Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Receptek

A megfelelő étkezési szokások kialakítása elsődleges fontosságú a cukorbetegek számára.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, miből mennyit lehet fogyasztani. Segítünk a havonta frissülő receptjeinkkel, amelyek tápanyagtáblázatot is tartalmaznak!

Előétel

Zöldborsókrémleves

1. A vajat felolvasztjuk, megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a zöldborsót.

2. Hozzáadjuk az alaplevet is, kb. 15 percig főzzük.

3. Ha teljesen átpuhult a borsó, botmixerrel pépesítjük.

4. Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a főzőtejszínt. Összeforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.


Előétel

Alexander saláta

1. Az almát, zellert és a salátát mossuk meg, vágjuk vagy reszeljük vékony szeletekre.

2. A narancsot hámozzuk meg,vágjuk apró darabokra és adjuk az aprított almához,a zellerhez és a friss salátához.

3. A majonézt és a tejszínt,citrommal és sóval ízesítve keverjük össze és öntsük a salátára.

4. A salátánkat ízlés szerint mandulával díszíthetjük.


Előétel

Almás nyári zöldsaláta

1. A zöldségeket, az almát megmossuk, és egyenlő darabokra vágjuk.

2. A mustárt kikeverjük az olajjal, citromlével, sóval, édesítőszerrel.

3. Az öntetet a darabolt zöldségekre öntjük, majd hűtőben pihentetjük.


Előétel

Almás sárgarépás céklasaláta

1. Megmossuk, és megtisztítjuk az almát, céklát, sárgarépát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

2. Tálban összekeverjük az alapanyagokat.

3. Meglocsoljuk olíva olajjal, citromlével. Ízesítjük csipet borsikafűvel, sóval.

4. Hűtőben hagyjuk fél órát állni, majd fogyasztjuk.


Előétel

Babos-spárgás lazacsaláta (4 személyre)

1. Másfél liter vizet sóval felforralunk, és kb. 12 perc alatt készre főzzük a hajdinát. Leszűrjük hideg vízzel, hagyjuk lecsepegni.

2. Egy kisebb edényben 1 liter vizet felforralunk, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk negyed citrom levét. Beletesszük a felkockázott lazacot, a tűzhelyet lezárjuk, kb. 10 percig hagyjuk benne a halat, majd lecsepegtetjük.

3. Egy serpenyőben felmelegített olajban 2-3 perc alatt megpirítjuk a spárgát. Ízesítjük sóval, borssal, pár csepp citromlével.

4. Egy keverőtálba tesszük az összes hozzávalót, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd óvatosan összeforgatjuk.


Előétel

Céklás túrókrém

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A túrót a tejföllel kikeverjük, hozzáadjuk a céklát.

3. Ízesítjük frissen reszelt tormával, sóval, kis citromlével.

4. Az így elkészült szép, színes, ízletes krémet, teljes kiőrlésű barna kenyérre kenve kis étkezésekhez fogyaszthatjuk.


Előétel

Édesburgonyakrém leves (4 személyre)

1. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprózzuk, a répát felszeleteljük, az édesburgonyát kockákra vágjuk.

2. A vöröshagymát kevés olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk sóval, borssal. Hozzáadjuk a répát és az édesburgonyát, alaposan összekeverjük. Felöntjük az alaplével és kb. 15 percig főzzük.

3. Tűzről levéve botmixerrel alaposan pürésítjük. Végül hozzákeverjük a kókusztejet. Tálaláskor megszórhatjuk zöldfűszerrel.


Előétel

Franciasaláta

1. A burgonyát mossuk meg és a héjában főzzük meg. Ha kihűlt hámozzuk és vágjuk apró kockákra.

2. Az almát mossuk meg és ha a héja nem szép, távolítsuk el.Az almát a burgonyával megegyező nagyságúra kockázzuk fel.

3. A vegyes főzeléket pároljuk puhára és hagyjuk kihűlni.

4. Az ecetes uborkát kockázzuk fel.

5. Készítsük el a mártást: A majonézhez adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, sót, édesítőszert, és a tejfölt. Keverjük jól össze!

6. A megfőzött és feldarabolt zöldségeket forgassuk a mártásba, és pár órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.


Előétel

Franciasaláta diétásan

1. A sárgarépát, a burgonyát és a zöldborsót gyengén sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd a savanyú uborkával együtt kockákra vágjuk.

2. A kefírt összeturmixoljuk a mustárral, citromlével, túróval, sóval, borssal, édesítőszerrel, és a zöldségekre öntjük.


Előétel

Friss káposztasaláta

1. A káposztát és a vöröshagymát felvágjuk vékony csíkokra.

2. Felteszünk vizet forrni a köménymaggal, sóval együtt.

3. Pár perc forralás után megízesítjük ecettel és édesítőszerrel, majd a káposzta és vöröshagyma csíkokra öntjük még forrón.

4. Kihűlés után fogyasztjuk.


Előétel

Húsos kelkáposztaleves

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.

2. A sertéscombot megmossuk és felkockázzuk, majd a megpárolt vöröshagymára téve megpirítjuk és félpuhára pároljuk a fűszerpaprikával, köménymaggal megízesítve.

3. Felengedjük vízzel és hozzáadjuk a tisztított felkockázott kelkáposztát.

4. Elkészítjük a habarást a tejfölből és a lisztből, hozzámelegítjük.

5. Kiforralás után lezárjuk a tüzet.


Előétel

Kapros túrókrém

1. A túrót a tejföllel alaposan kikeverjük

2. A kaprot megmossuk és, apróra vágjuk, majd sóval együtt a tejfölöstúróhoz adjuk

3. Pritaminpaprikába töltve is tálalhatjuk vagy teljes kiőrlésű barna kenyérre kenve kínáljuk.


Előétel

Libaaprólék leves csigatésztával

1. Forró lobogó sós vízben pár perc alatt átforraljuk a húsokat.

2. Kivesszük, leöblítjük, és hideg vízben elkezdjük főzni. Ízesítjük az egészben hagyott tisztított zöldségekkel, fokhagymával, borssal, sóval.

3. Ha megpuhult a hús, utóízesítjük a levest. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, szerecsendiót reszelve.

4. A megpuhult zöldségeket felkarikázzuk, és a tésztával együtt a levesben kitálaljuk.


Előétel

Medvehagyma leves (4 személyre)

1. A medvehagyma leveleket alaposan átmossuk, és felaprítjuk.

2. A burgonyát apró kockára vágjuk, kevés vízben feltesszük főni.

3. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a medvehagyma leveleket, együtt tovább pároljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, és forrásig főzzük.

4. Beletesszük a főtt krumplit, botmixer segítségével pépesítjük, majd ízesítjük sóval, borssal. Hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és melegen tálaljuk.


Előétel

Narancsos csirkekrémleves

1. A vajat felhevítjük, és kis lángon 8 percig pirítjuk a húst, a hagymát, a sárgarépát meg a zellert. Időnként megkeverjük.

2. Burgonyahámozóval vagy éles késsel vékonyan meghámozzuk a narancsot és 3 percre lobogva forró vízbe dobjuk.

3. Kifacsarjuk a narancsokat. Levüket a héjjal együtt a húshoz adjuk, majd felöntjük a levessel. Lassan felforraljuk és kis lángon 50 percig főzzük. Ezután kihűtjük és összeturmixoljuk.

4. A levest felmelegítjük, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a tejszínt. A levest petrezselyemmel és narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.


Előétel

Nyers céklasaláta fokhagymásan

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

2. A tejfölt ízesítjük sóval, fokhagymával, citromlével, és a reszelt céklát belekeverjük.

3. Hagyjuk hűtőben pihenni, és fogyasztjuk.


Előétel

Padlizsánsaláta, hideg joghurttal

1. Az egész padlizsánokat megmossuk, egyenletes kockára vágjuk.

2. Nagy lángon olíva olajon puhára sütjük vagy sütőben készítjük el.

3. Kihűtjük a padlizsánokat

4. A joghurtot ízesítjük sóval, fokhagymával és a hideg padlizsán kockákra öntjük.

5. Jól behűtve tálaljuk.


Előétel

Paradicsomos céklaleves

1. A céklát mossuk meg, kockázzuk fel és tegyük fel főni sós vízbe.

2. Ha megpuhult a cékla turmixoljuk össze, 12 dkg-ot tegyünk félre.

3. Öntsük bele az összeturmixolt céklába a paradicsompürét és forraljuk.

4. A tojássárgájával és a tejszínnel sűrítsuk be a mártást, de már csak melegen tartsuk melegen, ne forraljuk!

5. Ízesítsük citromlével, sóval, édesítőszerrel.

6. Az egészben hagyott céklakockákkal díszítve tálaljuk!


Előétel

Paradicsomos vöröslencseleves

1. A vöröshagymát, zellert megmossuk felvágjuk apróra.

2. Olajon só hozzáadásával megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a zellert.

3. Lepirítás után paradicsompürével ízesítjük és felengedjük körülbelül egy liter vízzel.

4. Hozzáadjuk a vöröslencsét és teljesen puhára főzzük.

5. Egy sűrű püré állagot kapunk.


Előétel

Rozmaringos téli sült zöldségek

1. A zöldségeket megmossuk és nagyobb cikkekre vágjuk.

2. Hőálló edénybe tesszük a feldarabolt zellert, céklát, sárgarépát, vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket egyben.

3. Olívaolajjal meglocsoljuk.

4. Ízesítjük sóval, friss rozmaringággal vagy szárított változatával.

5. Sütőben megsütjük, tálaláskor friss petrezselyemzölddel megszórjuk.


Előétel

Sajtos perec (kb. 80 darabhoz)

1. A kétféle lisztet elvegyítjük a szalalkálival és a sóval. Beledaraboljuk a margarint és összemorzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt Trappista sajt felét, majd tésztát gyúrunk belőle.

3. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk és perec kiszúróval pereceket szaggatunk belőle. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.


Előétel

Sajtos ropogós (kb.16 darabhoz)

1. A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a mákot és a szezámmagot.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire 1-1 evőkanálnyit adagolunk, 4-5 cm távolságra egymástól.

3. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-8 percig sütjük.


Előétel

Sárgarépás káposztasaláta

1. Készítsünk páclevet kb 2 dl víz, só, édesítőszer, ecet, köménymag felhasználásával.

2. A káposztát és a sárgarépát mossuk meg és azonos mértetűre daraboljuk vagy reszeljük.

3. A felaprított zöldségekre öntsünk a páclevet és körülbelül két órára helyezzük hűtőbe.


Előétel

Sütőtökleves (4 személyre)

1. A sütőtököt hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, negyedeljük, és héjastul sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben puhára sütjük.

2. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a gombát. Ízesítjük a fűszerekkel és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

3. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a megsült sütőtököt, amit a héjából kikanalaztunk. További 5 percig főzzük.

4. Tűzről levéve víz hozzáadása mellett botmixerrel tejszín sűrűségűre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve hozzácsorgatjuk a leveshez a rizskrémet, és forrásig melegítjük.

5. Néhány csepp tökmagolajjal pirított kenyérkockákkal díszítjük.


Előétel

Svéd gombasaláta

1. A vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk, vagy reszeljük, majd az olajon sóval megpároljuk.

2. A gombát megmossuk, cikkekre vágjuk.

3. A sűrített paradicsommal, citromhéjjal, babérlevéllel, kakukkfűvel együtt, megpároljuk a gombát.

4. Ha levettük a tűzről, kivesszük a citromhéjat, babérlevelet, és utó ízesítjük sóval édesítőszerrel, majd behűtjük.


Előétel

Szivárvány saláta savanyú káposztával

1. A sárgarépát meghámozzuk, az almának eltávolítjuk a magházát és vékony csíkokra vágjuk mindkettőt.

2. A metélőhagymát megmossuk, ollóval felvágjuk.

3. Egy tálban összeforgatjuk a savanyú káposztát, almacsíkokat, sárgarépacsíkokat, metélőhagymát.

4. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval.


Előétel

Tejfölös karalábéleves tészta

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A karalábét megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, vízzel felöntve puhára főzzük.

3. A levesbetétnek szánt durumtésztát külön kifőzzük.

4. A liszttel, tejföllel habarást készítünk, amit óvatosan hozzámelegítve a leveshez adunk.

5. Kiforralás után ízesítjük, sóval, fehérborssal, apróra vágott petrezselyemzölddel.


Előétel

Vöröslencsés zöldségleves

1. A zöldségeket mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le vagy  vágjuk apróra. 

2. Olajon pirítsuk meg a zöldségeket, só és a fűszerek hozzáadásával, majd öntsük fel körülbelül egy liter vízzel. 

3. Tegyük bele a megmosott lencsét és kölest. 20 perc alatt főzzük puhára.

4. Tálalás előtt szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet.


Előétel

Zellerkrémleves, sajtkockákkal

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zellert megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, vízzel felöntve puhára főzzük.

3. Ha megpuhult, összeturmixoljuk és újra átforraljuk.

4. Az eidami sajtot apró kockákra vágjuk.

5. A tejszínnel és a tojássárgájával besűrítjük a levest, óvatosan hozzámelegítve.

6. Ízesítjük, sóval, fehérborssal.

7. A forró levest a sajtkockákkal tálaljuk.


Előétel

Zöldfűszeres túrókrémmel töltött, grillezett paprika

1. A paprikák csumáját kivágjuk, majd keresztben 3 vagy 4 részre vágjuk.

2. A zöldfűszereket és az újhagymát apróra vágjuk, a fűszerekkel és a túrókkal összekeverjük.

3. A krémet a paprikadarabokba töltjük, majd kontaktgrillben vagy grillező serpenyőben készre sütjük.

4. Elkeverünk 4 evőkanál olívaolajat 2 evőkanál fehérborecettel. Adunk hozzá aprított bazsalikomot, petrezselymet, lilahagymát és citromhéjat. A keveréket a kész paprikákra kanalazzuk.


Előétel

Zöldséges árpagyöngy tofuval

1. A zöldségeket megpucoljuk és egyforma kockákra vágjuk.

2. Az árpát megpirítjuk az olajon és kétszeres vízmennyiséggel puhára pároljuk, fedő alatt.

3. A fokhagymát és a zöldségeket megfuttatjuk a zsiradékon, és puhára pároljuk.

4. A zöldségekhez adjuk a megpuhult árpát és a tofukockákat.

5. Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.


Előétel

Zöldséges lencseleves virslivel

1. A lencsét beáztatjuk egy éjszakára vagy pár órára.

2. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

3. Hideg vízben feltesszük főni a lencsét a babérlevéllel, sóval ízesítve.

4. Beletesszük a zöldségeket és puhára főzzük.

5. Rántást készítünk liszttel, olajjal, fűszerpaprikával, majd a leveshez keverjük, ügyelve ara, hogy csomómentes legyen.

6. A virsliket felkarikázzuk és a leveshez adjuk.

7. A tejfölt hozzámelegítjük és utóízesítjük szükség szerint ecettel, mustárral.


Előétel

Zsályás cukkinikrémleves

1 Felteszünk vizet, melybe beletesszük a megmosott karikára vágott cukkinit, sót, és elkezdjük főzni.
2 Ha megpuhult a cukkini, hozzámelegítjük a joghurtos habarást és alaposan összeturmixoljuk.
3 Kiforralás után ízesítjük, sóval, fehérborssal, apróra vágott zsályával.
4 Mindkét fűszer nagyon intenzív ízű, ezért óvatosan bánjuk vele.


A Diabétesz Kontroll Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kontroll Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2013 Roche

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.