Narancsos kacsa zsályás-vajas gnocchival
Hozzávalók:
1 egész kacsa
4 db narancs
3 ek olívaolaj
1 tk só
1 ek őrölt fahéj
6 szem szegfűszeg
1 tk őrölt szegfűszeg
2 rúd fahéj
1 friss rozmaringág
1 tk édesnemes őrölt paprika
1 dl száraz fehérbor
Zsályás gnocchi hozzávalói:
500 g főtt burgonya
2 db tojássárgája
70 g teljes kiőrlésű liszt
70 g finomliszt
3 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 marék zsálya
1 tk. só
1 tk. őrölt szerecsendió
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
3489 KJ (831 kcal)
Elkészítés:
1. A páchoz összekeverjük a narancs kifacsart levét, az őrölt fahéjat, 3 szem szegfűszeget, fél narancs reszelt héját az olajjal, a rozmaringgal és a paprikával. A kacsát kívül-belül bedörzsöljük vele. Lefóliázva kb. 2 órát pihentetjük a hűtőben.
2. A kacsát egy hőálló tálba tesszük, köré rakjuk a negyedekre vágott narancsokat, a szegfűszeget és a fahéjrudakat. Aláöntünk egy pici vizet, 200 fokon 30 percen át sütjük.
3. Felmelegítjük a megmaradt pácot, hozzáadjuk a bort. 30 perc leteltével megkenjük a húst ezzel a páccal és még 30 percet sütjük fólia nélkül.
Gnocchi elkészítése:
1. A meleg, főtt burgonyát megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, és a szerecsendiót, majd áttörjük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a liszteket és a tojást, alaposan összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztából ujjnyi vastag hengereket formálunk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk, és egy villával a közepükbe mintát nyomunk.
2. Nagy mennyiségű sós vízben kifőzzük a gnocchit, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálba.
3. A zsályát kevés olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi vajjal. Beleforgatjuk a gnocchit, és melegen tálaljuk a kacsával.