Sütőtökkrémleves (4 személyre)
Hozzávalók:
40 dkg sütőtök
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
2 dl főzőtejszín (10 %-os)
1 kisebb darab gyömbér
2 ek tökmag
1 ek tökmagolaj
só
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
1137 KJ (271 kcal)
Elkészítés:
1. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát vékony lapokra vágjuk. A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
2. Egy mélyebb edényben felforrósítjuk a vajat, megfuttatjuk rajta a felaprított hagymákat, felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a tököt, sózzuk. Kb. 30 percet főzzük, míg a tök megpuhul.
3. A vizet menetközben pótoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, botmixerrel turmixoljuk, majd átszűrjük. A kész levest visszatesszük a tűzre, egyet forralunk rajta.
4. Tálaláskor tányérokba szedjük a levest, meglocsoljuk pár csepp tökmagolajjal és megszórjuk pirított tökmaggal.
WEB/REC/C/2024/XI/01-06v.