Tudástár

Borban a gyöngy
Veszélyes időszak a tudatosan étkezőknek az év vége. Egy valóságos parttalan kalóriafolyammá állnak össze az ünnepek. A tányérokat még viszonylag könnyű kontrollálni, ám a poharak könnyen kelnek önálló életre. Ilyentájt gyakran köszöntünk, búcsúzkodunk, a kettő között ünnepelünk, beszélgetünk – ha épp mi beszélünk, a szánk szárad ki, ha a rokonaink, attól meg olykor az agyunk... Megannyi ok az ivásra.

Tovább
A lábmentéssel rosszul állunk
Októberben [2018] két szakmai konferencián is téma volt, hogy milyen rossz az esélye hazánkban a súlyos állapotú diabéteszes lábak megmentésének. Az okok rendkívül szerteágazóak, van közöttük finanszírozási, szervezési is, de sokszor az orvosok, illetve a betegek éberségének a hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy gyakran menthető végtagokat is amputálnak.

Tovább
Füst a mérlegen
A cukorbetegség megelőzése és terápiája kapcsán is az az egyik leggyakoribb tanács, hogy "hagyja abba a dohányzást!". Csakhogy az is köztudott: a leszokás sokszor jár akaratlan hízással. A túlsúly pedig tudvalevőleg maga is kockázati forrása a diabétesznek, s gátja a terápiának...

Tovább
Léleknek, testnek egy a méreg
Régóta mondogatjuk, hogy az elgyötrő munkahely, vagy éppen a rossz házasság nem csak teher, hanem meg is betegíthet, ám a közelmúltban a tudomány bizonyítékokat is szolgáltatott ezekre.

Tovább
Álom-karbantartás
Aki év közben rosszul alszik, annak a nyári szabadság sem megváltás. Sőt, ilyentájt nehezebb is a dolga: az alkalmi programok, a hőség vagy az utazás miatti időeltolódás egyaránt kikezdhetik az alvás-ébrenlét normális ciklusát. S ebben még csak az a kisebb rossz, hogy így a szabadság végére az ember még fáradtabb lesz, mint annak előtte volt.

Tovább