Email:
Jelszó:
Ha elfelejtette a jelszavát, akkor készítünk Önnek egy új átmeneti jelszót, amivel beléphet.

Kérjük, adja meg az email címét, amivel be szokott lépni. Erre a címre küldjük Önnek az átmeneti jelszavát.

Szezonális bajok

2024. január

Mostanra a Covid is beilleszkedni látszik az őszi-téli légúti járványok sorába. Idén megelőzte az influenzát, karácsony előtt a náthás-köhögős betegek között egy influenzásra már mintegy nyolc koronavírusos jutott. Bár ez az arány vélhetően a változni fog a következő hetekben, sok év tapasztalata szerint az influenzavírus-fertőzések száma január-februárban szokott megugrani.

A nálunk most domináns Covid-variáns az úgynevezett XBB.1.5-ös, s az ez ellen fejlesztett Moderna-vakcinával (Spikevax) az ünnepek előtt kezdtek el oltani Magyarországon. Az XBB.1.5 ritkábban okoz súlyos megbetegedéseket, mint az új koronavírus ősváltozatai, erre hivatkozva már nem is javasolják mindenkinek az ellene való vakcinációt. Ugyanakkor ez a mutáció sem veszélytelen, különösen egyes csoportokra. Ezt mutatják a légúti fertőzéseket figyelő szolgálat karácsony előtt összegzett adatai is. Míg a felsőlégúti panaszokkal orvoshoz fordulók mintegy kétötödének volt újkoronavírus-fertőzése, addig az állapotuk miatt kórházi ellátásra is szorulók között már négyből három volt covidos. (A kórházba beutaltak mintegy hetede intenzív ellátásra is szorult.) Ebben a járvány-szezonban eddig két korosztályt veszélyeztetett különösen a betegség: a kicsi gyerekeket és az időseket. A súlyos légúti fertőzéssel kórházba kerültek több mint ötöde 2 év alatti, míg mintegy felük 60 éves vagy annál idősebb volt.

Az év végén indult oltási kampány a viselt kockázat nagyságához igazodva az idősebbek, valamint - életkoruktól függetlenül - a krónikus betegek, köztük a...


A Diabétesz Kliens Program támogatói:


Az Accu-Chek® Instant készülék gyógyászati segédeszköz.
Az Accu-Chek®, Accu-Chek® Instant a Roche bejegyzett védjegyei. © 2016 Roche.
A Diabétesz Kliens Program® a Roche Magyarország Kft. bejegyzett védjegye. © 2021 Roche
AC/WS/C/2020/01v.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Valami történt.