Francia hagymaleves pirítóssal
(4 személyre)
Hozzávalók:
75 dkg vöröshagyma
3 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
1 liter alaplé (húslé)
0,5 dl fehérbor (száraz)
4 szelet teljes kiőrlésű bagett
10 dkg Trappista sajt light
1 ek olívaolaj
só
bors
kakukkfű
babérlevél
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
1285 KJ (306 kcal)
Elkészítés:
1. A vöröshagymákat vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összezúzzuk, egyet hagyunk egészben.
2. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a vöröshagymát, és kb. 25 percig dinszteljük, míg teljesen puha nem lesz. Amikor már barnul a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd tovább sütjük még 15 percig, míg szép barna színt kap. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és még 1 percig pirítjuk.
3. Ráöntjük a fehérbort, megvárjuk míg a nagy része elpárolog, majd felöntjük az alaplével, hozzáadva a kakukkfüvet és egy darab babérlevelet. Ha forrásnak indul, lejjebb vesszük a lángot és kb. 30 percig főzzük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, babérlevelet eltávolítjuk.
4. A bagett szeletek mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, és előmelegített sütőben 230 fokon 5-6 percig sütjük. A megmaradt fokhagymával átdörzsöljük a szeleteket, és megszórjuk reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, míg a sajt megolvad rajta.
5. A tányér leves mellé kínáljuk a sajtos pirítóst.