Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Koraprevenció

2019. augusztus

Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekek megóvását az elhízástól, illetve a cukorbetegség következményeitől - erről tanúskodik két friss vizsgálat.

Arról már korábban is voltak adatok, hogy a várandósság alatt felszedett plusz kilók - egy bizonyos mértéken túl már - kockáztathatják úgy az anya, mint a magzat egészségét. Egy újabb kutatási eredmény - amelyről a JAMA orvosi lap nyomán az OTSZ Online számolt be - viszont azt találta, hogy a terhesség előtti testtömeg még erősebben hat az egészségi kockázatokra, mint a fogamzás utáni súlygyarapodás.

A holland tudósok mintegy kétszázezer nő terhességének adatait dolgozták fel. Olyan rendellenességek előfordulását vizsgálták, mint a preeclampsia (a terhességi mérgezés felel az anyai halálozás legnagyobb részéért), a magas vérnyomás, a terhességi diabetes (ami a magzat fejlődését is veszélyezteti), a császármetszés, a koraszülés, a magas, illetve alacsony születési súly (ez utóbbi növeli a kockázatát a gyerekek későbbi elhízásának, illetve diabéteszének is).

Az egyik megfigyelésük az volt, hogy a (valamilyen) rendellenesség bekövetkezésének esélye a nők terhesség előtti testtömegindexének megfelelően nőt. Míg a soványaknál és a normál alkatúaknál egyharmad körül volt a rizikó, a túlsúlyosaknál ez már meghaladta a 40 százalékot, míg a súlyosan elhízottak esetében a kétharmadot is megközelítette.

Izgalmasabb volt...


A Diabétesz Kontroll Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kontroll Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2013 Roche

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.