Tudástár

Centizzenek!
A diabéteszesek testtömegkontrolljához nem elegendő csak a mérleg nyelvét figyelni - ez a legfőbb tanulsága egy a Canadian Medical Association Journalban most [2019. IX.] publikált kutatásnak. Zhenhua Xing és tudóscsoportja több mint tízezer cukorbeteg sorsát követte kereken kilenc éven át, s azt vizsgálta, hogy az ezalatt kialakuló szív-érrendszeri szövődmények milyen összefüggést mutatnak a diabéteszesek testtömegével.
Tovább
Felvezető levezetés
Szeptember végén immár hagyományosan megmozdul a kontinens. Öt esztendeje arra született az Európai Sporthét, hogy lendületet adjon az unió polgárainak. Ilyenkor arra biztatják a helyi közösségeket, hogy szervezzenek minél több nonprofit szabadidősport-rendezvényt. Akár a saját tagjaik javára, akár arra, hogy új érdeklődőket, társakat is toborozzanak.
Tovább
Koraprevenció

Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek megóvását az elhízástól, illetve a cukorbetegség következményeitől - erről tanúskodik két friss vizsgálat.
Arról már korábban is voltak adatok, hogy a várandósság alatt felszedett plusz kilók - egy bizonyos mértéken túl már - kockáztathatják úgy az anya, mint a magzat egészségét.


Tovább
Nyaralás
Készüljünk fel a legrosszabbra

Mindent, amire vészhelyzet esetén, illetve rendszeres időközönként szükségünk lehet, tartsunk magunknál. Ha repülünk, semmiképpen ne pakoljuk a gyógyszereinket a feladott poggyászba, mert lehet, hogy az eltűnik vagy csak késve kapjuk meg. Ha autóval indulunk útnak, legyen nálunk elegendő víz és étel!
Tovább
Mire készüljünk nyaraláskor

Minden sokat látott túravezető és bajba került turista pontosan tudja, a sikeres nyaraláshoz elengedhetetlen, hogy előre tervezzünk. Foglalások kinyomtatva, az útikalauz bekészítve, mire lehet még szükség? Az orvosok tapasztalata szerint a cukorbetegek mintegy tíz százaléka tapasztal cukros panaszokat nyaralás közben. Pedig egy kis felkészüléssel ezek elkerülhetőek lennének, akár a strandra, akár a hegyekbe készülünk.


Tovább