Babbal töltött zeller sajtmártással (4 személyre)
Hozzávalók:
2 db zellergumó (zsenge)
1 db szikkadt rozsos zsemle
30 dkg fehér babkonzerv
1 db tojás
1 ek finomra vágott petrezselyem
5 dkg vaj
2 ek teljes kiőrlésű liszt
4 dl tej (1,5%-os)
20 dkg reszelt Trappista sajt
1 csipet reszelt szerecsendió
só
bors
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
2203 KJ (525 kcal)
Elkészítés:
1. A zellert megtisztítjuk, kettévágjuk és kikaparjuk a belsejét, majd a törmelékkel együtt sós vízben megfőzzük, kiszedjük, hideg vízbe tesszük. Vigyázzunk nehogy túl puhára főzzük.
2. A zsemlét vízbe beáztatjuk, jól kinyomkodjuk. A babot leszűrjük, átpasszírozzuk. A zeller kikapart belsejét is összetörjük. Ezeket összekeverjük a tojással, sóval, borssal, petrezselyemmel. A tölteléket a zellergumókba töltjük, hőálló tálba tesszük.
3. A megolvasztott vajon a lisztet habzásig hevítjük, majd a tejjel jól elkeverjük, megsózzuk, kiforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a sajt háromnegyedét, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A mártást a zellerekre öntjük.
4. Tetejére szórjuk a maradék sajtot, és 180 fokos előmelegített sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.