A nyár az a ritka időszak, amikor még - a bőséges izzadás hatását ellensúlyozó - fokozott konyhasópótlás is szolgálhatja az ember egészségét. Egyébként inkább a túlzott nátriumbevitel veszélyezteti a jóllétet. "A mértéktelen konyhasófogyasztás bizonyítottan összefüggésbe hozható a magas vérnyomás kialakulásával, hazánkban mégis a napi maximum 5 gramm (vagyis 1 csapott teáskanál) helyett átlagosan kétszer, háromszor több sót fogyasztunk" - nyilatkozta erről épp' öt esztendeje a Semmelweis Egyetem honlapján Veresné dr. Bálint Márta, a dietetikai tanszék vezetője.
S bár régóta tudjuk, hogy a magasvérnyomás következményei között - különösen ha az még diabétesszel is társul - számolni kell különféle érbetegségekkel, agyvérzéssel, szívrohammal, vesebajjal, nem nagyon sikerül rávenni az embereket a sófogyasztásuk csökkentésére. Ennek egyik okára a tanszékvezető is utalt, amikor felidézte, hogy a napi sófogyasztásunk mintegy kétharmada rejtett, azaz már eleve benne van az élelmiszereinkben. Példaként idézte, hogy különösen sok van sajtokban, a felvágottakban és a kenyerekben.
Az élelmiszeripar régen és igen szívesen dolgozik sóval. Egyrészt, mert az igazán olcsó és hatékony tartósítószer: azzal, hogy csökkenti mikroorganizmusok számára elérhető nedvességet az alapanyagokban, megnehezíti a romlást okozó baktériumok és penészgombák szaporodását. Emiatt még az édes és a semleges készítményekben is gyakran kap szerepet. Ám szívesen használják azért is, mert olcsó és erőteljes ízesítő, a legócskább alapanyagoknak is...