Padlizsános muszaka (10 személyre)
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb (sovány)
90 dkg padlizsán
50 dkg sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
50 g parmezán sajt
3 evőkanál olívaolaj
20 g margarin
4 gerezd fokhagyma
6 dl tej (1,5 %-os)
szerecsendió, só, oregánó, fehér bors
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
1100 KJ/ 262 kcal
Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne az apróra vágott hagymákat. Hozzáadjuk a darált húst, és magas hőfokon pár perc alatt megpirítjuk. Ráöntjük a sűrített paradicsomot, ízesítjük, és lassú tűzön 15-20 perc alatt megfőzzük.
2. A padlizsánt hosszában fél centis szeletekre vágjuk, és egy serpenyőben egy evőkanál olajon megpirítjuk mindkét oldalukon. A sült padlizsánokat egy tűzálló tálba rétegezzük.
3. Besamelt készítünk: A tejet felmelegítjük, félretesszük. A margarint egy kisebb edényben megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a felmelegített tejet. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzzük. Belereszeljük a szerecsendiót, sóval ízesítjük, majd levesszük a tűzről.
4. A húst a padlizsánszeletekre halmozzuk. Leöntjük a besamelmártással, a tetejét megszórjuk sajttal és 200 fokon 20-30 perc alatt készre sütjük.