Tudástár

Leült a Föld
Szinte az egész világon bajban vannak a tizenévesek. Négyötödük nem mozog eleget - jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy másfélszáz országban végzett felmérés alapján. Az inaktív gyerekkor visszaveti a szellemi és testi fejlődésüket, s úgy alakítja a szokásaikat, hogy aztán felnőttként is hiányozzon mindennapjaikból az éltető mozgás. Emiatt pedig nő az esélyük számos bajra, köztük a szívrohamra, az agyvérzésre, miként a 2-es típusú diabéteszre is.
Tovább
Terápiás zsírtalanítás

Az régóta ismert, hogy az elhízás vezethet 2-es típusú diabéteszhez, az azonban jóval kevésbé, hogy a testsúly normalizálásával sok esetben vissza is szorítható, gyakorlatilag megszüntethető a betegség. Ez utóbbiról közölt december végén [2019] újabb adatokat egy az Egyesült Királyságban folyó kutatás alapján a Medicalxpress.com folyóirat.


Tovább
Tábla-tükör
Ha hinni lehet a Google keresési statisztikáinak, akkor az embereket december közepén érdekli legkevésbé a testsúlyuk. Aztán ahogy az ünnepi ételek maradékai is elfogytak, karácsony után, s különösen január első hetében hirtelen megugrik, s éves csúcsra jut azok száma, akik fogyókúrát keresnek.
Tovább
Oltásidő
Miként a karácsonyt kiszámíthatóan követi az újév, úgy vehető biztosra az is, hogy hamarosan itt van az őszi-tavaszi influenzajárvány. A szezon első betegénél [2019] november végén azonosították az A(H3N2) vírust, de - a korábbi évek tapasztalata szerint - a fertőzések megsokasodása sincs már nagyon messze.
Tovább
Lépésváltás
Kisgyerekekről kérdezik gyakran aggódva, hogy "eszik-e rendesen?", az idősektől inkább azt, hogy "iszik-e eleget?". E kettő között viszont bárkitől kérdezhetnénk ugyanígy: gyalogolsz-e eleget? Jogos lenne az aggódó érdeklődés, hiszen miként a hiányos táplálkozás és a kiszáradás pusztítja az embert, úgy öli a mozgásdeficit is. Ráadásul sok adat utal arra, hogy ha magyar felnőtteket kérdeznénk, többségük csakis "nem"-mel válaszolhatna.
Tovább