Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Aludni nehéz

2023. január

Ha csak a medvékre gondolunk, hihetnénk azt is, hogy nincs könnyebb dolog a téli alvásnál! Ám a tudomány számos szezonális akadályra is rámutat. Ráadásul egyre nagyobbnak látszik annak a tétje is, hogy sikerül-e mindig jót és elegendőt aludnunk?

Az Amerikai Szívgyógyászok Társasága (AHA) 2022 nyarán jelentette be, hogy az alvást is felveszi a szív- és érrendszer egészségét meghatározó jellemzők listájára. Ezzel párhuzamosan több paramétert is frissítettek, így például már nem csak az aktív, hanem a passzív dohányzás, valamint az e-cigarettázás hatásaival is számolnak, továbbá a vércukormérésnél nem csak az éhomi, hanem a HbA1c-szintet is figyelembe veszik. "Az egészségesebb alvási szokásokkal rendelkezők hatékonyabban kezelik például a testsúlyukat, illetve a vérnyomásukat érintő kihívásokat, vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is" - jegyezte meg az igazítások kapcsán Donald M. Lloyd-Jones, a társaság elnöke.

A nyarak éjszakába nyúló fényes nappalai igencsak csábítanak az alvásidő megkurtítására - ebben nincs újdonság, ez egy régóta ismert veszély. Ám egy nemrég a Journal of Pineal Research folyóiratban megjelent kutatás arra vall, hogy a szürkés téli napok is késleltethetik az éjszakai lenyugvást. A Seattle-i Washington Egyetem kutatói ötszáz egyetemista szokásainak megfigyelésével arra jutottak, hogy a téli fényhiány is képes felborítani az alvási ritmust. Ugyanis amikor az alanyaik a nappali időszakban nem jutottak elég fényhez, az késleltette az esti elalvásukat is. Amiből azt is leszűrhetjük, hogy az őszi-téli időszakban az esti elalvást már nappal meg...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.