Sült tőkehal mentás zöldborsópürével
(2 személyre)
Hozzávalók:
2 db (400 g) tőkehal
1 db tojás
75 g polenta(kukoricadara)
30 g vaj
300 g zöldborsó
2 ek tejföl (12 %-os)
1 gerezd fokhagyma
1 tk olívaolaj
300 ml étolaj
só
kurkuma
A kép csak illusztráció!
Kalóriatartalom
5429 KJ (1293 kcal)
Elkészítés:
1. A polentát kevés kurkumával keverjük el. A halfiléket óvatosan forgassuk meg a felvert tojásban, majd a kurkumás polentában. A panírozott halakat hagyjuk száradni.
2. A vajat egy teáskanál olívaolajjal melegítsük fel, tegyük rá a zúzott fokhagymát, kevergessük pár percig. Hozzáöntjük a zöldborsót, sózzuk, és felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, hogy ellepje. A mentalevelek szárait beledobjuk, felforraljuk, és kb.10 percig főzzük, míg a borsó megpuhul.
3. A levet szűrjük egy tálba, majd 3 evőkanálnyi levet visszaöntünk a borsószemekhez, a mentaágakat kidobjuk, majd hozzáadjuk a borsóhoz a tejfölt. A félretett mentaleveleket összetépkedjük, hozzáadjuk, majd botmixerrel turmixoljuk durva pürévé. Fedjük le és hagyjuk állni míg megsütjük a halat.
4. A bundázott halfiléket egy serpenyőben felforrósított olajban megsütjük oldalanként 2-2 percig. A kész halat óvatosan emeljük ki az olajból, és tegyük két előmelegített tányérra. A zöldborsópürét kanalazzuk mellé. Tálalhatunk mellé sült édesburgonyát is.