Ahogy egyre hevesebben próbálgatja a hőtűrő-képességünket a nyár, úgy szorulunk rá újabb és újabb védekezési módok alkalmazására. Ha már nem elég a napernyő, a nappal is leengedett redőny, meg a langyos zuhany, akkor még mindig rejteget lehetőségeket például a konyha is. Ezek kiaknázásában igyekezett segíteni a nyár elején a Semmelweis Egyetem, amikor a honlapján Vékony Blanka dietetikus adott a kánikulára szabott étkezési tanácsokat. Ennek az időszaknak az egyik sajátossága - mint írták -, hogy ilyenkor "a szervezetünk energiaszükséglete körülbelül tizenöt százalékkal csökken", ugyanakkor az izzadás miatt nő a folyadékszükséglet és az ásványi anyagok pótlása is nagyobb feladat. Mindemellett az amúgy is próbára tett szervezet dolgát könnyíti, ha az emésztőrendszert terhelő zsíros, fűszeres ételek helyett könnyebben feldolgozható, zöldségből-gyümölcsből készült lédús falatokat kap. Vékony Blanka például olyanokat ajánl, mint a mentás zöldborsókrém, a cukkinikrém, vagy a klasszikus padlizsánkrém, különösen, ha azokat alacsony zsírtartalmú tejfélével készítik. A nyári grillezés is kínál alkalmat a választék könnyítésére: a húsok mellett olyanok is szépen pirulnak a rácson, mint a cukkini, padlizsán, sárgarépa, gomba, cékla, kápia paprika. A fokozott...