Tudástár

Presszó-tudomány
Hatalmas összegeket mozgat meg a kávé világpiaca, így nem csoda, hogy a kutatók is gyakran és szívesen foglalkoznak fogyasztásának az egészséget érintő hatásaival. Azt már korábban kimutatták, hogy a rendszeres kávézás csökkenti néhány elterjedt betegség halálozási kockázatát. Ám arról mindmáig keveset tudni, hogy miféle mechanizmus révén érheti ezt el, meghosszabbítva ezzel például a diabéteszesek életét?
Tovább
Diabétesz világnap
November 14. immár közel három évtizede a Diabétesz Világnapja. Frederick Grant Banting, az inzulin felfedezője születésnapján a Nemzetközi Diabétesz Szövetség mindig kiválaszt egy a betegséggel kapcsolatos fókusztémát. S arra biztatnak, hogy világszerte minél több akcióval hívják fel arra a potenciális érintettek figyelmét. Így volt már központi téma például a cukorbaj okozta vakság veszélye, ahogy a táplálkozás szerepe is a megelőzésben és a terápiában. Tavaly a család került il
Tovább
Centizzenek!
A diabéteszesek testtömegkontrolljához nem elegendő csak a mérleg nyelvét figyelni - ez a legfőbb tanulsága egy a Canadian Medical Association Journalban most [2019. IX.] publikált kutatásnak. Zhenhua Xing és tudóscsoportja több mint tízezer cukorbeteg sorsát követte kereken kilenc éven át, s azt vizsgálta, hogy az ezalatt kialakuló szív-érrendszeri szövődmények milyen összefüggést mutatnak a diabéteszesek testtömegével.
Tovább
Felvezető levezetés
Szeptember végén immár hagyományosan megmozdul a kontinens. Öt esztendeje arra született az Európai Sporthét, hogy lendületet adjon az unió polgárainak. Ilyenkor arra biztatják a helyi közösségeket, hogy szervezzenek minél több nonprofit szabadidősport-rendezvényt. Akár a saját tagjaik javára, akár arra, hogy új érdeklődőket, társakat is toborozzanak.
Tovább
Koraprevenció

Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek megóvását az elhízástól, illetve a cukorbetegség következményeitől - erről tanúskodik két friss vizsgálat.
Arról már korábban is voltak adatok, hogy a várandósság alatt felszedett plusz kilók - egy bizonyos mértéken túl már - kockáztathatják úgy az anya, mint a magzat egészségét.


Tovább