Tudástár

Lépésváltás
Kisgyerekekről kérdezik gyakran aggódva, hogy "eszik-e rendesen?", az idősektől inkább azt, hogy "iszik-e eleget?". E kettő között viszont bárkitől kérdezhetnénk ugyanígy: gyalogolsz-e eleget? Jogos lenne az aggódó érdeklődés, hiszen miként a hiányos táplálkozás és a kiszáradás pusztítja az embert, úgy öli a mozgásdeficit is. Ráadásul sok adat utal arra, hogy ha magyar felnőtteket kérdeznénk, többségük csakis "nem"-mel válaszolhatna.
Tovább
Hőhullám-törés
Keményen kezdett az idei nyár, s a várakozások szerint még jónéhány hőhullámra készülhetünk az őszi enyhülésig. A napokig kitartó 30 fok feletti hőmérséklet, vagy a 35-37 fokos csúcsok az egészséges szervezetet is megviselik, mivel egyszerűen kimerül az erő feletti hűtésben. Sokféle betegségnél pedig extra teher a hőség, különösen a szív érrendszeri bajoknál, de ezekhez tartozik a cukorbetegség is. A nagy melegben nem csak a szervezet saját metabolizmusa változhat meg, hanem még a beadott inzul
Tovább
Két lábbal a földön
Egy vízhólyag jelent meg a bokájánál, ami gyorsan elkezdett fekélyesedni - így idézte fel egy 58 éves férfi a Magyar Nemzet júniusi [2019] riportjában, hogy hogyan is veszítette el a lábát három hét alatt. Persze tudta - 13 éve -, hogy cukorbeteg, ám nem nagyon törődött vele: ugyan szedte a gyógyszerét, de a cukrát ritkán mérte, nem foglalkoztatta a kockázat.
Tovább
Keresd a nőt!
A család lesz az idei - s egyúttal a jövő évi - Diabétesz Világnap témája novemberben. E választás sok szempontból indokolt. Már a személyes biológiai örökség is hajlamosíthat a 2-es típusú diabéteszre, a gyerekkorban rögzült szokások pedig azt az életmódot alapozzák meg, ami előhívhatja a betegséget.

Tovább
Álom-karbantartás
Aki év közben rosszul alszik, annak a nyári szabadság sem megváltás. Sőt, ilyentájt nehezebb is a dolga: az alkalmi programok, a hőség vagy az utazás miatti időeltolódás egyaránt kikezdhetik az alvás-ébrenlét normális ciklusát. S ebben még csak az a kisebb rossz, hogy így a szabadság végére az ember még fáradtabb lesz, mint annak előtte volt.

Tovább