Aki nem akarja lecserélni minden szokását, de egyetlen hatásos egészségbarát szabályt mégiscsak kipróbálna az új évben, annak tökéletes választás lehet az ultrafeldolgozott élelmiszerek bojkottálása. Ezek fogyasztását sokféle betegséggel hozták már kapcsolatba, így az elhízással és egyes rákokkal is, a közelmúltban pedig az Amerikai Szív Társaság philadelphiai találkozóján "emeltek vádat" ellenük. Az ott ismertetett kutatásban azokat a termékeket tekintették ultrafeldolgozottnak, amelyek az ipari beavatkozások folytán már nagyon távol állnak a természetes élelmi anyagoktól. Ezek jellemzően nagy mennyiségben tartalmaznak különböző kivonatokat, állományjavítókat, keveredéssegítőket, mesterséges ízesítőket, színezőket, valamint különféle módosított zsírokat és hozzáadott cukrokat. Ilyesmit különösen sokat találni az üdítőitalok, az édes és sós rágcsálnivalók, az előrecsomagolt pékáruk, sütemények, húsfélék, levesporok, félkész és készételek között. Bár az összetevőik listája nem túl bizalomgerjesztő olvasmány, mégis igen kelendőek. A ScienceDaily beszámolója szerint sok országban a napi energiafogyasztás 25-60...