Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Mamák és babák

2023. október

A terhességi diabétesz korábbi kimutatását teszi lehetővé az az új eljárás, amit a Semmelweis Egyetem kutatói mutattak be a The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban. A szénhidrátháztartás átmeneti zavara - ami a terhességeknek mintegy tizedében jelentkezik - egyaránt veszélyezteti az anyát és a magzatot, ezért kötelezően szűrik is, ám a jelenlegi hazai gyakorlat szerint csak a terhesség 24-28. hetében. Ennél korábbira eddig nem is volt megbízható, elfogadott módszer.

Ám a magyar kutatók most azt találták, hogy öt, korábban és egyszerű vérvizsgálattal is mérhető paraméter együttes kiértékeléséből már a terhesség első harmadában megállapítható, hogy kinél várható a gesztációs diabétesz kialakulása a harmadik harmad elejére. (Az öt jellemző, amit ehhez vizsgálni kell: az előző 2-3 hét vércukorszintjének átlagát mutató fruktózamin, egy gyulladásos folyamatokban résztvevő fehérje, a suPAR, valamint három szteroid hormon, a kortizol, a kortizon és a 11-deoxikortikoszteron szintje.)

"Ha észleljük, hogy fokozottabb kockázatú betegről van szó és három hónappal korábban kezdjük kezelni - magyarázta a minap a Semmelweis Egyetem honlapján a tanulmány egyik szerzője, Várbíró Szabolcs professzor az eredményük jelentőségét -, sokkal egészségesebb ember születhet, aki ezt az előnyt egész életére megtarthatja."

A korai beavatkozás...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.