Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Szezon-veszély

2022. december

Jó pár éve gyűlnek az adatok, melyek arra utalnak, hogy a rossz levegő nem csupán fojtogató, hanem még a diabétesz kialakulásában is lehet szerepe. Ráadásul annak mechanizmusa sem látszik szimplának.

Kereken tíz esztendeje számolt be a MedicalOnline a Bostoni Egyetem egy vizsgálatáról, amelyben a közlekedésből, illetve a fűtésből származó nitrogénoxidok (NOx) hatását kutatták. Négyezer nő sorsát követték tíz éven át. Azt találták, hogy akiknek környezetében magasabb volt a levegő NOx-koncentrációja, azok között határozottan gyakrabban alakult ki mind cukorbetegség, mind magasvérnyomás.

Két esztendeje egy olyan kutatásról számolt be az MTI az Environment International folyóirat nyomán, amely közvetlen kapcsolatot talált a légszennyezésnek való kitettség, valamint az elhízás és a diabétesz között. Tanya L. Alderete és munkatársai a kapcsolatot abban vélték tetten érni, hogy a szervezetbe bejutó ózonszennyezés megváltoztatja a bélrendszer baktériumflórájának összetételét. Ez utóbbiról pedig más vizsgálatok is kimutatták, hogy az elszegényedése, az egyensúlyának felborulása egyaránt hajlamosíthat az elhízásra és a 2-es típusú cukorbetegségre is.

Míg ózon-ágon inkább a forró, napsütötte nyarak jelentik a veszélyt, a szálló por gyakrabban támad télen. S ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmeztet az egeszsegvonal.hu-n: "Tévhit, hogy a levegőszennyezés csak a szmogos nagyvárosok problémája lenne. Télen a kisebb településeken a szilárd tüzelőanyagokkal való fűtés miatt szintén...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.