Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Receptek

A megfelelő étkezési szokások kialakítása elsődleges fontosságú a cukorbetegek számára.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés, miből mennyit lehet fogyasztani. Segítünk a havonta frissülő receptjeinkkel, amelyek tápanyagtáblázatot is tartalmaznak!

Előétel

Alexander saláta

1. Az almát, zellert és a salátát mossuk meg, vágjuk vagy reszeljük vékony szeletekre.

2. A narancsot hámozzuk meg,vágjuk apró darabokra és adjuk az aprított almához,a zellerhez és a friss salátához.

3. A majonézt és a tejszínt,citrommal és sóval ízesítve keverjük össze és öntsük a salátára.

4. A salátánkat ízlés szerint mandulával díszíthetjük.


Előétel

Almás nyári zöldsaláta

1. A zöldségeket, az almát megmossuk, és egyenlő darabokra vágjuk.

2. A mustárt kikeverjük az olajjal, citromlével, sóval, édesítőszerrel.

3. Az öntetet a darabolt zöldségekre öntjük, majd hűtőben pihentetjük.


Előétel

Almás sárgarépás céklasaláta

1. Megmossuk, és megtisztítjuk az almát, céklát, sárgarépát, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

2. Tálban összekeverjük az alapanyagokat.

3. Meglocsoljuk olíva olajjal, citromlével. Ízesítjük csipet borsikafűvel, sóval.

4. Hűtőben hagyjuk fél órát állni, majd fogyasztjuk.


Előétel

Babos-spárgás lazacsaláta (4 személyre)

1. Másfél liter vizet sóval felforralunk, és kb. 12 perc alatt készre főzzük a hajdinát. Leszűrjük hideg vízzel, hagyjuk lecsepegni.

2. Egy kisebb edényben 1 liter vizet felforralunk, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk negyed citrom levét. Beletesszük a felkockázott lazacot, a tűzhelyet lezárjuk, kb. 10 percig hagyjuk benne a halat, majd lecsepegtetjük.

3. Egy serpenyőben felmelegített olajban 2-3 perc alatt megpirítjuk a spárgát. Ízesítjük sóval, borssal, pár csepp citromlével.

4. Egy keverőtálba tesszük az összes hozzávalót, meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével, majd óvatosan összeforgatjuk.


Előétel

Baconos-sajtos kelbimbó (4 személyre)

1. A félbevágott kelbimbót enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.

2. A tejfölt a tejszínnel krémesre keverjük, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.

3. Egy tálat kikenünk olajjal, beletesszük a kelbimbót, majd leöntjük a tejfölös masszával. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és csíkokra vágott baconnel.

4. Előmelegített sütőben 175 fokon 30 perc alatt készre sütjük, míg a bacon megpirul a tetején.


Előétel

Bakonyi gombaleves (4 személyre)

1. A tisztított sárgarépát és kolbászt felkarikázzuk, a gombát felszeleteljük, a vöröshagymát finomra aprítjuk.

2. A zöldségeket és a vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük a kolbászt és a gombát, majd további 5 percig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, felöntjük 2 liter vízzel és 10 percig főzzük.

3. A tejfölt simára keverjük a liszttel, majd besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt megszórjuk finomra vágott snidlinggel.


Előétel

Brokkolileves fetagolyókkal (4 személyre)

1. A fokhagymát a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a brokkolit, enyhén lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt puhára főzzük.

2. Hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk és levesszük a tűzről.

3. A levesbetéthez a feta sajtot villával összetörjük, hozzáadjuk a ricottát, hozzákeverjük a pirított szezámmagot, ízesítjük sóval, borssal. Kisebb golyókat formázunk belőle és a levesbe rakjuk.


Előétel

Brokkolileves húsgombóccal
(4 személyre)

1. A brokkolirózsákat megmossuk, lecsepegtetjük. A cukkinit és a répát megtiszítjuk, karikákra vágjuk.

2. A zöldségeket a leveskockával lábosba tesszük, felöntjük 1 liter vízzel és kb. 20 percig főzzük.

3. A hagymát felkarikázzuk, a darált hússal és a tojással összedolgozzuk, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A masszából kisebb gombócokat gyúrunk.

4. A húsgombócokat a forrásban lévő levesbe tesszük, és még 20-25 percig főzzük. Forrón tálaljuk.


Előétel

Céklakrémleves zöldségcsipsszel
(4 személyre)

1. A céklákat alufóliába csomagoljuk, és sütőben 200 fokon 1-1,5 óra alatt puhára sütjük. Hideg víz alatt ledörzsöljük a héját, húsukat felkockázzuk.

2. Egy lábosban kevés olajon az apróra vágott hagymát 5 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a céklát. Felöntjük 8 dl vízzel, kb. 20 percig főzzük. Turmixgépben krémesre pürésítjük, visszaöntjük a lábosba, majd hozzáadjuk a tejet. Összemelegítjük, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a lime levével.

3. Tálaláskor megszórjuk durvára vágott pisztáciával és zöldségcsipsszel.


Előétel

Céklaleves

1. A céklát lereszeljük, a hagymát apró kockákra vágjuk. A tojásokat keményre főzzük.

2. A margarint felolvasztjuk, és a hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a céklát, pár percig együtt pároljuk. Sóval, borssal ízesítjük, annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje, belemorzsoljuk a leveskockát, és kb. fél órát főzzük. Tűzről levéve, botmixerrel pépesítjük.

3. Tűzre visszatéve, hozzáadjuk a citrom levét, jól kiforraljuk. A végén belekeverjük a tejfölt. Hűtőszekrényben lehűtjük.

4. Tálalás előtt a retket és az uborkát apró kockákra vágjuk és cikkekre vágott tojással a levesre tesszük.


Előétel

Céklás túrókrém

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük.

2. A túrót a tejföllel kikeverjük, hozzáadjuk a céklát.

3. Ízesítjük frissen reszelt tormával, sóval, kis citromlével.

4. Az így elkészült szép, színes, ízletes krémet, teljes kiőrlésű barna kenyérre kenve kis étkezésekhez fogyaszthatjuk.


Előétel

Citromos halleves (4 személyre)

1. Felforrósított olajon összepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és az angol zellert.

2. Hozzáadjuk a 2×2 centis kockákra vágott harcsafilét, felöntjük kb. 1,2 dl vízzel, és felforraljuk. Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemmel, az egyik citrom reszelt héjával és kicsavart levével. 15-20 perc alatt megfőzzük, hogy a zöldség kicsit roppanós maradjon. 5 perc után beleszórjuk a csigatésztát is.

3. Forrón tálaljuk friss citromszelettel, petrezselyemmel díszítve.


Előétel

Citromos-gyömbéres sárgarépakrémleves
(4 személyre)

1. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük.

2. A sárgarépát apró kockákra daraboljuk, és hirtelen lepirítjuk az olajos hagymán.

3. Felöntjük az egészet vízzel, hozzáadjuk a sót, borsot, leveskockát és az apróra vágott friss petrezselymet. Fedő alatt puhára főzzük kb. 30 perc alatt.

4. Miután a répa megpuhult, belereszeljük a friss gyömbért, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Majd hozzáadjuk a citrom facsart levét.

5. Az egészet botmixerrel krémesre pürésítjük, majd még egyszer összeforraljuk a hozzávalókat. Magvakkal, pl. tökmaggal, fenyőmaggal tálalhatjuk melegen a levest.


Előétel

Cukkinikrémleves
(4 személyre)

1. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, üvegesre pirítjuk az olajon. A cukkinit kisebb szeletekre vágjuk, és a hagymával pirítjuk még pár percig, majd az alaplével felöntjük.

2. Sóval, borssal ízesítjük, főzzük 5-10 percig, majd felöntjük a tejszínnel, hozzáadunk egy kevés aprított petrezselymet és snidlinget. Majd az egészet összeturmixoljuk.

3. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.


Előétel

Édesburgonyakrém leves (4 személyre)

1. A vöröshagymát felkockázzuk, a fokhagymát felaprózzuk, a répát felszeleteljük, az édesburgonyát kockákra vágjuk.

2. A vöröshagymát kevés olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, megszórjuk sóval, borssal. Hozzáadjuk a répát és az édesburgonyát, alaposan összekeverjük. Felöntjük az alaplével és kb. 15 percig főzzük.

3. Tűzről levéve botmixerrel alaposan pürésítjük. Végül hozzákeverjük a kókusztejet. Tálaláskor megszórhatjuk zöldfűszerrel.


Előétel

Eperkrémleves túrógombóccal
(4 személyre)

1. Az epret felkockázzuk és feltesszük főni kb. 2 liter vízben. Hozzáadjuk a citrom levét, sóval, édesítőszerrel, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük.

2. Botmixerrel pürésítjük még melegen, majd hozzáadjuk a tejszínnel kikevert pudingport. Visszatesszük a tűzhelyre, és még egyet forralunk rajta.

3. A búzadarát, túrót, tojást, kevés sóval összedolgozzuk, és gombócokat formázunk belőle. A lobogó levesbe tesszük őket, és miután a leves tetejére feljönnek a gombócok, onnan számítva még 5 percet főzzük.

4. Egy adag levest 3-4 gombóccal tálalunk, tetejét megszórjuk pirított mandulával.


Előétel

Fetás karfiolkrémleves
(4 személyre)

1. A finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a kurkumát. A karfiolt átpirítjuk a hagymával együtt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük a zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára főzzük a karfiolt.

2. Amikor a karfiol megpuhult, hozzáadjuk a natúr joghurtot és a feta sajtot, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk a levest. Ízesítjük sóval, borssal, citrom frissen facsart levével.

3. Aprított snidlinggel tálaljuk.


Előétel

Francia hagymaleves pirítóssal
(4 személyre)

1. A vöröshagymákat vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk, egyet hagyunk egészben.

2. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a vöröshagymát, és kb. 25 percig dinszteljük, míg teljesen puha nem lesz. Amikor már barnul a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd tovább sütjük még 15 percig, míg szép barna színt kap. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és még 1 percig pirítjuk.

3. Ráöntjük a fehérbort, megvárjuk míg a nagy része elpárolog, majd felöntjük az alaplével, hozzáadva a kakukkfüvet és egy darab babérlevelet. Ha forrásnak indul, lejjebb vesszük a lángot és kb. 30 percig főzzük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, babérlevelet eltávolítjuk.

4. A bagett szeletek mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, és előmelegített sütőben 230 fokon 5-6 percig sütjük. A megmaradt fokhagymával átdörzsöljük a szeleteket, és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, míg a sajt megolvad rajta.

5. A tányér leves mellé kínáljuk a sajtos pirítóst.


Előétel

Franciasaláta

1. A burgonyát mossuk meg és a héjában főzzük meg. Ha kihűlt hámozzuk és vágjuk apró kockákra.

2. Az almát mossuk meg és ha a héja nem szép, távolítsuk el.Az almát a burgonyával megegyező nagyságúra kockázzuk fel.

3. A vegyes főzeléket pároljuk puhára és hagyjuk kihűlni.

4. Az ecetes uborkát kockázzuk fel.

5. Készítsük el a mártást: A majonézhez adjuk hozzá a mustárt, citromlevet, sót, édesítőszert, és a tejfölt. Keverjük jól össze!

6. A megfőzött és feldarabolt zöldségeket forgassuk a mártásba, és pár órán át hagyjuk a hűtőben pihenni.


Előétel

Franciasaláta diétásan

1. A sárgarépát, a burgonyát és a zöldborsót gyengén sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd a savanyú uborkával együtt kockákra vágjuk.

2. A kefírt összeturmixoljuk a mustárral, citromlével, túróval, sóval, borssal, édesítőszerrel, és a zöldségekre öntjük.


Előétel

Friss káposztasaláta

1. A káposztát és a vöröshagymát felvágjuk vékony csíkokra.

2. Felteszünk vizet forrni a köménymaggal, sóval együtt.

3. Pár perc forralás után megízesítjük ecettel és édesítőszerrel, majd a káposzta és vöröshagyma csíkokra öntjük még forrón.

4. Kihűlés után fogyasztjuk.


Előétel

Gombaleves burgonyagombóccal
(4 személyre)

1. A szárított gombára 2 dl forró vizet öntünk és állni hagyjuk kb.20 percet. A gombát felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk, a tisztított zöldségeket félkarikákra szeljük.

2. A hagymát a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Rászórjuk a zöldséget és kíméletesen pirítjuk 2-3 percen keresztül. Ezután hozzáadjuk a gombát és még 5-10 percen át pirítjuk. Megszórjuk 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel és kevergetve főzzük pár percet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 1 liter vízzel.

3. A beáztatott gombák levét is a levesbe öntjük, a gombákat pedig összevágjuk és szintén a leveshez adjuk. Kíméletesen főzzük 15 percen keresztül, megszórjuk petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk.

4. A burgonyagombóchoz a tisztított burgonyát kockákra szeljük, és kevés sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kicsit hűlni, hozzáadunk 3 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, a tojást és ízlés szerint sózzuk. Összegyúrjuk és apró gombócokat formázunk a masszából.

5. A gombócokat a forró leveshez adjuk, kis lángon 10-15 percen keresztül főzzük. A kész levest melegen tálaljuk.


Előétel

Harcsapaprikás kölestésztával
(4 személyre)

1. A vöröshagymát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát vékony szeletekre. A halfiléket mindkét oldalon besózzuk. A halfilét 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd 1 ek. zablisztbe forgatjuk.

2. Egy serpenyőben kevés olajat felhevítünk, és 1 perc alatt átsütjük rajta a zablisztes halszeleteket.

3. Egy lábosban kevés olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát. Tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot és a paradicsompürét, összepároljuk. Ha a paradicsom szétfőtt, felöntjük 3 dl vízzel, felforraljuk, majd beletesszük a halszeleteket és alacsony lángon főzzük tovább.

4. A kókusztejet 1 evőkanál zabliszttel és az étkezési keményítővel alaposan elkeverjük. Ezzel habarjuk be a harcsapaprikást.

5. Kifőtt kölestésztával tálaljuk.


Előétel

Hideg áfonyaleves
(4 személyre)

1. Az áfonyát turmixgépben összepürésítjük, közben hozzáadjuk az áfonyalevet is. Egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a natúr joghurtot és a tejszínt.

2. Belekeverjük az édesítőszert, a citromlevet és 2 evőkanálnyi apróra vágott mentalevelet. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

3. Tálaláskor málnával, napraforgómaggal, mentalevelekkel és chia maggal megszórva tálaljuk.


Előétel

Húsos kelkáposztaleves

1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk a só hozzáadásával.

2. A sertéscombot megmossuk és felkockázzuk, majd a megpárolt vöröshagymára téve megpirítjuk és félpuhára pároljuk a fűszerpaprikával, köménymaggal megízesítve.

3. Felengedjük vízzel és hozzáadjuk a tisztított felkockázott kelkáposztát.

4. Elkészítjük a habarást a tejfölből és a lisztből, hozzámelegítjük.

5. Kiforralás után lezárjuk a tüzet.


Előétel

Kapros túrókrém

1. A túrót a tejföllel alaposan kikeverjük

2. A kaprot megmossuk és, apróra vágjuk, majd sóval együtt a tejfölöstúróhoz adjuk

3. Pritaminpaprikába töltve is tálalhatjuk vagy teljes kiőrlésű barna kenyérre kenve kínáljuk.


Előétel

Karfiolsaláta (4 személyre)

1. A karfiolt rózsáira szedjük és 15 percig pároljuk, amíg megpuhul.

2. A kiolvasztott zöldségeket összekeverjük finomra vágott savanyúsággal, hagymával és a keményre főtt tojásokkal.

3. A görög joghurtot elkeverjük mustárral, sóval, borssal, ezt ráöntjük a zöldséges keverékhez.

4. Hozzáadjuk a megpárolt, apróra vágott karfiolt. Az egészet alaposan összekeverjük. Hidegen tálaljuk.


Előétel

Korhelyleves (4 személyre)

1. A hagymákat megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, a sertéshúst apró kockákra vágjuk. Egy teflon serpenyőben lepirítjuk őket együtt, tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és hozzákeverjük az apróra vágott savanyú káposztát.

2. Visszatesszük a tűzre, néhány percig pirítjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérleveleket. Felforraljuk, majd kis lángon 15 percet főzzük.

3. A kolbászt felkarikázzuk és a leveshez adjuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel, néhány evőkanálnyi levest adunk hozzá. Elkeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Felforraljuk, pár percig főzzük.

4. Tejföllel tálaljuk.


Előétel

Krémsajttal töltött medvehagymafelfújt
(4 személyre)

1. A zsemléket hideg vízbe áztatjuk, jól kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a puha vajat, és az apróra vágott medvehagymát. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.

2. A tojások fehérjéit kemény habbá verjük, hozzáadjuk a masszához.

3. A szuflé formákat kivajazzuk, morzsával megszórjuk, és a formákba 2-2 evőkanál masszát teszünk, közepükbe 1-1 kiskanál krémsajtot halmozunk, befedjük a többi masszával.

4. Sütőben 180 fokon 15-18 perc alatt pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.


Előétel

Libaaprólék leves csigatésztával

1. Forró lobogó sós vízben pár perc alatt átforraljuk a húsokat.

2. Kivesszük, leöblítjük, és hideg vízben elkezdjük főzni. Ízesítjük az egészben hagyott tisztított zöldségekkel, fokhagymával, borssal, sóval.

3. Ha megpuhult a hús, utóízesítjük a levest. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, szerecsendiót reszelve.

4. A megpuhult zöldségeket felkarikázzuk, és a tésztával együtt a levesben kitálaljuk.


Előétel

Mangókrémleves (4 személyre)

1. A mangót vágódeszkára tesszük, és egy kés segítségével levágjuk a mag két oldaláról a húsát. Az így kapott gyümölcshúsokat bekockázzuk, és lefejtjük a héjáról.

2. A kapott gyümölcsöt egy csipet sóval, néhány csepp folyékony steviával feltesszük főni, majd ha felforrt leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

3. Hozzáadjuk a mandulatejet, a lime levét és reszelt héját, majd egy botmixerrel pépesítjük.

4. A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítjuk. A mandulaforgáccsal megszórva tálaljuk a levest.


Előétel

Márványsajtos leves (4 személyre)

1. A körtéket felkockázzuk, kevés olívaolajjal kikent serpenyőben megpirítjuk.

2. Az alaplevet felforraljuk. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel, majd fokozatosan hozzáadunk 1-1 kanálnyit a forró levesből, majd az egészet a leveshez öntjük. Belemorzsolunk 10 dkg rokfortot, olvadásig keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk vágott snidlinggel.

3. A tetején pirított körtekockákkal, és a maradék morzsolt sajttal tálaljuk.


Előétel

Medvehagyma leves (4 személyre)

1. A medvehagyma leveleket alaposan átmossuk, és felaprítjuk.

2. A burgonyát apró kockára vágjuk, kevés vízben feltesszük főni.

3. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megpároljuk a zúzott fokhagymával. Hozzáadjuk a medvehagyma leveleket, együtt tovább pároljuk. Felöntjük kb. fél liter vízzel, és forrásig főzzük.

4. Beletesszük a főtt krumplit, botmixer segítségével pépesítjük, majd ízesítjük sóval, borssal. Hozzáöntjük a tejszínt, összeforraljuk, és melegen tálaljuk.


Előétel

Meggyleves (4 személyre)

1. A fahéjat és szegfűszeget 2 dl vízben felforraljuk és 15 percen keresztül főzzük, majd leszűrjük.

2. Kb. 1,5 liter vízhez adjuk az édesítőszert és a citrom levét, ezt is felforraljuk, hozzáadjuk a fűszerkivonatot, majd beletesszük a magozott meggyet (néhány szemet félreteszünk).

3. Habarást készítünk a lisztből és a natúr joghurtból, majd a forrásban lévő leveshez adjuk.

4. Ha újra felforrt a leves, hozzáadjuk a tejszínt, majd lehűtjük hűtőben. Meggyszemekkel díszítve tálaljuk.


Előétel

Narancsos csirkekrémleves

1. A vajat felhevítjük, és kis lángon 8 percig pirítjuk a húst, a hagymát, a sárgarépát meg a zellert. Időnként megkeverjük.

2. Burgonyahámozóval vagy éles késsel vékonyan meghámozzuk a narancsot és 3 percre lobogva forró vízbe dobjuk.

3. Kifacsarjuk a narancsokat. Levüket a héjjal együtt a húshoz adjuk, majd felöntjük a levessel. Lassan felforraljuk és kis lángon 50 percig főzzük. Ezután kihűtjük és összeturmixoljuk.

4. A levest felmelegítjük, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a tejszínt. A levest petrezselyemmel és narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.


Előétel

Nyers céklasaláta fokhagymásan

1. A céklát megmossuk, meghámozzuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.

2. A tejfölt ízesítjük sóval, fokhagymával, citromlével, és a reszelt céklát belekeverjük.

3. Hagyjuk hűtőben pihenni, és fogyasztjuk.


Előétel

Padlizsánsaláta (4 személyre)

1. A padlizsánokat 1,5 cm-es kockára vágjuk, egy keverőtálban sózzuk, borsozzuk, meghintjük zabliszttel és összeforgatjuk. A felesleges lisztet lerázzuk róla, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, kevés olajjal megkenjük a felületét. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

2. Az öntethez egy tálban összekeverjük a joghurtot, a finomra vágott lilahagymát és a petrezselymet, a citrom kifacsart levét. Sóval, borssal ízesítjük. Majd belekeverjük a kihűlt padlizsánkockákat.

3. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a magokat. Tálaláskor a padlizsánsalátát megszórjuk a magkeverékkel, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, díszíthetjük pár levél petrezselyemmel.


Előétel

Padlizsánsaláta, hideg joghurttal

1. Az egész padlizsánokat megmossuk, egyenletes kockára vágjuk.

2. Nagy lángon olíva olajon puhára sütjük vagy sütőben készítjük el.

3. Kihűtjük a padlizsánokat

4. A joghurtot ízesítjük sóval, fokhagymával és a hideg padlizsán kockákra öntjük.

5. Jól behűtve tálaljuk.


Előétel

Paradicsomleves pirított burgonyagombóccal (4 személyre)

1. A felhevített olajon a hagymát kevés sóval megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a répát és a petrezselyemgyökeret, néhány percig pirítjuk együtt. Ráöntjük a paradicsomkonzervet és a paradicsomlevet, édesítőszerrel, sóval ízesítjük.

2. Vízzel felöntjük, felforraljuk, 13-15 perc alatt készre főzzük. Az utolsó 1-2 percben fűszerezzük a bazsalikommal, majd az egészet pürésítjük.

3. A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörve hagyjuk kihűlni. Hozzáütjük a tojást, megszórjuk liszttel, sóval, szerecsendióval ízesítjük. Összedolgozzuk és gombócokat formálunk belőle.

4. 2-3 liter vizet sóval felforralunk, majd 2-3 perc alatt kifőzzük benne a gombócokat. Lecsepegtetjük, 1-2 evőkanál forró olajon átpirítjuk.

5. Tálaláskor a levest megszórjuk friss bazsalikommal.


Előétel

Paradicsomos céklaleves

1. A céklát mossuk meg, kockázzuk fel és tegyük fel főni sós vízbe.

2. Ha megpuhult a cékla turmixoljuk össze, 12 dkg-ot tegyünk félre.

3. Öntsük bele az összeturmixolt céklába a paradicsompürét és forraljuk.

4. A tojássárgájával és a tejszínnel sűrítsuk be a mártást, de már csak melegen tartsuk melegen, ne forraljuk!

5. Ízesítsük citromlével, sóval, édesítőszerrel.

6. Az egészben hagyott céklakockákkal díszítve tálaljuk!


Előétel

Paradicsomos vöröslencseleves

1. A vöröshagymát, zellert megmossuk felvágjuk apróra.

2. Olajon só hozzáadásával megpároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a zellert.

3. Lepirítás után paradicsompürével ízesítjük és felengedjük körülbelül egy liter vízzel.

4. Hozzáadjuk a vöröslencsét és teljesen puhára főzzük.

5. Egy sűrű püré állagot kapunk.


Előétel

Retekleves (4 személyre)

1. Az egyik karalábét és 2-3 szem retket félreteszünk, a többi zöldséget összevágjuk.

2. Felforralunk 8 dl vizet a leveskockákkal, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, és puhára főzzük.

3. A felforrósított vajon a lisztet megfuttatjuk, a leveshez adva összeforraljuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Sóval, borssal ízesítjük. A retek levelét leöblítjük, finomra aprítjuk, és a levesbe szórjuk. Hűtőszekrényben jól lehűtjük.

4. A tálaláshoz félretett retket karikára, az uborkát apró kockára vágjuk, a karalábét nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A levest tálkákban a zöldségekkel és petrezselyemlevéllel megszórva tálaljuk.


Előétel

Rozmaringos téli sült zöldségek

1. A zöldségeket megmossuk és nagyobb cikkekre vágjuk.

2. Hőálló edénybe tesszük a feldarabolt zellert, céklát, sárgarépát, vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket egyben.

3. Olívaolajjal meglocsoljuk.

4. Ízesítjük sóval, friss rozmaringággal vagy szárított változatával.

5. Sütőben megsütjük, tálaláskor friss petrezselyemzölddel megszórjuk.


Előétel

Sajtos perec (kb. 80 darabhoz)

1. A kétféle lisztet elvegyítjük a szalalkálival és a sóval. Beledaraboljuk a margarint és összemorzsoljuk.

2. Hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt Trappista sajt felét, majd tésztát gyúrunk belőle.

3. A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk és perec kiszúróval pereceket szaggatunk belőle. Megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

4. Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.


Előétel

Sajtos ropogós (kb.16 darabhoz)

1. A sajtot nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzákeverjük a mákot és a szezámmagot.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire 1-1 evőkanálnyit adagolunk, 4-5 cm távolságra egymástól.

3. Előmelegített sütőben 200 fokon 5-8 percig sütjük.


Előétel

Sárgabarackleves
(4 személyre)

1. A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk és összeturmixoljuk az édesítőszerrel és a citrom levével.

2. Hozzáadjuk a tejszínt, a tejet és a pudingport, ízesítjük fahéjjal és vaníliaaromával. Az egészet simára keverjük (turmixoljuk).

3. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor tehetünk rá tejszínhabot vagy gyümölcsöt.


Előétel

Sárgadinnyés gazpacho
kecskesajttal (4 személyre)

1. A dinnyét kimagozzuk, húsát felkockázzuk. A hagymát felaprítjuk. Turmixgépbe tesszük egy narancs kifacsart levével együtt, hozzáadjuk az olívaolajat és kevés aprított mentalevelet. Alaposan összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, vízzel hígíthatjuk. Hűtőszekrényben lehűtjük.

2. A kecskesajtból kis golyókat formázunk, és a maradék aprított mentalevélbe forgatjuk őket. Tálaláskor a leveshez betétként tálaljuk.

WEB/REC/C/2024/VII/01-06v.


Előétel

Sárgarépás káposztasaláta

1. Készítsünk páclevet kb 2 dl víz, só, édesítőszer, ecet, köménymag felhasználásával.

2. A káposztát és a sárgarépát mossuk meg és azonos mértetűre daraboljuk vagy reszeljük.

3. A felaprított zöldségekre öntsünk a páclevet és körülbelül két órára helyezzük hűtőbe.


Előétel

Snidlinges karfiolkrémleves
(4 személyre)

1. A karfiolt apró rózsáira szedjük. A burgonyát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk.

2. A karfiolrózsák kb. negyed részét levesbetétnek egy tálban 1 evőkanál olívaolajban elkevert sóval, borssal, fokhagymaporral és fűszerpaprikával összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin a sütőben 200 fokon 30 perc alatt megsütjük.

3. A maradék felforrósított olajon megfuttatjuk a hagymát. Felöntjük a leveskockákból készített 8 dl zöldséglével, felforraljuk. A burgonyát és a karfiolt a levesbe tesszük és kb. 20 percig főzzük. Beleöntjük a tejszínt, átforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük. Sóval, borssal fűszerezzük.

4. A snidlinget ollóval összevágjuk. Tálaláskor a levesre tesszük a megsült karfiolrózsákat és megszórjuk snidlinggel.

WEB/REC/C/2024/X/01-06v.


Előétel

Sonkás-ricottás padlizsántekercs
(4 személyre)

1. A hámozatlan padlizsánokat 0,5 cm-es, hosszanti szeletekre vágjuk, erősen besózzuk, hagyjuk 30 percet pihentetni. Utána leöblítjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, és 3 evőkanál olívaolajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

2. A mártáshoz 2 darab paradicsomot meghámozunk, eltávolítjuk a magjukat, levüket, húsukat apróra kockázzuk, tálkába tesszük. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, 4 evőkanál olívaolajat, sóval, borssal ízesítjük, végül 15 darab finomra vágott bazsalikomlevelet is adunk hozzá.

3. A töltelékhez a sonkát a ricottával, 1 evőkanál olívaolajjal, 15 darab bazsalikomlevéllel, sóval, borssal aprítógépben habos krémmé turmixoljuk. Habzsákba töltjük, rövid hurkákat nyomunk belőle a padlizsánszeletek közepére, feltekerjük és tálra rendezzük.

4. Két paradicsomot gerezdekre szelünk, a padlizsántekercsek közé tesszük, bazsalikommal díszítjük. A mártás kíséretében előételként tálaljuk.


Előétel

Spenótleves fetával és lenmaggal
(4 személyre)

1. A lenmagot egy száraz serpenyőben megpirítjuk, a feta sajtot pedig elmorzsoljuk.

2. A spenótleveleket a fokhagymagerezdekkel együtt sós vízben 10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadunk 2 dl vizet vagy zöldség alaplevet, valamint a tejfölt. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és az egészet botmixerrel pürévé turmixoljuk.

3. A levest hidegen tálaljuk, a morzsolt fetával és a pirított lenmaggal megszórva.


Előétel

Sütőtökleves (4 személyre)

1. A sütőtököt hosszában kettévágjuk, kimagozzuk, negyedeljük, és héjastul sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben puhára sütjük.

2. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a gombát. Ízesítjük a fűszerekkel és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

3. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a megsült sütőtököt, amit a héjából kikanalaztunk. További 5 percig főzzük.

4. Tűzről levéve víz hozzáadása mellett botmixerrel tejszín sűrűségűre turmixoljuk. Tűzre visszahelyezve hozzácsorgatjuk a leveshez a rizskrémet, és forrásig melegítjük.

5. Néhány csepp tökmagolajjal pirított kenyérkockákkal díszítjük.


Előétel

Svéd gombasaláta

1. A vöröshagymát nagyon apróra felvágjuk, vagy reszeljük, majd az olajon sóval megpároljuk.

2. A gombát megmossuk, cikkekre vágjuk.

3. A sűrített paradicsommal, citromhéjjal, babérlevéllel, kakukkfűvel együtt, megpároljuk a gombát.

4. Ha levettük a tűzről, kivesszük a citromhéjat, babérlevelet, és utó ízesítjük sóval édesítőszerrel, majd behűtjük.


Előétel

Szivárvány saláta savanyú káposztával

1. A sárgarépát meghámozzuk, az almának eltávolítjuk a magházát és vékony csíkokra vágjuk mindkettőt.

2. A metélőhagymát megmossuk, ollóval felvágjuk.

3. Egy tálban összeforgatjuk a savanyú káposztát, almacsíkokat, sárgarépacsíkokat, metélőhagymát.

4. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és a tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval.


Előétel

Tárkonyos csirkeraguleves
(4 személyre)

1. Az apróra vágott vöröshagymát és az aprított fokhagymát olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet.

2. Lepirítjuk, majd hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a kockázott karalábét és cukkinit, a kukoricaszemeket. Sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal ízesítjük. 3-4 percig dinszteljük a zöldségeket, majd kb. 1,5l vízzel felöntjük.

3. Takaréklángon 25-30 perc alatt megpuhul a hús és a zöldségek. Ízesítjük még a citrom levével. Összeforraljuk, majd melegen tálaljuk a levest.


Előétel

Tárkonyos sonkaraguleves
(4 személyre)

1. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet és a feldarabolt sonkát. Ha kifehéredett a hús, felengedjük vízzel.

2. Hozzáadjuk a leveshez a karikára vágott sárgarépát, a felkockázott krumplit és zellert, majd a borsót is. Sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük, beledobjuk a leveskockákat is.

3. Közepes lángon főzzük. Mikor már minden megpuhult, felöntjük a tejszínnel. Még 1-2 percig főzzük, majd melegen tálaljuk. Kínálhatunk hozzá teljes kiőrlésű kenyeret.


Előétel

Tárkonyos zöldbableves
(4 személyre)

1. A sárga-és fehérrépát meghámozzuk, a zellerszárral együtt felkarikázzuk. A húst felkockázzuk, sózzuk, olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított répákat, a feldarabolt zöldbabot és felöntjük kb. 2 liter vízzel.

2. Hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a friss tárkonyt, sózzuk és lefedve 30 percig főzzük. A tejfölt elkeverjük 2 dl levessel, a majd a többi leveshez adjuk. Összeforraljuk, majd melegen tálaljuk.

WEB/REC/C/2024/VIII/01-06v.


Előétel

Tavaszi tésztasaláta
(4 személyre)

1. A tésztát megfőzzük, leszűrjük.

2. A paradicsomokat felkockázzuk, felaprítjuk az olajbogyót, a lilahagymát és a fokhagymát is, majd összekeverjük őket a tésztával.

3. Hozzáadjuk a lecsepegtetett tonhalkonzervet és az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.

4. Tálaláskor a tányér alját kirakjuk jégsaláta levelekkel és erre kerül a salátakeverék. Tépkedhetünk hozzá medvehagymalevelet is.


Előétel

Tejfölös karalábéleves tészta

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A karalábét megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, vízzel felöntve puhára főzzük.

3. A levesbetétnek szánt durumtésztát külön kifőzzük.

4. A liszttel, tejföllel habarást készítünk, amit óvatosan hozzámelegítve a leveshez adunk.

5. Kiforralás után ízesítjük, sóval, fehérborssal, apróra vágott petrezselyemzölddel.


Előétel

Tonhalfasírt (3 személyre)

1. A halról leöntjük a levet. Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, a lisztet folyamatosan adagoljuk hozzá.

2. Vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle, és olajban kisütjük.

3. Apró kockákra darabolva előételként kínálhatjuk.


Előétel

Vöröslencsés zöldségleves

1. A zöldségeket mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le vagy  vágjuk apróra. 

2. Olajon pirítsuk meg a zöldségeket, só és a fűszerek hozzáadásával, majd öntsük fel körülbelül egy liter vízzel. 

3. Tegyük bele a megmosott lencsét és kölest. 20 perc alatt főzzük puhára.

4. Tálalás előtt szórjuk bele az apróra vágott petrezselyemzöldet.


Előétel

Zellerkrémleves, sajtkockákkal

1. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon só hozzáadásával megpároljuk.

2. A zellert megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a vöröshagymára téve, vízzel felöntve puhára főzzük.

3. Ha megpuhult, összeturmixoljuk és újra átforraljuk.

4. Az eidami sajtot apró kockákra vágjuk.

5. A tejszínnel és a tojássárgájával besűrítjük a levest, óvatosan hozzámelegítve.

6. Ízesítjük, sóval, fehérborssal.

7. A forró levest a sajtkockákkal tálaljuk.


Előétel

Zöldborsókrémleves

1. A vajat felolvasztjuk, megpároljuk benne az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a zöldborsót.

2. Hozzáadjuk az alaplevet is, kb. 15 percig főzzük.

3. Ha teljesen átpuhult a borsó, botmixerrel pépesítjük.

4. Visszatesszük a tűzhelyre, hozzáadjuk a főzőtejszínt. Összeforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval.


Előétel

Zöldfűszeres túrókrémmel töltött, grillezett paprika

1. A paprikák csumáját kivágjuk, majd keresztben 3 vagy 4 részre vágjuk.

2. A zöldfűszereket és az újhagymát apróra vágjuk, a fűszerekkel és a túrókkal összekeverjük.

3. A krémet a paprikadarabokba töltjük, majd kontaktgrillben vagy grillező serpenyőben készre sütjük.

4. Elkeverünk 4 evőkanál olívaolajat 2 evőkanál fehérborecettel. Adunk hozzá aprított bazsalikomot, petrezselymet, lilahagymát és citromhéjat. A keveréket a kész paprikákra kanalazzuk.


Előétel

Zöldséges árpagyöngy tofuval

1. A zöldségeket megpucoljuk és egyforma kockákra vágjuk.

2. Az árpát megpirítjuk az olajon és kétszeres vízmennyiséggel puhára pároljuk, fedő alatt.

3. A fokhagymát és a zöldségeket megfuttatjuk a zsiradékon, és puhára pároljuk.

4. A zöldségekhez adjuk a megpuhult árpát és a tofukockákat.

5. Petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.


Előétel

Zöldséges lencseleves virslivel

1. A lencsét beáztatjuk egy éjszakára vagy pár órára.

2. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

3. Hideg vízben feltesszük főni a lencsét a babérlevéllel, sóval ízesítve.

4. Beletesszük a zöldségeket és puhára főzzük.

5. Rántást készítünk liszttel, olajjal, fűszerpaprikával, majd a leveshez keverjük, ügyelve ara, hogy csomómentes legyen.

6. A virsliket felkarikázzuk és a leveshez adjuk.

7. A tejfölt hozzámelegítjük és utóízesítjük szükség szerint ecettel, mustárral.


Előétel

Zöldséges rizsleves
(4 személyre)

1. A zöldség alaplevet felforraljuk, a rizst kis lángon megfőzzük benne kb. 45 perc alatt.

2. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, a fokhagymát összetörjük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a répákat, a zellert, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a curryport. Elkeverjük, majd a rizses leveshez öntjük. Amikor újra felforr, beletesszük a póréhagymát, a kelkáposztát, és kis lángon készre főzzük.

3. Tálalás előtt megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.


Előétel

Zsályás cukkinikrémleves

1 Felteszünk vizet, melybe beletesszük a megmosott karikára vágott cukkinit, sót, és elkezdjük főzni.
2 Ha megpuhult a cukkini, hozzámelegítjük a joghurtos habarást és alaposan összeturmixoljuk.
3 Kiforralás után ízesítjük, sóval, fehérborssal, apróra vágott zsályával.
4 Mindkét fűszer nagyon intenzív ízű, ezért óvatosan bánjuk vele.


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.