Tudástár

Rostos terápia
A diabétesz és a magasvérnyomás-betegség közös tulajdonsága, hogy szövődményeik révén megnövelik a szív-érrendszeri halálozás kockázatát. Akik mindkét említett kórtól szenvednek, azoknak pedig különösen nagy kihívás e rizikó csökkentése. Kifejezetten e betegcsoport egy egyszerű terápiás lehetőségét vizsgálta az Amerikai Kardiológiai Társaság októberi [2019] konferenciáján ismertetett egyik kutatás.
Tovább
Konyha-kutatás
Jó hírt hozott a vegetáriánusoknak nyáron [2019] a JAMA Internal Medicine folyóirat. Ott közölték azt az áttekintő tanulmányt, ami szerint a húskerülő táplálkozás akár harmadával is csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.
Tovább
Hűsítve fűt
A vénasszonyok nyara még jócskán tartogathat olyan forró napokat, melyek elviseléséhez a legkisebb segítség is jól jön. Így a sok folyadék, a könnyen emészthető ételek, a csekélyebb kalória-fogyasztás, meg a frissítő-hűsítő ízek is. Mindezeket együtt nyújtja a joghurt.
Tovább
Az erjedés gyümölcse
Az ecetnek már a népi gyógyászatban is volt presztízse, s némely jótékony hatását azóta tudományos eszközökkel is igazolták. Ezek talán legfontosabbika, hogy képes a vércukor-emelkedést lassítani. Azaz, ha evés előtt lenyelünk egy-két evőkanálnyit belőle, akkor az étkezés után kevésbé szökik fel a vér cukorkoncentrációja, azaz javul a glikémiás kontroll.

Tovább
A hetedik torta
Augusztus végén kóstolhatta meg először a közönség az idei - a verseny története során immár hetedik - Magyarország Cukormentes Tortáját. A Nádori Cukrászda 2013. és 2014. után immár harmadszor nyert, ám a „Három kívánság” elnevezésű kreációjuk receptjét nem tették közkinccsé.

Tovább