Tudástár

Az erjedés gyümölcse
Az ecetnek már a népi gyógyászatban is volt presztízse, s némely jótékony hatását azóta tudományos eszközökkel is igazolták. Ezek talán legfontosabbika, hogy képes a vércukor-emelkedést lassítani. Azaz, ha evés előtt lenyelünk egy-két evőkanálnyit belőle, akkor az étkezés után kevésbé szökik fel a vér cukorkoncentrációja, azaz javul a glikémiás kontroll.

Tovább
A hetedik torta
Augusztus végén kóstolhatta meg először a közönség az idei - a verseny története során immár hetedik - Magyarország Cukormentes Tortáját. A Nádori Cukrászda 2013. és 2014. után immár harmadszor nyert, ám a „Három kívánság” elnevezésű kreációjuk receptjét nem tették közkinccsé.

Tovább
Nyármentés
Bár már csak egy darabka van a nyárból, ahhoz azonban elegendő, hogy ki-ki elmentse magának az ízeit. Igaz, ezen dolgoznak a konzervgyárak is, de az eredmény: ég és föld!

Tovább
Néhány gondolat a tortákról
A hírt bizonyára már mindenki tudja, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyben idén a Pöttyös Panni fantázia névre keresztelt termék nyerte. A hivatalos megfogalmazás szerint: az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé.
Tovább
Egy alig ismert természetes édesítő: a yaconszirup
Nálunk a kevésbé ismert, de itthon is kapható természetes édesítőszerek közé tartozik a yacon szirup. A yacon (latin nevén Smallanthus sonchifolius) Dél-Amerikában élő növény, ott évszázadok óta használják táplálékként és gyógynövényként. A természetes megoldásokra vágyó nyugati ember cukorbaj, vesebetegségek és emésztési panaszok esetén szokta kipróbálni a yacon-készítményeket.
Tovább