Tudástár

Állati leletek
Ilyentájt nagyon sok a cukorbeteg medve. Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen tudjuk, a téli álomra készülve rettenetesen meghíztak. Az pedig - ugyancsak közismert emberi tapasztalat - rendszerint együtt jár a szervezet inzulinérzékenységének csökkenésével, majd a diabétesz kifejlődésével.
Tovább
Már a kicsit is megbecsülik
Novemberben [2018] módosították az amerikai kormány hivatalos mozgásajánlását. Az útmutatót, ami az egészségjavításban és a krónikus betegségek elkerülésében hivatott segíteni a polgáraikat, tíz év után igazították hozzá a legfrissebb tudományos eredményekhez.

Tovább
Gyógyítson élménnyel!
Új eszközzel bővülhet a diabéteszesek terápiája. A "próbaüzem" idén [2018] novemberben kezdődik Kanadában. Az egy esztendős kísérlet keretében a montreali Szépművészeti Múzeum orvosi receptre ingyen is fogad látogatókat.

Tovább
Kifogytak a bajból
A hagyományos álláspont szerint a 2-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, de 2017 utolsó napjaiban újabb publikáció igazolta, hogy gyakran tartósan visszaszorítható. A The Lancet című tudományos folyóirat számolt be Newcastle-i és a Glasgow-i Egyetem kutatóinak programjáról, amelyben a résztvevők mintegy felénél sikerült visszaszorítani a diabéteszt, közöttük olyanoknál is, akik már hat éve cukorbetegek voltak.

Tovább
Sok nő érintett
Magyarországon bő egy évtized alatt a duplájára nőtt a cukorbetegséggel élők száma, napjainkban pedig eléri a közel egymillió főt, így nem csoda, ha a diabétesz kezelése jelenti a legnagyobb terhet az egészségbiztosítás számára. A diabétesz világviszonylatban is az egyik legtöbb embert érintő betegség...
Tovább