kockákra vágjuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, hozzáadva az apróra vágott hagymákat, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a víz felével. Ha kicsit besűrűsödött, beletesszük a maradék vizet és a lencsét. Pár percig forraljuk.

3. Egy tepsi aljára tesszük az édesburgonya felét, erre jön a ragu fele, majd megint édesburgonya és végül a maradék ragu. A tetejét megkenjük tejföllel és megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.


Főétel

Sajtos húsgolyó bulgurral és fetás paprikával (4 személyre)

1. A bulgurt 15 perc alatt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.

2. A paprikát felkockázzuk kevés olívaolajon serpenyőben átpirítjuk, majd elkeverjük a megfőtt bulgurral. A lilahagymát felkockázzuk, hozzákeverjük a bulguros körethez, hozzá morzsoljuk a feta sajtot is. Sóval, borssal ízesítjük.

3. A húsgolyóhoz a darált húsokat összekeverjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szódabikarbónát, 1 teáskanál pirospaprikát, ízesítjük fűszerekkel. Jó alaposan összedolgozzuk a masszát.

4. A Trappista sajtot felkockázzuk, majd úgy formázzuk a húsgombócokat, hogy mindegyik közepébe teszünk 1-1 darabot. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

5. Serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon folyamatosan forgatva szép pirosra sütjük a húsgolyók minden oldalát. A bulguros körettel tálaljuk.


Főétel

Sajtos töltött sütőtök (4 személyre)

1. A sütőtököt hosszában félbe vágjuk, a magos belsejét eltávolítjuk. A tök húsát kikaparjuk, és apróra vágjuk. A tökfeleket meglocsoljuk 1-1 tk. olajjal, megsózzuk, és sütőben 200 fokon kb. 60 percig sütjük.

2. A megtisztított vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk. A bacont felaprítjuk, a brokkolit rózsáira szedjük.

3. A maradék olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, megfonnyasztjuk. Beleforgatjuk a tökhúst, a brokkolit és a rizst. Néhány percig pirítjuk az egészet, majd felöntjük 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük kb. 18 percig.

4. A leszűrt kukoricát a többihez keverjük, és a cikkekre vágott paradicsomot is. Az elősütött tökökbe töltjük a tölteléket, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 fokon 30 percig sütjük.


Főétel

Sajtos-csirkés quinoa (4 személyre)

1. A quinoát kevés olajon megfuttatjuk serpenyőben. Ha már kezd illatozni, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd időnként átkeverve kb. 20 percig főzzük. Ha elkészült kiadagoljuk tányérokba.

2. A csirkét vékony csíkokra szeleteljük. Megszórjuk borssal, pirospaprikával és fokhagymaporral, majd alaposan átforgatjuk, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.

3. Serpenyőbe 1 kanál olívaolajat teszünk, és magas fokozaton forróra hevítjük (akkor jó ha kicsit füstöl már). A csirkét beledobjuk és pár perc alatt megpirítjuk.

4. A füstölt sajtot kis kockára vágjuk, a koktélparadicsomokat megfelezzük.

5. A csirkét, füstölt sajtot, paradicsomot a quinoára rendezzük.


Főétel

Sonkás-sajtos rakott csirkemell (4 személyre)

1. A csirkemellet kisebb szeletekre vágjuk, kicsit ki is klopfolhatjuk. A szeleteket sózzuk, borsozzuk. A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.

2. Egy mélyebb kiolajozott sütőformát kibélelünk bacon szeletekkel úgy, hogy a szélein kilógjanak. Erre fektetünk egy sor csirkemellet, majd egy sor sonkát, megkenjük vékonyan tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt ismételjük még kétszer, végül a kilógó bacon szeleteket visszahajtjuk rá, hogy befedje az egészet.

3. Előmelegített sütőben 180 fokon, fóliával letakarva 20 percig sütjük. Majd eltávolítjuk a fóliát, hogy a teteje is megpiruljon, így még 15 percig sütjük.


Főétel

Sült csirke medvehagymás töltelékágyon
(4 személyre)

1. A zsemléket langyos vízbe beáztatjuk. A gombát kisebb kockákra, a hagymát finomra, a medvehagymaleveleket vékony csíkokra vágjuk. A csirkemájat apróra felkockázzuk.

2. A vajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a gombát, 2 percig pirítjuk, aztán beleforgatjuk a májat, és még 2 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a jól kinyomkodott zsemléket, a tojásokat és tojássárgájákat, végül a medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, és egy nem túl mély tűzálló tálba simítjuk.

3. A csirkét megtisztítjuk, a mellén és a hátán hosszában kettévágjuk. Bedörzsöljük fűszersóval, bőrös oldalával felfelé a töltelékágyra fektetjük, és 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt ropogósra sütjük.


Főétel

Sült pisztráng Waldorf salátával (2 személyre)

1. Felaprítjuk a petrezselymet és a fokhagymát, egy tálban összekeverjük az extra szűz olívaolajjal, sóval és borssal. Egy-két teáskanál citromlevet is adhatunk hozzá.

2. Egy éles késsel beirdaljuk a pisztráng mindkét oldalát, kb. 6-7 vágással. Megsózzuk a halat, majd bedörzsöljük a pácot, hogy a beirdalt részekbe is bejusson. A halakat egy tepsibe fektetjük és betesszük a sütőbe, 200 fokon kb. 15 percet sütjük.

3. Az almát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és ráfacsarjuk a citrom levét. A zeller szárát felkarikázzuk, a dióbelet durvára törjük. Összekeverjük a majonézzel és a tejszínnel, ízlés szerint borsozzuk.

4. Tálaláskor a salátából a tányérra rakunk, és ráfektetjük a pisztrángot.


Főétel

Sült tőkehal mentás zöldborsópürével
(2 személyre)

1. A polentát kevés kurkumával keverjük el. A halfiléket óvatosan forgassuk meg a felvert tojásban, majd a kurkumás polentában. A panírozott halakat hagyjuk száradni.

2. A vajat egy teáskanál olívaolajjal melegítsük fel, tegyük rá a zúzott fokhagymát, kevergessük pár percig. Hozzáöntjük a zöldborsót, sózzuk, és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. A mentalevelek szárait beledobjuk, felforraljuk, és kb.10 percig főzzük, míg a borsó megpuhul.

3. A levet szűrjük egy tálba, majd 3 evőkanálnyi levet visszaöntünk a borsószemekhez, a mentaágakat kidobjuk, majd hozzáadjuk a borsóhoz a tejfölt. A félretett mentaleveleket összetépkedjük, hozzáadjuk, majd botmixerrel turmixoljuk durva pürévé. Fedjük le és hagyjuk állni míg megsütjük a halat.

4. A bundázott halfiléket egy serpenyőben felforrósított olajban megsütjük oldalanként 2-2 percig. A kész halat óvatosan emeljük ki az olajból, és tegyük két előmelegített tányérra. A zöldborsópürét kanalazzuk mellé. Tálalhatunk mellé sült édesburgonyát is.


Főétel

Sütőtökös csirkegulyás
(4 személyre)

1. A hagymát apró kockákra vágjuk és kevés olajon megdinszteljük. A csirkét szintén kockázzuk és a hagymán pár percig pirítjuk. Pirospaprikával megszórjuk, sóval, borssal, őrölt köménnyel fűszerezzük. Vízzel felöntjük.

2. Hozzáadunk egészben egy paradicsomot és paprikát, valamint az apróra vágott zellergumót. Kb. 30 percet főzzük, majd beletesszük a karikára darabolt répákat.

3. A burgonyát és a sütőtököt kisebb kockára vágjuk és csak akkor adjuk hozzá, ha a hús megpuhult.

4. Lisztből, tojásból és kevés sóból nokedlitésztát keverünk és beleszaggatjuk a levesbe.

5. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Főétel

Sütőtökös-gránátalmás lencsesaláta
(4 személyre)

1. A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd babérleveles, fokhagymás, vöröshagymás sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, langyosra hűtjük.

2. Az édesítőszert elkeverjük az almaecettel és a 3 dl vízzel, sózzuk, beleöntjük a lencsét és hozzáadjuk a lilahagymát. 3-4 órára hűtőbe tesszük.

3. A nyers sütőtököt vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, pár csepp citromlével megcsepegtetjük, és 20 percig állni hagyjuk.

4. A lazacot sózzuk, borsozzuk, 2 kanál olívaolajon mindkét oldalát átsütjük 7-7 perc alatt.

5. A leszűrt lilahagymás lencsét összekeverjük a tökkel, és 2 evőkanál olívaolajjal. A lazacot rátördeljük.

6. Tálaláskor a gránátalma magjaival, friss petrezselyemmel szórjuk meg.


Főétel

Sütőzacskóban sült lazac borsópürével (4 személyre)

1. A lazacszeleteket sózzuk, borsozzuk, citromlével megcsepegtetjük. Bőrös felükkel lefelé kettesével sütőzacskóba tesszük, tetejüket citromkarikával beborítjuk. A zacskót lezárjuk és 15 percig sütjük 180 fokos sütőben.

2. Egy lábosban a felhevített olajon 3-4 perc alatt megpirítjuk a hagymát, sózzuk. Ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, további fél percig pirítjuk. Hozzáforgatjuk a borsót, felengedjük vízzel, forrástól számítva 6-7 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, kókusztejjel és mentával dúsítjuk.

3. Az egészet összeturmixoljuk, nem baj, ha darabos marad. Sózzuk, borsozzuk. A lazaccal tálaljuk.


Főétel

Szójás erdélyi káposzta

1. A szójagranulátumot fűszeres vízben 10-15 percig főzzük.

2. Gombócokat készítünk rizzsel, szójagranulátummal, tojással, és ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával.

3. Hőálló edényben megpirítjuk a vöröshagymát az olajon, a sóval együtt.

4. Rátesszük a fokhagymát, fűszerpaprikát, majorannát, lecsó zöldségkeveréket és felengedjük kevés vízzel.

5. A savanyú káposztát lerakjuk egy rétegben, majd beletesszük a gombócokat és újra káposztát teszünk rá.

6. Fedővel együtt sütőbe tesszük, kis lángon sütjük egy óra hosszát.

7. Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.


Főétel

Tengeri halfilé bakonyi módra, petrezselymes árpagyönggyel

1. A szalonnát apróra vágjuk és kisütjük a zsírját.

2. A vöröshagymát apróra vágjuk és a kisült zsíron só hozzáadásával megpároljuk.

3. Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát.

4. Tejfölös habarást készítünk, melyet hozzámelegítve a gombához adunk.

5. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával.

6. Kiforralás után levesszük a tűzről.

7. A halfilét megsózzuk, enyhén borsozzuk és mindkét oldalán átsütjük.

8. Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű sós vízben puhára pároljuk, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

9. Tálalásnál a natúr halfiléhez tesszük a gombamártást és köretként a petrezselymes árpagyöngyöt.


Főétel

Tonhallal töltött édesburgonya

1. Az édesburgonyát hosszában kettévágjuk, és mindkét felét megszurkáljuk villával. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a vágott felületükkel felfelé.

2. Alufóliával lefedve 220 fokon 35 perc alatt hagyjuk megpuhulni a sütőben. A sütési idő felénél távolítsuk el az alufóliát.

3. A megsült édesburgonyák belsejét kanállal kivájjuk. A kanállal kikanalazott belső részt összekeverjük a tonhallal, sóval, borssal, mustárral, apróra vágott lilahagymával.

4. Az elkészült tölteléket visszatöltjük az édesburgonya belsejébe.


Főétel

Töklecsó rizzsel

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.
2. A felvágott zöldpaprikát, paradicsomot, gyalult tököt rátesszük és puhára pároljuk, fűszerpaprikával ízesítjük.
3. A barna rizst előírásnak megfelelően puhára főzzük só hozzáadásával.
4. A friss töklecsót a rizzsel tálaljuk.

Főétel

Töltött csirkemell spenótos zellerpürével
(4 személyre)

1. A csirkemellfiléket a közepénél szétnyitjuk, de nem teljesen, ha vastag lenne, klopfolhatunk rajta egy kicsit. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük vékonyan krémsajttal, majd teszünk bele az apróra vágott aszalt paradicsomból és néhány spenót levelet. Szorosan feltekerjük, és a két végén fogpiszkálóval fixáljuk.

2. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a csirkemelleket, és néhány perc alatt ropogós kérget pirítunk minden oldalára. Majd áttesszük egy jénai tálba vagy magasabb falú tepsibe, ráöntünk egy kis alaplevet, egy pici vajat teszünk a csirke tetejére, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.

3. A zellerpüréhez a burgonyát és a zellert kockákra vágjuk. Közepes lángon puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi.

4. Egy serpenyőben megfonnyasztjuk a maradék spenótot.

5. Ha megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a vajat és a spenótot, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, majd botmixerrel pürésítjük.

6. A megsült töltött csirkemelleket a zellerpürével tálaljuk.


Főétel

Töltött paprika

1. A zöldpaprikákat megmossuk, magházát kivágjuk.

2. A darált húst, rizst, apróra vágott vöröshagymát összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal.

3. Rántást készítünk az olajjal, liszttel, fűszerpaprikával.

4. 4 db gombócót formázunk a húsos masszából, és megtöltjük a 4 db zöldpaprikát a töltelékkel.

5. Paradicsommártást készítünk, melyben puhára főzzük a gombócokat és a töltött paprikákat.

6. Ha megpuhult a gombóc és paprika, a rántással besűrítjük. Kiforraljuk.

7. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük.

8. A töltött paprikát, gombócot a paradicsommártással együtt kitálaljuk, és főtt burgonyával fogyasztjuk.


Főétel

Töltött sütőtök (4 személyre)

1. A sütőtököt félbe vágjuk, a magos belsejét eltávolítjuk, majd kikaparjuk a húsát. Meglocsoljuk a tök mindkét részét 1-1 teáskanál olívaolajjal, illetve sózzuk. 200 fokon kb. 1 órát sütjük a sütőben.

2. A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk, felaprítjuk a bacont, a brokkolit rózsáira szedjük.

3. A megmaradt olajat felforrósítjuk, megpirítjuk rajta a bacont. Hozzáadjuk a hagymákat, a tökhúst, a brokkolit, majd a rizst. Néhány percig pirítjuk az egészet, majd 2 dl vízzel felöntjük. Sóval, borssal ízesítjük, kb. 15 percig főzzük.

4. A konzerv kukoricát leszűrjük és a cikkekre vágott paradicsommal a masszához keverjük.

5. A már elősütött sütőtökbe töltjük a masszát, reszelt sajttal megszórva 200 fokon 30 percig sütjük.


Főétel

Túrós-brokkolis frittata
(4 személyre)

1. Egy sütőbe is rakható serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Elkezdjük benne pirítani a felkockázott lilahagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Egy perc után rádobjuk a rózsáira szedett brokkolit és a felkockázott paprikát is. Sózzuk, borsozzuk, és további 1 percig pirítjuk.

2. A tojásokat egy tálban felütjük, elkeverjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. A serpenyőbe tesszük a felkarikázott újhagymát, majd ráöntjük a tojásos keveréket. Egy kicsit még hagyjuk tűzhelyen a serpenyőt, közben a tetejére morzsoljuk a túrót. 160 fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percig.

3. Felszeletelve előételként tálaljuk. Aprított paradicsommal, petrezselyemmel is megszórhatjuk.


Főétel

Üde zöldbableves kölessel

1. A zöldbabot megtisztítjuk, egyenlő darabokra felvágjuk.

2. Világos, zsemleszínű rántást készítünk, fokhagymával ízesítve.

3. Feltesszük főni a zöldbabot sós vízbe az egészben hagyott vöröshagymával együtt.

4. Ha félig puha a zöldség, hozzáadjuk a kölest.

5. A rántással besűrítjük és kiforraljuk. Az egészben hagyott vöröshagymát kivesszük.

6. A kefirt hozzámelegítjük a leveshez, és a friss, összevágott kaporral meghintjük.


Főétel

Vadas pulykatokány

1. A vöröshagymát lereszeljük, és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zöldségeket (sárgarépa, zeller, petrezselyem gyökér) megtisztítjuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, lepirítjuk.

3. Hozzáadjuk a felcsíkozott pulykahúst, lepirítjuk.

4. Hozzáadjuk a fűszereket, babérlevelet, sót és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk.

5. A lisztből és tejfölből habarást készítünk, majd óvatosan hozzámelegítve a mártáshoz adjuk.

6. Kiforralás után utóízesítjük, citromlével, mustárral, borssal, pici édesítőszerrel szükség esetén.


Főétel

Zabpelyhes zellervagdalt

1. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg olajon, majd pároljuk  tovább az apróra vágott zellerrel, egészen addig, amig teljesen megpuhul. 

2. A kenyeret áztassuk meg a tejben, majd nyomjuk ki. 

3. Keverjük össze a péppé tört zellert, zabpelyhet, kenyeret, reszelt sajtot, tojást, fűszereket. 

4. Egy tűzálló tálat vajazzunk ki és a masszát öntsük bele 200 °C-os  sütőben 40-45 perc alatt süssük pirosra!


Főétel

Zelleres burgonyapüré

1. Megtisztítjuk a burgonyát és a zeller, majd egyenlő kockákra vágjuk.

2. Hideg, sós vízben feltesszük főni a zellert és a burgonyát.

3. Ha megpuhult a zöldség, leöntjük róla a vizet és burgonyanyomón áttörjük.

4. Hozzáadjuk a forró tejet, margarint az áttört zöldséghez, és folyamatosan keverjük habverővel, amíg eléri a krémes, egynemű állagot.


Főétel

Zöldbabos-brokkolis bulgur (4 főre)

1. Az előzőleg átmosott bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megpároljuk.

2. Az apróra vágott hagymát wokban kis zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és a brokkolit, sózzuk, borsozzuk.

3. A zöldbabot és a brokkolit kevés vízzel pár perc alatt roppanósra pároljuk.

4. Hozzáadjuk az előzőleg elkészített párolt bulgurt és az egészet elkeverjük.


Főétel

Zöldséges pulykafasírt (4 személyre)

1. A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük, és aprítógépben összeaprítjuk, ugyanígy a répát is. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.

2. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a répát, a brokkolit, a zabpelyhet, a vöröshagymát. Fűszerezzük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és összegyúrjuk a felvert tojással. A masszát fél órára hűtőbe tesszük.

3. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a masszából húsgolyókat formázunk és 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.



A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.